Fotografija: Ovakvi posjeti zasigurno će se nastaviti, tvrde u školi/Foto: Ornela Malogorski
Galerija
Ovakvi posjeti zasigurno će se nastaviti, tvrde u školi/Foto: Ornela Malogorski

Zadrugari bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole posjetili osobe s intelektualnim teškoćama

Posjet naših učenika i nastavnika udruzi OSIT samo je mali doprinos integraciji i uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, kaže pedagoginja Ornela MalogorskiBJELOVAR - Predstavnici učeničke zadruge COOL-kolektiva Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar posjetili su, u pratnji nastavnice Spomenke Bohaček i pedagoginje Ornele Malogorski bjelovarsku udrugu OSIT. Bila je to sjajna prilika za upoznavanje, druženje i degustaciju zdravih proizvoda naše učeničke zadruge COOL – kolektiva.

-Naša škola već nekoliko godina njeguje dobru suradnju s Ositovcima, jedno vrijeme smo redovito volontirali, a sada nastavljamo poticati učenike na bolje razumijevanje osoba s teškoćama te njihovo prihvaćanje.

Uvodni razgovor i priprema

Nakon što su profesorice Jadranka Rosić i Ivana Štiglić sve dogovorile, učenici 1. a razreda Antonija, Vanesa, Ivan i Juraj oduševljeno su prihvatili poziv da provedu prijepodne s osobama s intelektualnim teškoćama. Uvodni razgovor i priprema za odlazak i susret s osobama s intelektualnim teškoćama bili su dovoljni da se učenici motiviraju.

Zadrugari su imali priliku prolistati i novu slikovnicu OSIT-ovaca/Foto: Ornela Malogorski
Zadrugari su imali priliku prolistati i novu slikovnicu OSIT-ovaca/Foto: Ornela Malogorski

U OSIT-u nas je dočekala vesela ekipa, s najljepšom dobrodošlicom, ali i s mirisom palačinki koje su pripremili za nas pa smo se svi zajedno počastili, kazala je pedagoginja Ornela Malogorski.

-Kako je i red, u goste nismo došli praznih ruku, već smo ponijeli fine proizvode naše zadruge, zdrave grickalice i zdrave međuobroke (čips od jabuke i domaće nachose). Kako vodimo brigu o zdravlju i prehrani i ove namirnice su zdrave, bogate hranjivim tvarima, prirodne i bez ikakvih umjetnih dodataka. Korisnici OSITA nakon degustacije naših proizvoda nisu krili oduševljenje i dali su im čistu desetku, a to je i nas razveselilo. Posebno su im se svidjeli domaći nachosi.

Dobro se izgrlili

Nakon ljubazne dobrodošlice, voditelj OSIT-a Mario Blaha proveo nas je kroz prostore udruge i upoznao s radom udruge te s budućim planovima. O kreativnom radu saznali smo od terapeutkinje Martine Viščević. Poslije smo zaigrali društvene igre, smijali se s korisnicima, fotografirali i dobro izgrlili. Imali smo priliku vidjeti i slikovnicu „OSIT-ovnicu“ koja je nastala u ovoj vrijednoj udruzi.

Druženje i igre/Foto: Ornela Malogorski
Druženje i igre/Foto: Ornela Malogorski

S jednim novim, važnim životnim iskustvom, obogaćeni i nasmijani vratili smo se u školu, napominje Malogorski.

-Svjesni smo uloge škole, obrazovanja i pedagogije u promicanju brige o različitostima među učenicima i izgradnji osjetljivost na nejednakosti. Kultura inkluzivnosti kontinuirano se njeguje u našoj školi. Posjet naših učenika i nastavnika udruzi OSIT samo je mali doprinos integraciji i uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u društvo. Druženja naših učenika s ovim osobama od velike je važnosti u procesu integracije ove često marginalizirane skupine društva pa se nadamo da će se naša druženja i nastaviti, vjeruje Ornela Malogorski.

Napokon se moglo i zagrliti što OSIT-ovcima jako puno znači/Foto: Ornela Malogorski
Napokon se moglo i zagrliti što OSIT-ovcima jako puno znači/Foto: Ornela Malogorski