Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Galerija
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Vlada objavila nove, značajno niže, cijene goriva. Filipović: Pred nama su teška vremena...

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je detaljnije govorio o novim cijenama goriva, ali i energetskoj krizi



Kako je u nedjelju najavljeno, Vlada je na telefonskoj sjednici raspravljala o pojeftinjenju cijena goriva, a nove cijene vrijede od sutra.

Tako će cijena litre eurosupera 95 od sutra biti 12,03 kune. Litra dizela pala je ispod 13 kuna, na 12,89 kuna po litri. Plavi dizel je na 9,25 kuna po litri, javlja N1.

Cijene goriva

Prije dva tjedna Vlada je fiksirala cijene naftnih derivata. Litra osnovnog eurodizela prodaje se po 13,43 kuna za litru, a cijena osnovnog benzina eurosuper 95 je 13,02 kuna po litri. Cijena plavog dizela prodaje se za 9,45 kuna po litri.

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je detaljnije govorio o novim cijenama goriva, ali i energetskoj krizi.

Vlada je objavila nove cijene te prikazala usporedbu kakve bi cijene goriva bile bez mjera/Foto: Vlada RH
Vlada je objavila nove cijene te prikazala usporedbu kakve bi cijene goriva bile bez mjera/Foto: Vlada RH

Filipović je rekao kako su pred nama brojni izazovi, ali da će Vlada činiti sve da se zaštiti standard građana i gospodarstvo.

- Bez mjera Vlade RH, dizel bi bio 15,24 kuna, benzin 13,96, a plavi dizel 10,15 kuna, rekao je Filipović.

Trgovačka marža će ostati 65 lipa kao što je bila i do sada.

Rekao je i da sutra ide na sastanak ministara EU-a. Novinari su ga pitali i o razilaženjima oko smjernica EU-a.

- Detaljno smo analizirali smjernice i razgovarali smo sa svim članovima kriznog tima. Sutra ćemo aktivno sudjelovati u diskusiji i nadam se da ćemo doći do kompromisa, rekao je Filipović, piše Jutarnji list.

Mjere za ublažavanje inflacije

Novinari su ga pitali o mjerama koje bi trebale ublažiti inflaciju.

- O detaljima vam danas neću govoriti, ali paket se razrađuje. Nitko ne zna što će se događati u budućnosti, rekao je Filipović i naveo kako je Vlada reagirala u covid krizi kako bi zaštitila građane i gospodarstvo pa će to učiniti i sada.

- Što se tiče paketa mjera koje ćemo predstaviti na jesen, sve opcije su na stolu, rekao je.

Ministar Davor Filipović/Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Ministar Davor Filipović/Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Također je odgovarao i na pitanja o mjerama štednje energije te jesu li već u Vladi i njegovom ministarstvu krenuli s mjerama. 

- U četvrtak ćemo na Vladi predstaviti preporučene mjere štednje, rekao je i najavio da će se ići s preporukama da se smanji temperatura. Od trenutka kad sam ja došao vodi se računa ne samo o potrošnji energije, nego svega drugoga. Racionalno se ponašamo, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti.