Fotografija: Eksplozija je bila toliko snažna da je zatresla dobar dio Zagreba/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Galerija
Eksplozija je bila toliko snažna da je zatresla dobar dio Zagreba/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Zagreb zatresla snažna eksplozija, cesta zatrpana, auti oštećeni. Pao vojni dron iz Ukrajine?

Na mjesto događaja izašli su policija, vatrogasci i vojna policija. Oko kratera se čak mjerila radijacija, a policija je pozvala građane da ne dijele snimke i fotografije ostataka letjeliceOko 23 sata kod studentskog doma na Savi u Zagrebu odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada. Iz Ureda za hitne situacije odmah su krenuli na mjesto događaja, a prema prvim informacijama očevidaca i službenih osoba čini se da je riječ o nekoj vrsti letjelice, piše Jutarnji list. Također, vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu na jednom drvetu.

Na licu mjesta su policija i vatrogasci koji su odmah ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Jarunska cesta i parkiralište prepuni su krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila. Također, kod kratera su i dva pripadnika protueksplozijskog odijela Specijalne policije.

Prema zasad nepotvrđenim izjavama očevidaca, ali i videima koji su se pojavili, na mjestu na kojem je došlo do eksplozije vide se dijelovi koji najviše sliče dijelovima aviona.

Očevid kod kratera/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Očevid kod kratera/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

- Nismo ništa vidjeli, ali čulo se jako. Sreća je da u tom trenutku tu nitko nije prolazio. Užas, ne znam kako ćemo noćas spavati... - za Jutarnji su rekli studenti koji su znatiželjno promatrali što se događa kraj njihova doma.

Čitatelji su javili da se eksplozija čula do zagrebačke Trešnjevke. Rekli su i kako je "nešto palo s neba samo 30-ak metara od jednog od paviljona Studentskog doma Stjepan Radić".

Zaštitar koji je radio u blizini kada se dogodio incident rekao nam je da ništa nije vidio nego da je samo čuo glasnu eksploziju.

- Još mi zvoni u ušima...

Na mjesto događaja izašli su policija vatraogasci, ali i vojna policija/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Na mjesto događaja izašli su policija vatraogasci, ali i vojna policija/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Oko misterioznog događaja priopćenjem se oglasila i zagrebačka policija: 

"Policijska uprava zagrebačka zaprimila je nakon 23 sarta više dojava građana da su u noćnim satima na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka. Na mjesto dojave žurno su upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana. 

Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi.

Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila. Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana", stoji u priopćenju u kojem policija također poziva građane da ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja putem društvenih mreža.

Letjelica se srušila nekoliko desetaka metara od studentskog doma Stjepan Radić/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Letjelica se srušila nekoliko desetaka metara od studentskog doma Stjepan Radić/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Na licu mjesta čak se, Piše Jutarnji, mjerila i razina radijacije, ali se, pišu, nije utvrdilo nikakvo povećanje. Pojavila se također nepotvrđena informacija da se dijelovima zrakoplova vidi crvena zvijezda i ruska ćirilica. Osim policije i vatrogasaca, na mjesto događaja došla je i vojna policija. 

Prema informacijama koje je također iznio Jutarnji list, neidentificirani leteći objekt koji se srušio u Zagrebu u četvrtak navečer prema svemu sudeći mogao bi biti izviđački dron Tu-141 'Strizh'. To je zaključak Tylera Rogowaya, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala 'War zone'. Rogoway, kako je napisao, detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

I da priča bude još bizarnija - najvjerojatnije je stigao iz Ukrajine.

Dron TU-141 s lansirnom rampom za kojeg se sumnja da se srušio u Zagrebu/Foto: Wikipedia
Dron TU-141 s lansirnom rampom za kojeg se sumnja da se srušio u Zagrebu/Foto: Wikipedia

- Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

- Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141.

Rogoway je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

- Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da usporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Policija je blokirala područje oko mjesta eksplozije/
Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Policija je blokirala područje oko mjesta eksplozije/ Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Objasnio je i o kakvoj je letjelici riječ.

- Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti.

Ostaje još vidjeti šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogowaya, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.

- Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protuzračna obrana? - pita se Rogoway, piše Jutarnji list.