Fotografija: Pogledajte edukativne filmove/Foto: Grad Daruvar, DV
Galerija
Pogledajte edukativne filmove/Foto: Grad Daruvar, DV "Vladimir Nazor" Daruvar

VIDEO Projekt Grada Daruvara: "Djeca u dokumentarcu i crtiću uče vršnjake o odvajanju otpada"

"Izradom ovih filmova htjelo se utjecati na djecu jer smatramo da sve ono što djeca usvoje kao navike u svom djetinjstvu, da to primjenjuju kasnije kroz život", pojašnjava Jurić VoborskiDARUVAR - Lijepa priča koja za cilj ima od najranije dobi osvijestiti našu djecu o važnosti odvajanja otpada, stiže nam iz Daruvara.

Naime, Grad Daruvar je, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izradio edukativni dokumentarni film „OTPAD NIJE SMEĆE“  te edukativni crtani film za djecu pod nazivom „ZA LJEPŠI DARUVAR“.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Filmovi se mogu pogledati na YouTube kanalu Grada Daruvara.

Otpad nije smeće 2024.

Za ljepši Daruvar 

Od Ivane Jurić Voborski, više savjetnice za gospodrstvo u Gradu Daruvaru doznajemo koliko je dugo ovaj projekt trajao, koliko košta i koji mu je cilj.

Učenje od djetinjstva

- Projekt je prijavljen prošle godine kada smo i potpisali ugovor s Fondom. Radi se o sufinanciranju provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti u gospodarenju otpadom. Fond financira 40 posto, dok je Grad podmirio ostatak od 60 posto toga projekta ukupne vrijednosti 22.487,50 eura, kazala nam je Jurić Voborski.

Foto: DV
Foto: DV "Vladimir Nazor" Daruvar
Foto: DV
Foto: DV "Vladimir Nazor" Daruvar

Dokumentarac Otpad nije smeće izradila je tvrtka Multimedija I iz Daruvara dok je autor crtanog filma tvrtka Consultare iz Vrbovca.

- Ovim projektom se prije svega htjelo pridonijeti podizanju svijesti građana o važnosti sprječavanja nastanka otpada. Zatim ponovne uporabe proizvoda, odvojenog sakupljanja otpada i recikliranja. Izradom ovih filmova htjelo se utjecati na djecu jer smatramo da sve ono što djeca usvoje kao navike u svom djetinjstvu, da to primjenjuju kasnije kroz život, pojašnjava Jurić Voborski.

Dodajmo, filmovi su javno objavljeni i vidjljivi svima, a u Gradu Daruvaru se nadaju kako će ih vidjeti puno djece.

- Već sam jučer linkove poslala našim dječjim vrtićima. Školska godina je sada završila pa njima nismo slali, no filmovi su dostupni, a i se nadamo da će se korisitit u edukativnom radu s djecom, zaključuje Jurić Voborski.

Uspješna akcija vrtićanaca

Inače, dio ovog projekta je i izrada platnenih torbi. Naime, Grad je prije nekoliko mjeseci osigurao platnene torbe koje su potom proslijedili Dječjem vrtiću "Vladimir Nazor" Daruvar. Oni su, prisjetimo se OVDJE, proveli ekološku akciju "Vrećica od platna, za Zemlju je zlatna" kako bi potaknuli svijest kod djece, roditelja i sugrađana o važnosti recikliranja i korištenja platnenih vrećica.

Foto: DV
Foto: DV "Vladimir Nazor" Daruvar
Foto: DV
Foto: DV "Vladimir Nazor" Daruvar
Foto: DV
Foto: DV "Vladimir Nazor" Daruvar
Foto: DV
Foto: DV "Vladimir Nazor" Daruvar

Djeca odgojne skupine Točkice su motivirali sugrađane da svoje jednokratne plastične vrećice zamijene za višekratne platnene! Uspješno su tako zamijenili više od 400 vrećica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!