Fotografija: Vojin je šest godina gradio kuću koja se okreće oko svoje osi, a sve kako bi udovoljio svojoj supruzi/Foto: Screenshoot You tube
Vojin je šest godina gradio kuću koja se okreće oko svoje osi, a sve kako bi udovoljio svojoj supruzi/Foto: Screenshoot You tube

Vojin je ženi izgradio jedinstvenu kuću: "Umorila me prigovorima, sad nek‘ je rotira kako želi"

"Ovo nije inovacija, potrebni su samo volja i znanje, a ja sam imao dovoljno vremena i znanja", rekao je 72-godišnji Vojin Kusić iz Bosne
Da bi udovoljio svojoj supruzi koja je htjela imati raznolikiji pogled iz obiteljske kuće, bosanski samouki inovator izgradio je rotirajuću kuću, omogućavajući supruzi da u jednom trenutku gleda kako sunce izlazi, a već u idućem prolaznike, prenosi Jutarnji list.

-Umorio sam se od njezinih pritužbi i čestog preuređivanja naše obiteljske kuće i rekao sam - sagradit ću ti rotirajuću kuću kako bi je mogla rotirati kako god želiš - rekao je Vojin Kusić (72) za Reuters, ispred svoje nove kuće koja privlači pozornost posjetitelja.

Puni krug za 24 H

Smještena na plodnoj ravnici u sjevernoj Bosni blizu Srpca, kuća se okreće oko svoje osi, s pogledom na kukuruzna polja i poljoprivedna zemljišta koji se mijenja na šume i rijeku pri željenoj brzini.

-Kuća može napraviti puni krug za 24 sata pri najmanjoj brzini, dok pri najbržem rotiranju može napraviti puni krug u 22 sekunde, kaže Kusić.

Njegova supruga nije željela komentirati novu kuću.

Kusić je rekao da je bio inspiriran izumiteljima Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom te da ga je siromašno porijeklo bez mogućnosti dobrog obrazovanja natjeralo da potraži načine kako da sam nešto napravi.

Šest godina 

-Ovo nije inovacija, potrebni su samo volja i znanje, a ja sam imao dovoljno vremena i znanja, rekao je i dodao da je kuću izgradio potpuno sam.

Trebalo mu je šest godina da dovrši projekt, a odmor mu je bio boravak u bolnici zbog srčanih problema. Kaže da je kuća otpornija na oštećenja od potresa nego stacionarne kuće, prenosi Jutarnji list.

-Tražio sam liječnike da mi pokušaju produljiti (moj život) najmanje za godinu jer sam imao taj projekt u svojoj glavi..., a nitko ga ne bi znao dovršiti, poručio je.