Fotografija: Direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA Dejan Iličić/Foto: Compas.hr
Galerija
Direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA Dejan Iličić/Foto: Compas.hr

Vinko Kasana: "Lipik je prepoznao smjer u kojem se treba razvijati, a to su najnovije tehnologije"

"Grad Lipik je imao viziju, a osnivanjem razvojne agencije LIRA stekli su se uvjeti za ostvarivanje niza uspješnih projekata. Lipik je zato u samom vrhu povučenih sredstava iz fondova EU", rekao je KasanaLipički korak u nove tehnologije "Budućnost je ovdje“, naziv je konferencije koja je održana 21. siječnja u lipičkom Poduzetničkom inkubatoru, a na kojoj je Lipik predstavljen kao prvi grad u Hrvatskoj koji će imati centar za razvoj umjetne inteligencije, piše Compas.hr.

Pod umjetnom inteligencijom podrazumijevamo područje računalne znanosti koje se bavi razvojem inteligentnih alata, poput aplikacija, strojeva ili aparata koji reagiraju i uče kao ljudi. Grad Lipik ima koncept prema kojem namjerava postati prvi centar za razvoj umjetne inteligencije, ne samo u našoj zemlji, nego i u europskom kontekstu.

Vizija postaje stvarnost

Ta vizija upravo postaje stvarnost, a više detalja moglo se čuti upravo na navedenoj konferenciji na kojoj su, osim idejnog pokretača ovog projekta Dejana Iličića, direktora Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.,  govorili i predstavnici Grada Lipika - gradonačelnik Vinko Kasana i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Veronika Prhal te putem video veze Hans-Joachim Krüger i Johann Vranic, vlasnik i direktor tvrtke DataMir, koja ima dugogodišnje iskustvo vezano uz IT industriju.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i direktor LIRA-e Dejan Iličić/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i direktor LIRA-e Dejan Iličić/Foto: Compas.hr

Na samom početku lipički gradonačelnik Vinko Kasana vratio se nekoliko godina unazad, točnije u 2013. godinu kad je osnovana Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o., osvrnuvši se pri tome na same početke svega onoga čemu danas svjedočimo. Kako je istaknuo, Grad Lipik je imao viziju, a osnivanjem razvojne agencije stekli su se uvjeti za pokretanje i ostvarivanje niza uspješnih projekata. Tome u prilog govori i činjenica kako je unazad posljednjih nekoliko godina Lipik bio u samom vrhu povučenih sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.

- To sve govori da smo prepoznali pravac kojim trebamo ići, odnosno kako razvijati svoj grad i gdje pronaći sredstva, odnosno modele i načine kako to postići. Samim ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju za to su se stekli uvjeti, a uvođenje novih tehnologija na područje Lipika jedan je od naših ciljeva kako bismo imali prvi centar i time postali središte razvoja umjetne inteligencije - rekao je gradonačelnik Kasana.

Digitalna transformacija

Dejan Iličić idejni je začetnik projekta Centra za razvoj umjetne inteligencije u Lipiku.

- Umjetna inteligencija će donijeti goleme promjene u bliskoj budućnosti, promijenit će svijet kakav danas poznajemo, no ona je već i sada prisutna u našem svakodnevnom životu. Umjetna inteligencija smatra se ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je prioritet Europskw unije -  naglasio je Iličić te dodao kako su trenutno najtraženija zanimanja na svijetu vezana upravo uz umjetnu inteligenciju i područje znanosti o podacima.

Poduzetnički inkubator Lipik/Foto: Compas.hr
Poduzetnički inkubator Lipik/Foto: Compas.hr

Poduzetnički inkubator Lipik u kojem se ova konferencija održala, izgrađen je 2019. godine. Vrijednost tog projekta je 20.770.929,65 kuna, a financiran je kroz Program razvoja poslovne infrastrukture, KK.03. Pročelnica JUO Grada Lipika Veronika Prhal je izjavila da je njegova svrha poboljšanje dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja pa je tako nedavno u Lipik došla jedna njemačka IT tvrtka koja je izuzetno zadovoljna uvjetima koje ovdje imaju i već su zaposlili osam ljudi.

Iskustvo od 30 godina

Radi se o tvrtki DataMir koja je u Lipiku osnovana kao kćer njemačke tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta.

- Glavna zadaća ove tvrtke je proizvodnja softvera i pružanja IT-usluga - ističu njezin vlasnik Hans-Joachim Krüger  i direktor Johann Vranic. Inače, direktor Vranic ima međunarodno iskustvo rada dugo gotovo tri desetljeća, a podrijetlom je iz našeg podneblja.

Mladi IT-ejvci u poduzetničkom inkubatoru Lipik/Foto: Compas.hr
Mladi IT-ejvci u poduzetničkom inkubatoru Lipik/Foto: Compas.hr

Tvrtka Libelle AG iz Stuttgarta osnovana je prije 25 godina. Osnivač Hans-Joachim Krüger u mladim godinama studirao je informatiku u njemačkom Braunschweigu i radi preko 30 godina u ovoj struci. Njegova tvrtka Libelle AG razvija softver programe i ima nekoliko sustava svojih patenata specijaliziranih za upravljanje informacijskim sustavima  koji rade s programom SAP.

- Trenutno smo na početku sa zaposlenih pet suradnika i tri studenta u Poduzetničkom inkubatoru Lipik. Nadamo se da ćemo naći visoko kvalificirane ljude u ovom kraju i kroz dvije do tri godine zaposliti oko 20 mladih programera - poručili su rukovodeći ljudi ove informatičke tvrtke, a zadovoljstvo s uvjetima rada iskazao je i Valentino Getliher, jedan od osmorice zaposlenih, piše Compas.hr.