Fotografija: Priča o zajedništvu jednog razreda i o postignuću koje je nastalo zahvaljujući tom zajedništvu/Foto: Sanja Pavin
Galerija
Priča o zajedništvu jednog razreda i o postignuću koje je nastalo zahvaljujući tom zajedništvu/Foto: Sanja Pavin

VIDEO Kako je "šuma" Eve Bednjačić probudila zajedništvo, zaradila 9400 lajkova i pobijedila

Prijatelji iz razreda su nas ganuli glasnim navijanjem za Evu. Svi su joj pružili golemu podršku, dijelila je autograme i prije nego je njezin crtež pobijedio. To su tako divna djeca, ponosna je učiteljicaBJELOVAR – Eva Bednjačić, učenica 2. d razreda IV. Osnovne škole Bjelovar pobijedila je na likovnom natječaju ”Volim mlijeko” kojeg je organizirala tvrtka Dukat. Odnosno, njezin crtež šume dobio je najviše lajkova na Facebooku zbog čega se pridružio pobjedničkim radovima koje bira stručni žiri te će kao takav krasiti ambalažu Dukatovog mlijeka.

Konkurencija od 10.157 crteža

O Evi i njezinom crtežu pisali smo prije nekoliko dana OVDJE. Evin rad na temu "Šuma i ja, prijatelja dva" našao se među 40-ak najboljih iz cijele države, a za pobjedu su joj pomogli mnogobrojni „lajkovi“ ljudi koje Eva poznaje, ali i ne poznaje.

Evin crtež/Foto: Knjižnica i čitaonica IV. OŠ Bjelovar
Evin crtež/Foto: Knjižnica i čitaonica IV. OŠ Bjelovar

Podsjetimo, za 11. izdanje kreativnog likovnog natječaja "VOLIM MLIJEKO!" Dukat je izabrao temu "Šuma i ja, prijatelja dva" kako bi saznali kako školarci, a prvi put i predškolci, vide i likovno dočaravaju svoje prijateljstvo sa šumom i šumskim svijetom te kako bi ponovno zajedničkim snagama posadili jednu šumu. Upravo zahvaljujući rekordnom broju pristiglih radova - čak 10.157, ovaj zajednički projekt učenika i predškolaca, učitelja i odgajatelja i Dukata, drugu godinu zaredom rezultirat će sadnjom 10.157 sadnica stabala, ponovno u suradnji s Hrvatskim šumama.

Ponos škole i grada

Budući da je ovo velik uspjeh ne samo za Evu, već i za njezin razred, školu, ali i grad Bjelovar, doznali smo kako je uopće došlo do ideje da Eva nacrta i prijavi svoj crtež na kreativni Dukatov natječaj. Više informacija o ovoj lijepoj priči otkrila nam je Evina učiteljica Sanja Pavin.

Eva svima od srca zahvaljujem na potpori/Foto: Sanja Pavin
Eva svima od srca zahvaljujem na potpori/Foto: Sanja Pavin

-Zapravo se nekako trudim svake godine uključiti u Dukatov natječaj, to radim sa svim generacijama i tako već godinama. Specifično i novo je to što natječaj sada ima humanu notu što znači da se za svaki crtež koji se dobije zasadi jedno stablo. Želim svoj razred uključiti u sve slične akcije, a imali smo ih već prilično, kaže učiteljica Sanja i dodaje kako se učenici znaju malo ustrašiti kada čuju riječ "natječaj". No, kada im pojasni da ima humani karakter, svi se vrlo rado uključuju, bez obzira na ishod njihovog rada.

Prijatelji iz razreda bili su ogromna podrška Evi/Foto: Sanja Pavin
Prijatelji iz razreda bili su ogromna podrška Evi/Foto: Sanja Pavin

-Svih 26 učenika iz razreda sudjelovalo je i nacrtalo crtež koji smo potom slali na natječaj. Na umu smo imali kako činimo dobro djelo, povezat ćemo se s prirodom i sudjelovat ćemo u očuvanju okoliša. Na kraju, od 10 157 dostavljenih crteža u cijeloj Hrvatskoj, žiri odabire pet radova, a šesti se izabire zahvaljujući lajkovima na Facebooku. Taj šesti pobjednički je Evin crtež, pojasnila nam je Pavin kako je došlo do velikog uspjeha.

Višesatni rad i dječja mašta

Inače, Eva je pobijedila s više od 9 400 lajkova na Facebooku što dovoljno govori o zajedništvu koje je nastalo u Bjelovaru, cijeloj Bjelovarsko - bilogorskoj županiji pa i šire.

Iako smo crtež svi jako dobro vidjeli, upitali smo učiteljicu Sanju da nam pojasni kako je on nastao, kojom tehnikom je Eva crtala i koliko dugo ga je stvarala. 

