Fotografija: Vlada je sve točke jednoglasno usvojila/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Vlada je sve točke jednoglasno usvojila/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Vlada osigurala 42 milijuna kuna za sanaciju šteta od olujnog nevremena u BBŽ

Dio postupaka još je u tijeku te će ukupan iznos pomoći biti poznat naknadno, a preliminarnim procjenama utvrđeno da je ukupni iznos štete oko 70 milijuna kuna, rečeno je na sjednici VladeSvih šest točaka vezanih za pomoć pri sanaciji šteta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastalih uslijed olujnog nevremena jednoglasno je prihvaćeno na današnjoj sjednici Vlade.

Konkretnije, Vlada je trenutno osigurala paket mjera težak 42 milijuna kuna, a kako se moglo čuti na sjednici, ti iznosi bit će i veći.

Od ukupnih 42 milijuna, 25 je osigurano kroz Ministarstvo financija, 12 Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te pet Ministarstvo poljoprivrede. 

Recimo i to da prema riječima ministra Filipovića nastala je i potreba za nabavom i korištenjem robe strateških robnih zaliha, a taj postupak će vršiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i to za nabavu robe koje nisu predviđene bilancom. Filipović je dodao i to da su ta sredstva osigurana u državnom proračunu.

Dio postupaka još je u tijeku

Nadalje, svoju obol dat će i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- U suradnji s Hrvatskim cestama, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Županijskom upravom za ceste osiguravamo provedbu svih aktivnosti za ublažavanje štete nastale na cestovnoj infrastrukturi. U tijeku je postupak procjene nastalih šteta, a po dobivenom izvještaju Ministarstvo će osigurat sredstva potrebna za sanaciju, poručio je ministar Butković.

Spomenimo i to da je državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš poručila da je su od 15. do 17. rujna na području BBŽ vatrogasci imali 555 intervencija, a preliminarnim procjenama utvrđeno da je ukupni iznos štete oko 70 milijuna kuna. 

Zadovoljstvo donesenim paketima Vlade iskazao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Zahvaljujem se Vladi na pomoći i razumijevanju, kao i na brzoj reakciji. Nadam se da ćemo tim novcem uspjeti pomoći svim našim ljudima stradalim u olujnom nevremenu, zaključio je župan Marušić.