Fotografija: Mnoštvo Bjelovarčana provjerilo je vozi li pravilno svoju djecu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Mnoštvo Bjelovarčana provjerilo je vozi li pravilno svoju djecu/Foto: Martina Čapo

ZABRINJAVAJUĆE Od 16 pregledanih autosjedalica u Bjelovaru, niti jedna nije bila dobro postavljena

Bjelovarčani su u velikom broju došli pregledati autosjedalice u kojima voze djecu. Svi roditelji su potpuno besplatno dobili savjete koji mogu spasiti život njihovog djetetaBJELOVAR - Veselo je bilo danas prijepodne na parkiralištu IV. osnovne škole Bjelovar. Mnoštvo mališana u pratnji svojih roditelja izmjenjivali su se na štandu policije gdje su dobivali bombone, balone, sokove, edukativne brošure i majice. Povod ovom opuštenom i ugodnom druženju bila je akcija besplatnog pregleda dječjih sigurnosnih sjedalica.

Naime, riječ je o drugoj takvoj akciji u Bjelovaru do koje je došlo zahvaljujući Policijskoj upravi bjelovarsko - bilogorskoj i volonterskoj udruzi Roda. 

Maja Barbir iz policijske uprave i Rodine volonterke bile su odlično raspoložene/Foto: Martina Čapo
Maja Barbir iz policijske uprave i Rodine volonterke bile su odlično raspoložene/Foto: Martina Čapo

Da su ovakve edukativne akcije itekako potrebne, potvrđuje poražavajuća statistika iz koje je vidljivo povećanje stradavanja djece kao putnika u vozilima svojih roditelja za čak 250 posto.

Zadovoljni roditelji

-Ova akcija je svakako dobra stvar. Roditelji često, da budem sarkastičan, vole testirati svoju djecu pa razmišljaju na način "da vidimo što sve mogu preživjeti u autosjedalicama". Mislim zapravo da mnogi roditelji nisu svjesni važnosti ispravnog korištenja autosjedalica. Nekada su nam automobili išli najviše 80 ili 90 na sat, što je isto bilo brzo, no neusporedivo s današnjom vožnjom i brzinama, kazao je Bjelovarčanin Matej Krištić koji svoju djecu veže i na najkraćim relacijama koje provedu u automobilu. 

Baloni i policijski štand s bombonima najviše je obradovao malene Bjelovarčane/Foto: Martina Čapo
Baloni i policijski štand s bombonima najviše je obradovao malene Bjelovarčane/Foto: Martina Čapo

-Jedno i drugo dijete uvijek smo redovito i pravilno vezali, uostalom i ja se vežem makar, primjerice, idem samo do dućana. To mi je usađena navika, naglasio je Matej koji je zajedno sa suprugom i dvoje djece rezervirao termin i došao provjeriti ispravnost sjedalica u kojima se djeca voze.

Učinili su to i mnogi drugi građani tako da su svi termini bili vrlo brzo popunjeni. Dobra je to stvar, s obzirom da statistika nimalo nije dobra. 

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Podsjetimo, tijekom 2022. godine evidentirano je stradavanje 22 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 83,3 posto. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozlijede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik. Nadalje, 19 djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede i to četvero kao vozači, 13 u svojstvu putnika (povećanje za 250 posto) i dvoje djece u svojstvu pješaka. 

Najčešće stradavaju u automobilu roditelja

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju 2023. godine evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je petero djece zadobilo lake tjelesne ozljede, i to četvero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka. 

-Djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja. Čak 79% prometnih nesreća se događa u naseljenim mjestima i to unutar 3 km od kuće, odnosno na putu do vrtića, trgovine, doktora, bake i djeda i slično. 

Iako se zna da dijete koje je pravilno vezano i sjedi u sigurnosnoj sjedalici ima sedam puta manje izgleda da u slučaju prometne nesreće zadobije teške tjelesne ozljede, još uvijek se velik broj djece prevozi na neadekvatan način (sjede nevezana, stoje između prednjih sjedala, odrasli ih drže u krilu i slično), kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Što je sve dobro istaknuti kod pregleda autosjedalica, otkrila nam je Italina Benčević, Rodina savjetnica za autosjedalice koja već osam godina volonterski odrađuje ovaj posao.

Pažljivo se pregledava svaki detalj vezan uz sjedalicu/Foto: Martina Čapo
Pažljivo se pregledava svaki detalj vezan uz sjedalicu/Foto: Martina Čapo

-Autosjedalica je u pravilu jedina oprema za dijete koju roditelji moraju imati ako žele prevoziti svoje dijete u automobilu. Autosjedalica čuva dječji život, ali samo ako se pravilno koristi i ako je pravilno postavljena u automobilu i ako odgovara djetetu koje mora biti pravilno vezano u njoj. Moramo poštovati zakonske i sigurnosne mjere koje roditelji možda previde ili im je koji put komplicirano čitati dugačke upute, ističe Italina koja, zajedno s kolegicama, pokušava pomoći roditeljima koliko god može.

Supružnici iz Bjelovara koji su došli na pregled autosjedalica/Foto: Martina Čapo
Supružnici iz Bjelovara koji su došli na pregled autosjedalica/Foto: Martina Čapo
Roditelji su imali prilike pitati sve što ih je zanimalo/Foto: Martina Čapo
Roditelji su imali prilike pitati sve što ih je zanimalo/Foto: Martina Čapo

-Roditelji s naših pregleda uglavnom odlaze s pravilno vezanom djecom, osim ako sjedalica ne odgovara djetetu ili automobilu. U tom slučaju dobivaju upute što i kako dalje, kaže Italina koja priznaje da ima različitih slučajeva. U zadnje vrijeme, kako kaže, čest je slučaj da su sjedalice dobro postavljene.

Stvarno stanje nije tako idealno

-To znači da su se roditelji dosta informirali, traže savjete u našoj Facebook grupi, a na naše preglede dolaze provjeriti jesu li sve dobro odradili. Međutim, na terenu nam se često događa da se uvjerimo kako stvarno stanje nije tako dobro. Primjerice, akcije koje provodimo s MUP-om kod dječjih vrtića dokazuju da je najčešće barem nešto krivo kod korištenja autosjedalica, priznaje Italina kojoj nije nimalo teško odvojiti svoje slobodno vrijeme te ga posvetiti volontiranju kako bi pomogla u zaštiti i očuvanju života nečijeg djeteta. Kako kaže, to joj je gušt i zadovoljstvo.

Sandra iz policijske uprave zadužena je za odličnu suradnju s Rodinim savjetnicama/Foto: Martina Čapo
Sandra iz policijske uprave zadužena je za odličnu suradnju s Rodinim savjetnicama/Foto: Martina Čapo

Iz PU bjelovarsko - bilogorske veoma su zadovoljni odazivom roditelja koji su se odazvali današnjoj akciji.

U dva sata pregledano 16 autosjedalica

-Tijekom pregleda koji je trajao puna dva sata volonterke udruge Roda razgovarale su s 20-ak roditelja i pregledale 16 sigurnosnih sjedalica. Od tih 16 sigurnosnih sjedalica/postolja odnosno autosjedalica, niti jedna nije bila pravilno postavljena odnosno djeca nisu bila pravilno vezana. Savjetnice su ispravile sve greške i dale savjete roditeljima te ih upoznale sa sigurnosnim preporukama. Sva djeca su s pregleda otišla pravilno vezana u sigurnosnim sjedalicama, a koje su bile pravilno postavljene u automobilu. 

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Najčešće greške u ovoj akciji koje su RODA-ine savjetnice utvrdile bile su u vidu savinutih traka pojaseva, bilo kod učvršćivanja sjedalice pojasom ili kod vezivanja djeteta pojasom automobila ili pojasom sjedalice (trake pojasa cijelom putanjom moraju biti ravne), neispravne visine pojaseva, krivo ili ne ukopčan top tether, autosjedalice postavljene u krivom smjeru, trake za držanje glave, dijete preveliko za kategoriju sjedalice, vezivanje djeteta u zimskim (debelim) jaknama i drugo, izvijestili su iz PU bjelovarsko - bilogorske. 

„Dobilo sam korisne savjete, a iako dijete nije bilo sa mnom, saznao sam što me je zanimalo.“

„Zadovoljni smo, dobili smo korisne savjete i upute jer koliko god smo mi čitali i istraživali ovo je sasvim drugačije kad ti netko uživo pokaže."

„Razriješila sam sve nedoumice i dobila sve informacije.“

„Savjeti i preporuke su odlični za nas roditelje koji imamo prvo dijete jer teorija je jedno, a praksa nešto drugo.“

„Baloni i bomboni su vam pun pogodak!“

Ovo iznad su samo neki od komentara roditelja koji su bili oduševljeni ljubaznošću i strpljenjem volonterki udruge Roda, ali i savjetima policijskih službenika koji su im bili na raspolaganju za sva pitanja što se tiče zakonskih odredbi.

Dužni smo zaštititi djecu

-Upravo ovakve akcije policije u suradnji sa stručnim i osposobljenim volonterima uvelike doprinose jačanju povjerenja roditelja i djece kada ih osobno dožive kao prijatelje i osobe koje će pomoći, a u ovom slučaju i darovati bombon i balone kojima su se posebno radovala djeca.

Tijekom još jednog pregleda autosjedalice/Foto: Martina Čapo
Tijekom još jednog pregleda autosjedalice/Foto: Martina Čapo

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska se zahvaljuje volonterskoj udruzi Roda na nesebičnom dijeljenju znanja policijskim službenicima i roditeljima koji su sudjelovali na pregledu, a posebno velika hvala svim roditeljima koji su došli i podržali ove aktivnosti. Pohvaljujemo njihovu zainteresiranost te napominjemo da osim sankcioniranja nepropisnog prijevoza djece, potrudit ćemo se doći do razine da u svim našim gradovima nepropisan prijevoz djece postane društveno neprihvatljiv jer su djeca zaista naše najveće vrijednosti i mi kao roditelji smo ih dužni zaštititi prilikom prijevoza.

Tijekom godine ćemo i dalje provoditi kontrole sigurnosnih sjedalica ispred dječjih vrtića, a svakako ćemo se ponovno potruditi organizirati i besplatne preglede sigurnosnih sjedalica, zaključuju iz policije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!