Fotografija: Foto: Duje Klaric/CROPIX (ilustracija)
Foto: Duje Klaric/CROPIX (ilustracija)

Vijećnici u Bjelovaru dižu ruke za manje poreze: "Želimo privući dobro plaćene stručnjake"

Po novoj stopi porez na dohodak bi se trebao početi računati od početka 2025. godineIako već sada ima najniže stope poreza na dohodak u državi, Grad Bjelovar nastavlja s praksom novih poreznih rasterećenja.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća tako bi se, među ostalim, trebala naći odluka o smanjenju više stope poreza na dohodak, koja trenutno iznosi 28 posto.

U primjenu od 2025.

Ukoliko gradski vijećnici usvoje ovaj prijedlog gradonačelnika Darija Hrebaka, ta će stopa biti smanjena na 25 posto, što je najniža stopa u tom poreznom razredu. Niža porezna stopa, podsjetimo, u Bjelovaru iznosi 18 posto. Prireza pak, koju je većina gradova i općina ukinula početkom ove godine, u Bjelovaru nema od 2020. godine.

Po novoj, smanjenoj višoj stopi, porez na dohodak bi se trebao početi računati od početka 2025. godine.

Novi kadrovi

Ovu je promjenu Hrebak najavio u travnju, nakon što su se, kako je tada pojasnio, u Gradskoj upravo uvjerili da se ranija porezna rasterećenja nisu negativno odrazila na punjenje gradske blagajne.

Iako će blagodat ovakve odluke osjetiti samo oni koji imaju visoke plaće, s obzirom da mjesečna primanja kod koje se primjenjuje iznosi 4200 eura, Hrebak je svojedobno pojasnio kako se viša stopa poreza ne smanjuje kako bi se bogatima omogućilo da imaju još veće prihode, već takvim potezom u grad želi privući visokoobrazovane, vrhunske kadrove u različitim branšama, kao što su liječnici, inženjeri, IT stručnjaci i dr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!