Fotografija: Dežanovačkim poljoprivrednicima isplaćene su naknade za štete uzrokovane sušom u kolovozu 2021./Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Dežanovačkim poljoprivrednicima isplaćene su naknade za štete uzrokovane sušom u kolovozu 2021./Foto: Nikica Puhalo

Za štete na kulturama teške 11 milijuna kuna, dežanovački poljoprivredici dobili 370 tisuća

Ukupno 229 poljoprivrednikka dobilo je 2,5 posto iznosa od procijenjene štete. Najniži iznos potpore iznosi 33 kune, a najviši 40 tisuća kunaDEŽANOVAC – Ovih dana poljoprivrednici s područja općine Dežanovac, barem oni koji su ljetos prijavili štetu od suša na svojim kulturama, dobili su naknadu za ublažavanje posljedica od prirodne nepogode izazvane sušom u 2021. godini.

Koliko je poljoprivrednika dobilo novčana sredstva, u kojim iznosima te jesi li zadovoljni naknadom države, otkrila nam je Ljubica Saratlija, pročelnica u Općini.

Štetu prijavilo 229 poljoprivrednika

-Ljetos u kolovozu na našem je području proglašena elementarna nepogoda izazvana sušom, nakon čega smo mi zaprimili prijave naših poljoprivrednika. Kroz 15 dana prijavilo se njih 229, a mi smo potom njihove podatke unijeli u registar šteta. Čekali smo potom odluku BBŽ, odnosno Vlade RH i ona je stigla krajem prosinca. Sukladno odluci koju smo dobili od BBŽ, raspodijelili smo sredstva našim poljoprivrednicima.

Sušom je najpogođeniji bio kukuruz/Foto: Danijel Soldo/cropix (Ilustracija)
Sušom je najpogođeniji bio kukuruz/Foto: Danijel Soldo/cropix (Ilustracija)

Svaki od njih dobio je 2,5 posto od procijenjene štete. Najniži iznos potpore bio je 33 kune, a najviši 40 tisuća kuna, pojasnila nam je pročelnica Saratlija dodavši kako je najviše šteta bilo prijavljeno na kulturama poput kukuruza, krumpira, lješnjaka i ostalih voćaka.

Inače, za područje općine Dežanovac stiglo je ukupno 370 tisuća kuna za nadoknadu štete.

Ukupno je 229 poljoprivrednika dobilo 2,5 posto iznosa od ukupno procijenjene štete na kulturama/ Foto: Darkom
Ukupno je 229 poljoprivrednika dobilo 2,5 posto iznosa od ukupno procijenjene štete na kulturama/ Foto: Darkom

Upitali smo pročelnicu što kažu poljoprivrednici te koliko su (ne) zadovoljni isplaćenim iznosima kojima bi trebali pokriti štete na poljoprivrednim kulturama.

Nije dovoljno niti za vreću gnojiva

-Nisu nam se još javili, makar vjerujemo da su neki od njih nezadovoljni. S druge strane, neki su takve iznosi i očekivali jer nekoliko godina unatrag bila je slična situacija. I kada su podnosili zahtjeve bili su svjesni da ne mogu očekivati neke velike iznose. Priznali su nam daje praksa da dobiu 50-ak ili 100-injak kuna što nije dovoljno niti za vreću umjetnog gnojiva, priznaje nam pročelnica Saratlija.

-Svjesni smo da vlada nekakvo opće nezadovoljstvo. I mi smo u Općini vjerovali da ćemo ipak dobiti više novca, naročito jer je ukupni iznos procijenjene štete bio 11 milijuna kuna. A dobili smo tek 370 tisuća kuna, zaključila je Saratlija.