Fotografija: Nakon dvije godine ponovno se vraća Vincekovo u Daruvaru/ Foto: Grad Daruvar
Galerija
Nakon dvije godine ponovno se vraća Vincekovo u Daruvaru/ Foto: Grad Daruvar

Vraća se Vincekovo u Daruvaru: "Nadamo se da će nas mlado vino lijepo ugrijati"

Prošla godina bila je odlična, možda i najbolja u posljednjih 10 godina i po kvaliteti i po količini grožđa. Nadamo se da će i ova godina biti na tom tragu, kaže Ljiljana Kovačević iz OPG-a Matej KovačevićNakon dvije godine stanke zbog pandemije, u subotu, 21. siječnja, napokon se vraća tradicionalno Vincekovo u Daruvaru.

Kao i do sada, za organizaciju događaja koji obilježava početak nove vinogradarke sezone, zaslužni su Grad Daruvar, Turistička zajednica Daruvar - Papuk, Daruvarske vinske ceste te ovogodišnji domaćin OPG Matej Kovačević.

Bolje da propadne selo, nego običaji

- Zadovoljstvo mi je što nam se proslava Vincekova vratila i što mogu pozvati naše sugrađane, ali i goste, da nam se pridruže na OPG-u Kovačević. Nadam se pravom zimskom ugođaju i da će nas mlado vino grijati. Daruvar je poznat kao vinogradarski kraj i ovaj događaj iznimno nam je bitan. Kako bi rekli, bolje da propadne selo, nego običaji, poručio je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček dodavši da je siguran kako u subotu neće nedostajati dobrog raspoloženja, odlične glazbe i najboljeg vina.

Dobre atmosfere i vrhunske kapljice neće nedostajati/ Foto: Grad Daruvar
Dobre atmosfere i vrhunske kapljice neće nedostajati/ Foto: Grad Daruvar

Inače, Vincekovo u Daruvaru tradicionalno se održava u vinogradima, ali se domaćini mijenjaju. Prema riječima direktorice TZ Daruvar Papuk Ivane Plažanin Vuković, sve je spremno za ovogodišnje izdanje.

Zadnje Vincekovo okupilo je preko 150 posjetitelja/ Foto: Grad Daruvar
Zadnje Vincekovo okupilo je preko 150 posjetitelja/ Foto: Grad Daruvar

- Okupljanje sudionika kreće od 10.30 sati, a u 11 sati započet će crkveni i pučki obred posvećivanja trsja, kako bi nadolazeća vinogradarska godina bila plodna. Osim toga, organiziran je i kulturno-umjetnički program za koji je zadužen KUD "Kamen" Sirač, a tu su, naravno, i tamburaši, pojasnila je Ivana Plažanin Vuković.

Prošla godina bila je sjajna

Dodala je i to da je osigurana i promotivna ponuda za svega 5 eura koja uključuje porciju kuhanog graha, vinogradarski doručak (kobasica i špek na štapu) i čašu kuhanog vina.

Goste očekuje klopa i piće po simboličnoj cijeni/ Foto: Grad Daruvar
Goste očekuje klopa i piće po simboličnoj cijeni/ Foto: Grad Daruvar

- Zadnji put okupilo se preko 150 ljudi, a ništa manje ne očekuje se niti ove godine. Također, dolazak je najavila i grupa iz Slovenije, koja u to vrijeme boravi sedam dana u Toplicama, naglasila je direktorica TZ Daruvar-Papuk.

Plakat/ Foto: TZ Daruva r- Papuk
Plakat/ Foto: TZ Daruva r- Papuk

Zadovoljstvo što će ove godine biti domaćini istaknula je Ljiljana Kovačević, vlasnica istoimenog OPG-a.

U pripremi je crkveni i pučki obred posvećivanja trsja/ Foto: Grad Daruvar
U pripremi je crkveni i pučki obred posvećivanja trsja/ Foto: Grad Daruvar

- Već smo imali čast na našem imanju organizirati Vincekovo, tako da imamo iskustva. Veselimo se što ćemo zajedno s prijateljima, kupcima i sugrađanima obilježiti početak proljetnih radova. Vincekovo je naša tradicija koja nam je vrlo bitna. Inače, prošla godina bila je odlična, možda i najbolja u posljednjih 10 godina i po kvaliteti i po količini. Nadamo se da će i ova godina biti na tom tragu, zaključila je Ljiljana Kovačević. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!