Fotografija: Zajednička fotografija/Foto: Benjamin Alatić
Galerija
Zajednička fotografija/Foto: Benjamin Alatić

VIDEO Povezanost učenika najveća je dobit Erasmus projekta "Moravski Hrvati i hrvatski Česi"

"Učenici su imali priliku upoznati se s načinima na koje su se te dvije manjine doseljavale, kao i naučiti njihove kulturne običaje, a prezentirana je i strašna sudbina koja je zadesila Hrvate u Češkoj", kazao je Vrabec
Predstavljanjem svega učinjenog u protekle tri godine, službeno je okončan Erasmus projekt - susret manjina. U završnom predstavljanju, koje se održalo u prostorijama Saveza  Čeha u Daruvaru, sudjelovalo je po pet učenika iz Češke osnovne škole Josipa Ružičke iz Končanice te Jezične gimnazije iz Břeclavi u Češkoj.

<p>Završna prezentacija projekta Erasmus/Foto: Benjamin Alatić</p>

Završna prezentacija projekta Erasmus/Foto: Benjamin Alatić

- Cijeli projekt bio je vezan za češku manjinu u Hrvatskoj, kao i za hrvatsku manjinu u Češkoj. Učenici su tako imali priliku upoznati se s načinima na koje su se te dvije manjine doseljavale, kao i naučiti njihove kulturne običaje.

<p>Česi i Hrvati povezani su narodi od pamtivijeka/Foto: Benjamin Alatić</p>

Česi i Hrvati povezani su narodi od pamtivijeka/Foto: Benjamin Alatić

Također, prezentirana je bila i strašna sudbina koja je zadesila Hrvate u Češkoj, krajem II. svjetskog rata, o čemu niti jedni učenici nisu previše znali, ukratko nam je opisao cilj projekta ravnatelj Češke osnovne škole Josipa Ružičke, Jaromir Vrabec.

Nova saznanja

Također, zahvaljujući projektu postavljene su i izložbe slika i ornamenata Hrvata u Češkoj, dok su u Končanici učenici izrađivali keramičko posuđe s češkim ornamentima. Upravo je povezanost i razmjena kontakata učenika u Hrvatskoj i Češkoj, najveća dobit ovog projekta, ističe Vrabec.

<p>Završna konferencija/Foto: Benjamin Alatić</p>

Završna konferencija/Foto: Benjamin Alatić

Pogledajte video o susretu manjina...

- Svi učenici dobili su nova saznanja o načinu seobe narode, što ih je doista iznenadilo. Također, međusobno su se povezali, a načelno je dogovorena i buduća suradnja ove dvije škole, koja će biti vezana za sport i gastronomiju, dodaje ravnatelj Češke škole u Končanici.

Nastavak projekata

Iskustvo stečeno ovim projektom već su upotrijebili za pisanje novih projekata. Naime, u rujnu bi trebala početi realizacija i drugog odobrenog projekta, a uvelike se radi i na novim projektima.

<p>Sa završne konferencije/Foto: Benjamin Alatić</p>

Sa završne konferencije/Foto: Benjamin Alatić

- Novi Erasmus projekt nam je već odobren, međutim zbog covida smo ga morali prolongirati. Nadam se da će sada on napokon i započeti, tako da nas uskoro očekuju novi izazovi i nova putovanja, zaključio je Jaromir Vrabec. 

<p>Detalj sa završne konferencije/Foto: Benjamin Alatić</p>

Detalj sa završne konferencije/Foto: Benjamin Alatić

<p>Cilj projekta je njegovati i dalje suživot Čeha i Hrvata/Foto: Benjamin Alatić</p>

Cilj projekta je njegovati i dalje suživot Čeha i Hrvata/Foto: Benjamin Alatić