Složna ekipa iz razreda/Foto: Sanja Pavin
Složna ekipa iz razreda/Foto: Sanja Pavin

-Eva je koristila mješovitu tehniku, crtala je temperama, vodenim bojicama, flamsterima... Radila je više sati jer smo se puno posvetili tome. Njezina mama kaže kako se detaljno unijela u svoj rad i kako je o njemu puno promišljala. Od svih radova njezin je bio poseban jer je Eva ušla u jednu dimenziju kreativnosti i mašte. Ja sam im rekla kako šumu mogu predstaviti na realan način, ali i kako smiju uči u svijet mašte jer je cilj nacrtati šumu u kojoj se osjećamo lijepo i u kojoj uživamo. Evin crtež čista je dječja mašta i zato je baš poseban. Moje upute isključivo su bili neki detalji, sve ostalo je ona sama osmislila, ističe Sanja i dodaje kako je rad nastajao u školi, no preko vikenda su oni koji su htjeli crtež dodatno upotpunjavali kod svojih kuća. Među njima je i Eva.

Učiteljica Sanja Pavin i Eva Bednjačić/Foto: Sanja Pavin/Foto: Sanja Pavin
Učiteljica Sanja Pavin i Eva Bednjačić/Foto: Sanja Pavin/Foto: Sanja Pavin

Upitali smo učiteljicu kako se sada osjeća Eva, kad zna da je postigla veliki uspjeh.

Ambasadorica škole i grada

-Svi smo jako sretni, naravno i ona. U našem razredu vam vlada jedno posebno jedinstvo i sloga. To su divna djeca, razred je pun ljubavi. Nešto se tu dogodilo, djeca su Evin uspjeh prihvatili kao uspjeh svih nas, nema vam tu zavisti ili ljubomore. Evi sam rekla kako je ona sada ambasadorica naše škole, priča nam Sanja i dodaje kako je posebno ozračje nastalo i nakon što su saznali da je Evin rad proglašen najboljim.

-Ganuli su nas glasnim navijanjem za Evu. Svi su joj pružili golemu podršku, dijelila je autograme svojim prijateljima, ma prekrasna priča. Još prije proglašenja, ušla sam jedan da u razred  i zatekla 10-ak djece kako stoje u redu dok im se naša mala zvijezda Eva potpisuje u bilježnice, prisjeća se divnih trenutaka učiteljica Sanja. Otkriva nam kako su i sve ostale finalne radove proučavali.

-Gledali smo ih na projektoru i divili se jer su sva djeca uložila puno truda. Nismo poticali rivalstvo. Svima smo dali lajk, no naravno, navijali smo za našu Evu. Možemo reći kako smo iz ovog projekta toliko lijepih stvrri naučili, kaže učiteljica koja je Evi rekla kako joj je ovaj događaj uspomena za cijeli život.

Eva se potpisala prijateljici u razredu u biježnicu jer ona je sada mala zvijezda koja dijeli autograme/Foto: Sanja Pavin
Eva se potpisala prijateljici u razredu u biježnicu jer ona je sada mala zvijezda koja dijeli autograme/Foto: Sanja Pavin
Crteži ohrabrenja/Foto: Sanja Pavin
Crteži ohrabrenja/Foto: Sanja Pavin

-Bila je uzbuđena zbog svega, a ja sam joj rekla kako će nas ovaj lijepi događaj vezati i kako ćemo ga se uvijek sjećati, zaključuje učiteljica Sanja.

Zajedništvo na prvome mjestu

Dodajmo, za svu nagrađenu djecu najvjerojatnije će biti organiziran prijem u Dukatu u Zagrebu, no detalje zasad u IV. OŠ Bjelovar nemaju. 

2.b razred najveća je podrška Evi/Foto: Sanja Pavin
2.b razred najveća je podrška Evi/Foto: Sanja Pavin
Prijatelji su cijelo vrijeme bodrili Evu/Foto: Sanja Pavin
Prijatelji su cijelo vrijeme bodrili Evu/Foto: Sanja Pavin

-Zahvaljujemo svima što su bili uz nas i što su nam pomogli da pobijedimo. Smatram da djecu treba učiti pravim vrijednostima, da poštuju tuđe, ali i da cijene i budu uz svoj dom, zavičaj, županiju, domovinu. Pokazali smo da smo složni, da smo jedni uz druge, a to je ono najvažnije - zajedništvo! Naša županija imala je tri predstavnika i sve smo podržali i čestitamo im. Niko Ivanović 4.c, učiteljica Suzana Turković III. OŠ i Mia Medved 4.r, Osnovna škola Ivanska učiteljica Jelena Haistor. Čestitamo učenicima i kolegama, kazala je Pavin dodavši kako ju raduje jer su naposljetku zasadili drvo podrške, grane ljubavi i lišće zajedništva. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!