Fotografija: Daniela Vitina/Foto: Privatni album
Galerija
Daniela Vitina/Foto: Privatni album

Obitelj Vitina iz Sirača otkrila je svoj recept zahvaljujući kojem pristojno zarađuju i još ljepše žive

S nadom da će kćeri preuzeti imanje u svoje ruke, vrijedni supružnici osim u uzgoj lješnjaka, oraha i bavljenja konjima, polažu vjeru i u turistički razvojSIRAČ - Životni put obitelji koju vam predstavljemo uistinu je šarolik. No, nakon puno toga isprobanog, pronašli su za sebe način kako zaraditi novac, prehraniti obitelj i pritom baviti se onim što ih sve ispunjava i čini sretnim. 

Naime, obitelj Vitina iz Sirača već jedanaest godina iz hobija uzgaja konje, a upravo iz tog hobija nastao je i njihov OPG Vitina Daniela. 

Daniela, inače, odgajateljica u vrtiću, majka je trima kćerima koje nižu uspjehe u natjecanju s konjima. Prije četiri godine jedna je kćerka bila juniorska državna prvakinja u enduranceu, a svoje uspjehe stječe na treninzima u klubu Hrvatski Sokol Vukovije.

Radišna obitelj Vitina/Foto: Privatni album
Radišna obitelj Vitina/Foto: Privatni album

Majka Daniela i otac Alen mogu biti ponosni i na svoju stariju kćer koja pohađa 4. godinu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, smjer Ekološka poljoprivreda.

Jedna od kćeri obitelji Vitina s njihovim prekrasnim konjima/Foto: Privatni album
Jedna od kćeri obitelji Vitina s njihovim prekrasnim konjima/Foto: Privatni album

- Gajimo nadu da će nakon završetka obrazovanja nastaviti s djelatnosti gospodarstva kako bi krenula naša obiteljska tradicija - kaže Alen.

Hobi i ljubav

Nadasve skromna obitelj kaže kako nikada nisu planirali ući u veliko poslovanje, a svoja četiri rekreacijska konja uzgajaju iz hobija i velike ljubavi prema njima. Naime, njihov uzgoj konja posve je jednostavan - puno ljubavi.

- Nekada znamo otići na teren s društvom u šumu na par dana i noćiti. Čak i naši obiteljski prijatelji znaju doći jahati konje - dodao je Alen.

Kako nikada u životu ili u poslovanju ne teče samo med i mlijeko, tako ni ovoj obitelji nije išlo uvijek po planu. Ono što ih trenutno sputava u daljnjem razvitku njihova poslovanja i uzgoja konja, manjak je livada što za sobom povlači i nemogućnost povećanja broja konja za uzgoj.

As u rukavu

- Naime, naše dvorište zaista je malo, a iza kuće imamo brdo na koje ne možemo pustiti konje na pašu. Dosjetili smo se uzeti u najam poneke livade, ali su iznajmitelji počeli otkazivati najam i prodavati livade drugima pa smo tako počeli ostajati bez livada - kaže Alen.

Iako, za neke nerješiv problem, domišljata obitelj Vitina, nije pokleknula jer nisu htjeli odustati od svoje velike ljubavi. Stoga su iskoristili "asa u rukavu", odnosno mjeru Europske Unije, zahvaljujući kojoj su kupili voćnjake na kojima su pak posadili orahe. Travu iz tog voćnjaka domišljato su iskoristili za prehranu svojih konja.

Zasadili su 200 sadnica ekoloških oraha na poljoprivrednom zemljištu, a u svega dvije godine, dosegli broj od 4.5 hektara oraha/Foto: Privatni album
Zasadili su 200 sadnica ekoloških oraha na poljoprivrednom zemljištu, a u svega dvije godine, dosegli broj od 4.5 hektara oraha/Foto: Privatni album

- Uz potporu od 15 tisuća eura, zasadili smo 200 sadnica ekoloških oraha na poljoprivrednom zemljištu koje je također kupljeno kroz projekt, a u svega dvije godine, dosegli smo broj od 4.5 hektara oraha - kaže Alen, čime se zaista mogu ponositi.

Novi smjer

S obzirom da za sebe kažu da su tek u povojima, zaista se trude što više širiti svoja znanja o poljoprivrednim djelatnostima pa su tako nabavili i novu mehanizaciju, odnosno hidraulični malčer, atomizer, rotokosu i sakupljač sjena. I tu neće stati… U planu im je da iduću godinu iskoriste još jednu njivu i na njoj posade lješnjake, jer žele ići u smjeru voćarstva.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i imanje/Foto: Privatni album
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i imanje/Foto: Privatni album

- Prodavat ćemo orahe i lješnjake ili dogovoriti suradnju s proizvođačima ulja od lijeske i oraha. Iako, prilično je zastupljeno grijanje na ljusku od oraha pa idemo i u tom smjeru - kaže Alen Vitina.

Turistički uzlet

S nadom da će kćeri preuzeti imanje u svoje mlade ruke, obitelj se zaista nada da će u budućnosti prilagoditi pristup svojem imanju pa tako svima zainteresiranima omogućiti turistički posjet.

- Iako sada nemamo razvijen turizam niti se bavimo turizmom, pozivamo dobre ljude na druženje, a ljubitelje konja na slobodno jahanje. Svatko tko voli konje može se uvijek osjećati dobrodošlo na našem imanju - pozvala je druželjubiva obitelj Vitina koja je imala iskustva i s ratarstvom, točnije uzgojem kukuriza i žita. No, na kraju su se pronašli u uzgoju konja i oraha.

Možda je tako i bolje, jer da nisu štošta isprobali, sada ne bi bili ovdje gdje jesu.