Fotografija: Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

ZABRINJAVAJUĆE Jesensko voće puno je najopasnijih pesticida, evo i točnih brojki

Europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) prodaju se s ostacima pesticidaJesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), a prenosi njihova članica hrvatska udruga Zemljane staze.

Visok postotak voća - europske kruške (49%), stolno grožđe (44%), jabuke (34%), šljive (29%) i maline (25%) - prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih bolesti, ako se konzumiraju i u vrlo malim dozama, piše Jutarnji list.

Utvrđeno je kako je voće iz nekih zemalja više kontaminirano od drugih. Tako je gotovo tri četvrtine (71%) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54%) i Portugala (50%). Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71%, 70% odnosno 68%), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva. Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61%), dok je u slučaju grožđa nekontaminiranje bilo grčko (56 posto) i talijansko grožđe (47%). Podsjetimo, Hrvatska najveći dio stolnog grožđa uvozi upravo iz Italije.

Tisuće uzoraka

PAN Europe analizirala je 44 137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110%, 107% odnosno 81%. U 2020., trećina (33%) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20% uzoraka.

Izvješće pod naslovom "Pesticide Paradise", o tome kako su industrija i dužnosnici zaštitili otrovne pesticide od političkog pritiska usmjerenog na uspostavljanje održive poljoprivrede, dolazi 60 godina nakon objavljivanja knjige Tiho proljeće (Silent Spring), autorice Rachel Carson koja je prva upozorila javnost na opasnosti pesticida i pomogla potaknuti moderni ekološki pokret.

Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX
Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX

Središnje upozorenje u knjizi bilo je o stvaranju ovisnosti o pesticidima, ističući činjenicu da poljoprivrednici koriste sve više kemikalija kako bi ubili sve otpornije štetnike. Taj ciklus povećava profit industrije, ali je manjkav, kažu istraživači.

Od objavljivanja knjige 27. rujna 1962., upotreba pesticida je porasla, izumiranje vrsta potpomognuto pesticidima događa se 1000 puta brže nego inače, a procjenjuje se da bolesti povezane s pesticidima koštaju Europljane do 32 milijarde Eura godišnje.

Dva važna zakona

Uviđajući probleme, EU je 2009. usvojila dva važna zakona. Prvi za postupno ukidanje najotrovnije kategorije pesticida tamo gdje su dostupne nekemijske alternative, drugi za poticanje svih poljoprivrednika na usvajanje održivih praksi.

Novo izvješće organizacije PAN Europe otkriva da postupno ukidanje pesticida nije uspjelo jer su vlade slijedile smjernice napisane u bliskom partnerstvu s kemijskim divovima BASF, DuPont (sada Corteva) i Syngenta. Dokument nije bio popraćen u glavnim medijima, unatoč svom utjecaju, kršeći vrijednosti regulatorne neovisnosti EU je usvojila smjernice i kopirala ih u nacionalne smjernice.

Oni su, poručuju iz PAN-a, odgovorni za odbacivanje ne-kemijskih tehnika i odobravanje najotrovnijih pesticida od objave zakona iz 2009. Smjernice postižu suprotno od onoga što je zakon namjeravao, zapravo promovirajući pesticide koje prodaju tvrtke koje su im pomogle napisati Zakon o promicanju alternativa.

Kemijska rješenja

- Europska komisija znala je za neuspjeh postupnog ukidanja najmanje od 2018. godine, ali nije poduzela značajne mjere. Smjernice bi se trebale zamijeniti onima koje priznaju učinkovitost ne kemijskih alternativa pesticidima. Novi cilj EU-a o smanjenju pesticida je inače osuđen na propast - kaže Natalija Svrtan iz udruge Zemljane staze, članice organizacije PAN Europe.

- Voće postaje sve više kontaminirano jer industrija piše pravila, a službenici ignoriraju ne kemijska rješenja. Jedni drugima čuvaju leđa, dok okoliš i naše zdravlje trpe. Rachel Carson je prije 60 godina upozoravala na ovu toksičnu vezu i danas bi čupala kosu da je živa - poručila je voditeljica kampanje Salomé Roynel iz PAN Europe.

Prema službenoj anketi, više od trećine Europljana zabrinuto je zbog kontaminacije hrane pesticidima, a to pitanje predstavlja najveću zabrinutost u šest europskih zemalja. Godine 2017. podnesena je druga najpopularnija EU certificirana peticija kojom se poziva na potpunu zabranu pesticida. Kampanja Toxic 12 poziva donositelje odluka da hitno eliminiraju najgore pesticide.