Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

VOZAČI, OPREZ! Policija će danas provjeravati vežete li se pojasom i koristite li mobitel u vožnji

U prvih 10 mjeseci ove godine evidentiran je 2101 prekršaj nekorištenja sigurnosnih pojaseva i 660 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, kažu u policijiPolicajci PU bjelovarsko-bilogorske provodit će danas od 9 do 12 sati pojačani nadzor prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva te nepropisanog korištenja mobitela tijekom vožnje, izvijestili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Cilj ove akcije je povećanje ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranje prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Statistika prometnih nesreća

Naime, u prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 590 prometnih nesreća, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 539. Četiri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.

Dogodilo se 194 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +3% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 188. 392 prometne nesreća bile su s materijalnom štetom, što je povećanje za +14% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 345.

- Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 91 (brzina neprimjerena uvjetima 73 i nepropisna brzina 18) ostale greške vozača 88 i nepoštivanje prednosti prolaska 88 - ističu u policiji. 

Statistika prekršaja

Isto tako, u prvih deset mjeseci ove godine na području policijske uprave evidentirano je 16.920 prekršaja. Od toga, evidentirano je 7444 prekršaja nepropisne brzine, 2101 prekršaj nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 747 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 660 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. 

Inače, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Novčane kazne

- Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka - podsjećaju iz policije.

Nadalje, člankom 196. stavkom 3. propisano je da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Ipak, člankom 196. stavkom 4. propisano je da se mobitel može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

- Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavaka 3. i 4. ovoga članka - dodaju u policiji.