Fotografija: Premijer Andrej Plenkovic predstavio je nove Vladine mjere koje se tiču cijene goriva/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Premijer Andrej Plenkovic predstavio je nove Vladine mjere koje se tiču cijene goriva/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Vlada smanjila trošarine i marže, Plenković objavio detalje: Ovo su nove cijene goriva!

Cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana. Uredba će biti na snazi 30 danaVlada je danas na telefonskoj sjednici donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, objavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije, piše Jutarnji list.

- U petak smo najavili da ćemo, sagledavši sve trendove, održati sjednicu kojima ćemo ublažiti rast cijena goriva. Tako smo odlučili smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo. Ukupno sniženje iznosi 80 lipa po litri bez olovnog motornog benzina. Već smo jednom intervenirali i smanjili za 40 lipa, sad smanjujemo za još 40. Dizelsko smo smanjili za 20 prethodno, sad smanjujemo za još 20 lipa.

-Z a plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa tu nemamo mogućnost intervencije, dodao je premijer.

Novo obračunsko razdoblje

Plenković je najavio i novu uredbu.

- Uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje te će se cijene mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da bi to bilo povoljnije za građane, rekao je Plenković i dodao kako će se na ovakav način donijet će se maksimalna ušteda. Rekao je i da će ova uredba biti na snazi idućih 30 dana.

- Idemo ograničiti najveću maržu koja se smanjuje za 10 lipa, sa sadašnjih 0,75 lipa spušta se na 0,65. Marža za plavi dizel spušta se na 0,40, rekao je Plenković.

Rekao je i to da će nove cijene goriva na benzinskim postajama biti od srijede.

Nove cijene

- Za mjesec dana ćemo procjenjivati kako dalje, ovisno o kretanju cijena na tržištu, dodao je premijer.

Drugim riječima, od srijede će cijene 13,08 kuna za dizel, 13,50 kuna za benzin, 9, 45 kuna za plavi dizel.

Na pitanje je li Vlada razmišljala o subvencioniranju javnog prijevoza po jako niskim cijenama, Plenković je kazao kako su ove intervencije samo dio donesenih mjera. Podsjetio je na već donesene subvencije na cijene plina i struje, kao i subvencije poljoprivrednicima i umirovljenicima.

- Bili smo izrazito osjetljivi na najranjivije skupine, rekao je, prenosi Jutarnji.

- U sljedećih nekoliko tjedana promislit ćemo što se još može učiniti po pitanju naftnih derivata, kaže Plenković.