Fotografija: Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Galerija
Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Vozače sutra čekaju loše vijesti: Značajno poskupljuje gorivo, evo i koliko...

Taj porast posljedica je rasta cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu, a koja je najvažniji dio proračunske formuleVozače u Hrvatskoj sutra čekaju loše vijesti na benzinskim postajama. Kako sada stvari stoje, sprema se novo, značajno, poskupljenje goriva. Prema proračunu Jutarnjeg lista, temeljenog na formuli u važećoj Vladinoj Uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sutra bi cijene eurosupera 95 na domaćim benzinskim postajama trebale porasti za otprilike 56 lipa, dok bi cijena litre eurodizela mogla biti veća za čak 1,44 kune. To znači da bi cijena litre eurosupera iznosila 12,40 kuna, a cijena litre eurodizela čak 13,46 kuna, piše Jutarnji list.

Foto: Nikola Vilić/CROPIX

 
Foto: Nikola Vilić/CROPIX  

Taj porast posljedica je rasta cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu, a koja je najvažniji dio proračunske formule. Prema podacima sa Platts CIF MED kotacije, prosječna cijena benzina prošli tjedan je iznosila 1109 dolara za tonu, a eurodizela čak 1240 dolara za tonu. Tečaj dolara je također visok, iznosi 6,87 kuna, što također značajno utječe na visoke maloprodajne cijene goriva. Rast cijene goriva na mediteranskom tržištu stručnjaci obrazlažu napetostima vezanim za buduće moguće probleme u isporuci zbog daljnje eskalacije rata u Ukrajini, ali i već primjetnom padu opskrbe ruskim derivatima koji inače imaju značajan udjel u mediteranskom bazenu.

Dakako, moguće je da porast cijene bude manji, ukoliko se Vlada odluči za daljnju intervenciju. Prvi korak u tome bi moglo biti daljnje smanjenje trošarina. Do dosezanja razine minimalnih trošarina definiranih europskim pravilima Vlada bi mogla trošarine na eurodizel smanjiti za daljnjih 46 lipa po litri, a na eurosuper za 77 lipa po litri.