Fotografija: Foto: Privatni album, Pavao Toth
Galerija
Foto: Privatni album, Pavao Toth

VIDEO Lija i vjeverica udomaćile se u dvorištu u Bjelovaru: "Jedna dolazi po orahe, druga po trešnje"

Gotovo nevjerojatne prizore svojim fotoaparatom i videokamerom ovjekovječio je Pavao Toth u čijem dvorištu se spomenute životinje osjećaju kao domaBJELOVAR – Prije samo dva dana pisali smo kako su u Podravskoj ulici u Bjelovaru krenuli radovi oko rekonstrukcije vodovodne mreže te kako su, inače mirno naselje, okupirali radnici s bagerima.

Foto: Pavao Toth
Foto: Pavao Toth

Danas iz iste ulice stižu sasvim drugačiji prizori... Potpuno neuobičajeni za grad, a kamoli za ulicu u kojoj traju građevinski radovi, u kojoj se nalazi dječji vrtić čiji mališani često borave u dvorištu, nedaleko koje prolazi željeznička pruga i do koje se pruža sve glasniji Kronospan.

Kao doma

Sve navedeno nimalo ne smeta jednoj mladoj liji i njezinoj nešto nemirnijoj prijateljici vjeverici koje se u Podravskoj ponašaju „kao kod kuće“.

Gotovo nevjerojatne prizore svojim fotoaparatom i videokamerom ovjekovječio je Pavao Toth u čijem dvorištu se spomenute životinje osjećaju kao doma.

Foto: Pavao Toth
Foto: Pavao Toth
Dolazi po orašaste plodove svaki dan/Foto: Pavao Toth
Dolazi po orašaste plodove svaki dan/Foto: Pavao Toth

I dok vjeverica svakoga dana navraća na terasu obiteljske kuće po ostavljeni orah, mlada se lisica, u nedostatku boljeg plijena, počastila zrelim trešnjama.

- Mladu lisicu koja je mirno s poda jela zrele trešnje snimio sam jučer poslijepodne. Bio sam u kući i trudio sam se da me ne vidi. Pojela je sigurno oko 10 – 15 plodova, a meni se čini kao izuzetno zdrava i prilagođena na naš prostor. Tko zna, možda je ovdje i odrasla. Moje dvorište je okrenuto prema pruzi oko koje se nalazi gusta šikara tako da se životinja vjerojatno tu osjeća sigurnom. Prije nekoliko mjeseci supruga je također uočila lisicu u dvorištu, no ne možemo reći je li riječ o istoj životinji, priča nam Pavao Toth kojemu ovo nije jedini susret sa životinjom koja nije domaća.

Dosjetka kako ju namamiti

Naime, gotovo svakodnevno na njegovu terasu navraća i jedna vjeverica. Dosjetljivošću, uspio ju je naučiti da se vraća svakoga dana iznova. Zašto? Pa zbog hrane.

Pavao Toth veliki je zaljubljenik u fotografiju/Foto: Privatni album
Pavao Toth veliki je zaljubljenik u fotografiju/Foto: Privatni album
Vjeverica se udomaćila /Foto: Pavao Toth
Vjeverica se udomaćila /Foto: Pavao Toth

- Vjeverica je već dugo tu. Na terasi smo držali kutiju s orasima koju je ona pronašla, u koju je ulazila i iz koje je krala orahe. Skroz nam je simpatična pa ju nismo htjeli uplašiti ili otjerati. Naravno, nismo htjeli niti da nam pojede sve orahe pa smo kutiju maknuli na sigurno. Otada joj u tegli s cvijetom ostavimo jedan ili dva oraha, a ona se svakoga dana vrati i uzme ga. Malo prošeta, pronjuška i ode svojim putem, priča Pavle koji je ove neuobičajene posjete nimalo domaćih životinja dokumentirao fotografijama i kratkim video uratcima koje možete pogledati OVDJE (vjeverica) i OVDJE (lisica).

Vjeverica u dvorištu/Foto: Pavao Toth
Vjeverica u dvorištu/Foto: Pavao Toth

Budući da je video lisice u svojem dvorištu koja jede trešnje objavio na Facebooku, potaknula se rasprava radi li se o lisici ili možda čaglju.

Lisica dolazi i traži hranu/Foto: Pavao Toth
Lisica dolazi i traži hranu/Foto: Pavao Toth

Kako bismo otklonili svaku sumnju, kontaktirali smo Branimira Stankića, predsjednika Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i upitali ga o kojoj je životinji riječ.

Sa stopostotnom sigurnošću kazao je da je riječ o mladoj lisici koja u dvorište ulazi dijelom zbog radoznalosti, no najviše ipak zbog hrane.

Nije čagalj

- Ova lisica izgleda potpuno zdravo i zaigrano. Takvi prizori zapravo više nisu neuobičajeni za gradove. Osim što navraćaju, neke divlje životinje i žive u gradovima. Sve su one u potrazi za hranom, kaže nam Stankić i podsjeća da svi oni građani koji imaju slične primjere, mogu nazvati nadležne službe koje su dužne životinje uhvatiti i potom pustiti u divljinu.

Mlada lisica hrani se trešnjama/Foto: Pavao Toth
Mlada lisica hrani se trešnjama/Foto: Pavao Toth

- Upotreba oružja 300 metara od naseljenog područja nije dozvoljena tako da pucanja zasigurno neće biti. Uostalom, straha od lisica nema jer u posljednjih pet godina u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj bjesnoće, zaključio je glavni županijski lovac.

Kako se čini, Pavlova lija i vjeverica još će dugo imati zaklon u njegovom dvorištu. Osim što ih posjete ovih životinja uveseljavaju, Pavlu i njegovoj supruzi Ankici dokaz su kako im je čista i netaknuta priroda uistinu pod nosom, što je svakako lijepo znati.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!