Fotografija: Od projekta Zaželi korist ima cijela zajednica/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Od projekta Zaželi korist ima cijela zajednica/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ

Višnja Grdinić iz Pavlovca: "Radeći na projektu Zaželi, uspjela sam doći do pune mirovine"

"Neizmjerno sam zahvalna svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta. Jako je lijep osjećaj biti koristan sebi i društvu", kazala je GrdinićLogo projekta Zaželi
Logo projekta Zaželi

Treća faza hvalevrijednog projekta "Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije" došla je svome kraju. Kako se moglo čuti na završnoj konferenciji, posljednjih osam mjeseci čak 31 dugotrajno nezaposlena žena brinula je o ukupno 206 starijih i nemoćnih osoba. 

Inače, osim Bjelovarsko-bilogorske županije, na projektu je sudjelovalo i devet partnera i to Hrvatski zavod za socijalni rad PU Bjelovar, PU Grubišno Polje, PU Garešnica i PU Daruvar, Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Bjelovar, Općina Velika Pisanica, Općina Berek, Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac i Dom za starije osobe Bjelovar, a pripremila i provodila ga je Javna ustanova Razvojna agencija BBŽ. 

Svi sudionici projekta/ Foto: BBŽ
Svi sudionici projekta/ Foto: BBŽ

- Projekt je vrijedan 1,5 milijun kuna, koje je u potpunosti financiran sredstvima EU. Prednost u zapošljavanju imale su žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, pripadnice ranjivih i teže zapošljivih skupina. Njima je bila povjerena briga za starije i nemoćne osobe kojima je takva vrsta pomoći prijeko potrebna jer im olakšava svakodnevni život, pruža im osjećaj pripadnosti i važnosti, a pritom ostaju u svojim kućama. Koliko su takvi programi važni, pokazala su i iskustva iz prethodna dva projekta provedena na području županije putem kojih je posao pronašla 131 žena koja se skrbila o 711 korisnika, poručio je župan Marušić te nastavio.

Najavljen nastavak projekta

- Prema svim najavama, projekt Zaželi bi uspostavom „Europskog socijalnog fonda plus“ trebao biti nastavljen, a omogućit će višegodišnje financiranje sličnih projekata diljem Hrvatske, naglasio je Marušić te se zahvalio svim partnerima na projektu.

Župan Marušić najavio je da se očekuje nastavak ovog hvalevrijednog projekta/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić najavio je da se očekuje nastavak ovog hvalevrijednog projekta/ Foto: Deni Marčinković

Kolika je zapravo korist ovakvog projekta svjedoče riječi korisnica, kao i starijih osoba o kojima su te žene vodile brigu.

Završna konferencija/Foto: Deni Marčinković
Završna konferencija/Foto: Deni Marčinković

- Imam jako dobra iskustva s projektom, a i neizmjerno sam zahvalna jer sam radeći u sve ti faze uspjela doći do pune mirovine, s punim radnim stažom. Pored toga, osjećala sam se vrijedna pomažući ljudima. Jako je lijep osjećaj biti koristan sebi i društvu. Inače, prije projekta bila sam nositelj vlastitog OPG-a 22 godina. Bavila sam se mljekarstvom, međutim nisam uspjela opstati i morala sam se riješiti krava. Potom sam određeno vrijeme radila u Iridi, u Zdenki, međutim to je sve bilo na ugovor, poručila je Višnja Grdinić iz Pavlovca.

Vesna Grdinić/ Foto: BBŽ
Vesna Grdinić/ Foto: BBŽ

Riječi hvale za projekt imala i korisnica Marija Molnar.

Živim sama i ovo mi puno znači. Pomoć u kući, odvest me doktoru, jer nisam vozač, od velike su mi koristiti. Tu je i razgovor i druženje sa ženama, tako da je ovaj projekt zbilja dobar i nadam se da se neće ukinuti, zaključila je Marija Molnar iz Velike Pisanice.

Marija Molnar/ Foto: Deni Marčinković
Marija Molnar/ Foto: Deni Marčinković

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sponzorirani sadržaj

(Sadržaj ovog promotivnog članka isključiva je odgovornost Bjelovarsko-bilogorske županije)