Fotografija: Iako se na početku činilo da su vijećnici uspavani, nove cijene odvoza otpada dio njih su razbudile/Foto: Martina Čapo
Galerija
Iako se na početku činilo da su vijećnici uspavani, nove cijene odvoza otpada dio njih su razbudile/Foto: Martina Čapo

Vijećnici potvrdili poskupljenje komunalnih usluga: "Plaće radnika podižemo za 37 posto"

Nakon poduže rasprave, upozorenja da je Bajs dobar pravnik, ali loš matematičar, te usporedbe statistike s bikinijem, vijećnici su s 12 glasova za i dva glasa protiv donijeli odluku o poskupljenjuBJELOVAR – Taman kada se pomislilo da će i današnja sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća proći gotovo bez ikakve rasprave, vijećnici su se, doduše samo dio njih, probudili i zanimljivim doskočicama začinili 17. sjednicu Gradskog vijeća Grada Bjelovara na kojoj se odlučivalo o 13. točaka dnevnog reda.

Očekivano, najviše rasprave izazvala je točka koja se odnosila na povećanje komunalnih usluga za građane i privatne subjekte o čemu smo pisali OVDJE.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Konkretno, Komunalac je sastavio prijedlog novih cijena pa će od lipnja, a najkasnije srpnja Bjelovarčani odvoz otpada plaćati 80 posto skuplje nego dosad.

Povećavaju se plaće radnicima

Ivana Jurković Piščević, predsjednica Uprave bjelovarskog Komunalca pojasnila je kako zbrinjavanje otpada košta, ali da se ono ne provodi, Grad bi koštalo i više. Odluku je detaljno pojasnila prikazom u kojem je vidljivo kako su cijene energenata, ali i svega ostaloga od 2018. godine drastično porasle. S druge strane, pojasnila je kako su plaće radnika u Komunalcu među najnižim plaćama.

Ivana Jurković Piščević/Foto: Martina Čapo
Ivana Jurković Piščević/Foto: Martina Čapo

-Ja se ovim putem ispričavam na tome svojim djelatnicima. Oni zaslužuju bolje plaće. Isto tako, i nakon podizanja cijena odvoza otpada, Bjelovar će biti u sredini jer je dosad bio grad u kojem se odvoz otpada najmanje plaćao, poručila je Jurković Piščević.

Oporbenog vijećnika Damira Bajsa zanimalo je kako to da ovu odluku nije usvojio čak niti resorni odbor jer, kako je naglasio, dva su glasa bila za, a dva protiv poskupljenja.

Damir Bajs/Foto: Martina Čapo
Damir Bajs/Foto: Martina Čapo

Isto tako, zanimalo ga je hoće li sav novac od poskupljenja ići radnicima za veće plaće ili će taj iznos Komunalac raspodijeliti kako mu se prohtje. Naglasio je kako je inflacija od 2018. godine porasla za 21,6 posto pa stoga nije jasno otkud razlog za poskupljenje komunalnih usluga od čak 80 posto.

-Ni na koji način nećemo podržati ovu odluku, bio je jasan Bajs.

Igra brojki

Gradonačelnik Dario Hrebak mu je poručio kako je ok pravnik, ali da je loš matematičar.

Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo
Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo

-Od tog novca radnicima će se povećati plaće za 37 posto. Možemo sada reći da je to ogromno povećanje, ali znamo dobro da su im plaće male i da se unatč tom povećanju neće kupati u novcu. S druge strane, djelatnicima u Gradskoj upravi plaće smo povećali tek za 4 posto. To je igra brojki, istaknuo je Hrebak i dodao kako su Doline općenito kao i cijeli sustav gospodarenja otpadom u Bjelovaru prava tvornica i blago koje treba čuvati.

Ivana Jurković Piščević nasmijala je sve okupljene usporedbom kako je statistika poput bikinija. Ili pokazuje sve ili ništa želeći poručiti tako vijećniku Bajsu da brojke o inflaciji Državnog zavoda za statistiku treba detaljnije proučiti. Na kraju je iskreno priznala kako građanima nije problem mjesečno izdvajati novac za MAXtv ili Netflix, što je zapravo luksuz za razliku od odvoza otpada koji je zakonska obveza, ali i dužnost svih nas želimo li čist grad i uredan okoliš.

Jasna Višnjević/Foto: Martina Čapo
Jasna Višnjević/Foto: Martina Čapo

Oporbenjakinja Jasna Višnjević istaknula je kako je zadovoljna uslugom Komunalca, kao i da je žalosno što radnici imaju tako male plaće.

-Suglasna sam s time da im se plaće moraju povećavati, ali povećanje od 80 posto je preveliko, predrastično i nepotrebno, tim više što neće sav taj novac ići radnicima. Klub vijećnika Damir Bajs i ja ispred HNS-a nećemo za to dignuti ruku, naglasila je Višnjević.

Vraćanje u prošlost

Gradonačelnik Hrebak „piknuo“ ju je izjavom kako je u vrijeme kada je ona bila dogradonačelnica cijena vrtića iznosila čak 750 kuna.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

-Mi smo ju snizili na 400 kuna pa povisili, ali ne na 750 već za minimalni iznos kako bi mogli funkcionirati. Hoćemo li vratiti prirez kao što je bilo u vaše vrijem, pitao je Hrebak.

Nakon poduže rasprave, upozorenja da je Bajs dobar pravnik, ali loš matematičar, usporedbe statistike s bikinijem, te dodavanja kutijom Tic Tac bombona, vijećnici su s 12 glasova za i dva glasa protiv donijeli odluku o novom načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Bjelovara. Konkretno, nova cijena obvezne minimalne javne usluge za kućanstvo umjesto 4.7 eura (35 kuna) iznosit će 8.4 eura (63 kune).

Cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnika kategorije koja nije kućanstvo, odnosno za poslovne subjekte više neće iznositi 23.5 eura (178 kuna) već poskupljuje na 42,59 eura (321 kuna).

Kako nam je jučer rekla predsjednica Uprave, nove cijene građani će osjetiti od lipnja ili srpnja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!