Fotografija: Svoje radove izložilo je 15 prijavljenih škola izlagača, odnosno isto toliko zadruga/Foto: Martina Čapo
Galerija
Svoje radove izložilo je 15 prijavljenih škola izlagača, odnosno isto toliko zadruga/Foto: Martina Čapo

Vrijedni zadrugari: "Izrađujemo križić-kružić od drveta, okvire za slike, sušimo lavandu..."

Danas smo došli u Bjelovar prezentirati okvire za slike. Učenici koji su na ovim predmetima intenzivno radili su Ante Husli i Gabrijela Melkus. Oni su naši mali/veliki majstori, pohvalili su iz zadruge ŽdralkoBJELOVAR – Veselo je bilo danas prijepodne oko bjelovarskog paviljona. Razlog tome bile su postavljene kućice na kojima su svoje proizvode izložili vrijedni zadrugari s područja cijele Bjelovarsko – bilogorske županije.

Kako smo i najavili, V. OŠ Bjelovar ove je godine bila domaćin Smotre učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije. Svoje radove izložilo je 15 prijavljenih škola izlagača, odnosno isto toliko zadruga.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Popričali smo s nekima od njih kako bi nam pobliže pojasnili što to rade tokom godine, ali i koliko su djeca zainteresirana za izradu različitih predmeta, ukrasa i rukotvorina.

Mali/veliki majstori

Prvi sugovornici bili su nam članovi Učeničke zadruge Ždralko Centra Rudolf Steiner iz Daruvara.

Ekipa iz Daruvara/Foto: Martina Čapo
Ekipa iz Daruvara/Foto: Martina Čapo

-Danas smo došli u Bjelovar prezentirati okvire za slike. Učenici koji su na ovim predmetima intenzivno radili su Ante Husli i Gabrijela Melkus. Oni su naši mali/veliki majstori, pohvalili su iz zadruge Ždralko.

Ante Husli i Gabrijela Melkus su mali/veliki majstori iz zadruge Ždralko/Foto: Martina Čapo
Ante Husli i Gabrijela Melkus su mali/veliki majstori iz zadruge Ždralko/Foto: Martina Čapo

Upitali smo male/velike majstore da nam pojasne koliko su vremena utrošili za izradu okvira i što im je sve bilo potrebno.

-Trebamo imati drvo, čavle i drvofix, kazali su nam Ante i Gabrijela i složno pojasnili kako im je za izradu jednog okvira potrebno svega nekoliko minuta. Naravno, ako je prije toga pripremljen sav materijal.

Okvire, kako nam kažu, rado prodaju. Ujedno ih koriste za fotografiranje, za mala umjetnička djela koja nastaju u Centru te kao pokloni.

Sami uzgajaju lavandu

Vrijedni su bili i članovi Učeničke zadruge Srce iz Bereka. Kako nam je rekla voditeljica Ana Ćuk, na Smotru su donijeli vrećice od sušene lavande. Naime, ovi vrijedni zadrugari u dvorištu škole sami uzgajaju i suše lavandu.

Učenička zadrruga Srce iz Bereka/Foto: Martina Čapo
Učenička zadrruga Srce iz Bereka/Foto: Martina Čapo

-Radimo ujedno i eterično ulje, miješamo ga s voskom pa radimo i svjećice. Zatim, okušali smo se u macrame tehnici, donijeli smo privjeske za ključeve s drvenim perlicama, šivali smo označivače za knjige, vezli smo vrećice, a radili smo i drvene okvire koje su potom djeca sama bojala, istaknula je Ana koju smo upitali vole li djeca sudjelovati u radu učeničke zadruge i treba li im puno vremena za sve proizvode koje nam je nabrojala.

Dio izloženih predmeta zadrugara iz Bereka/Foto: Martina Čapo
Dio izloženih predmeta zadrugara iz Bereka/Foto: Martina Čapo
Svoje mjesto na Smotri našle su i svijeće od lavande/Foto: Martina Čapo
Svoje mjesto na Smotri našle su i svijeće od lavande/Foto: Martina Čapo

-Treba jako puno vremena zato što se radi u slojevima. Sat imamo jednom tjedno, a sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda. Imamo više sekcija – domaćinstvo, cvjećari, likovna skupina i mali humanitarci, istaknula je Ana koja je pohvalila svoje učenike koji su se naradili zadnjih dana.

Igračke od drveta

Kako smo već spomenuli, domaćin ovogodišnje Smotre bila je V. OŠ Bjelovar. Kao i mnoge druge škole, i oni su izložili svoje rukotvorine. Koje sve, pojasnio nam je Davor Ljubičić, edukacijski rehabilitator u V. OŠ Bjelovar, ujedno voditelj zadruge.

Domaćin Smotre je ove godine V. OŠ BjelovarFoto: Martina Čapo
Domaćin Smotre je ove godine V. OŠ BjelovarFoto: Martina Čapo

-Ove smo se godine uglavnom bazirali na društvene didaktičke igre od drveta i ostalih recikliranih materijala. Znači, uzeli smo letvice za potpalu, stari laminat, grane, daščice i sve ostalo što se dalo iskoristiti. Izradili smo od navedenih materijala igru memori, križić-kružić, vješalice za ključeve i slične proizvode, kazao je Ljubičić dodavši kako djeca rado sudjeluju u radu, naravno pod vodstvom učitelja.

Ekipa iz V. OŠ Bjelovar ove se godine bazirala na proizvode od drveta/Foto: Martina Čapo
Ekipa iz V. OŠ Bjelovar ove se godine bazirala na proizvode od drveta/Foto: Martina Čapo

-Tjedno imamo dva puta sat zadruge, no izrađujemo i pod satom tehničke kulture. Radimo praktične vještine koje će im trebati u životu, pojašnjava Ljubičić koji se veseli najavi da bi se domaćinstvo moglo ponovno vratiti u škole.

Dodajmo, zadruge su danas u BJelovaru vrednovane od Prosudbenog povjerenstva. Dvije zadruge koje osvoje najviše bodova idu na Državnu smotru, koja će se održati od 26. do 29. rujna u Karlovcu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!