Fotografija: Kompjutorska simulacija bijelog vanjskog izgleda Opće bolnice Bjelovar
Galerija
Kompjutorska simulacija bijelog vanjskog izgleda Opće bolnice Bjelovar

Vi birate boju nove Opće bolnice u Bjelovaru. Uključite se!

Budući da će izgled bolnice dati posve novu vizuru izgledu grada Bjelovara, građanima se daje na izbor da odluče kako će izgledati pročelje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predstavnici Opće bolnice Bjelovar i Milan Pezelj pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru obišli su danas gradilište nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Tom prilikom pozvali su sve građane na glasovanje putem ankete o vizualnom identitetu pročelja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Radovi u punom jeku

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi najveći projekt u povijesti grada Bjelovara, županije ali i ovog dijela Hrvatske - projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Radovi  vrijedni 272 milijuna kuna u punom su jeku, a trenutno je u pripremi odabir boje pročelja, odnosno vizualnog identiteta nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Budući da je riječ o povijesnom projektu grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, sam izgled bolnice dat će novu vizuru izgledu grada Bjelovara građanima se daje na izbor da odluče kako će izgledati pročelje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. 

Tri varijante na izbor

Poštujući struku, odnosno predložene varijante vizualnog identiteta dogovorene su s projektantima i Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru na izbor građanima daje se tri varijante vizualnog identiteta bolnice, a ona varijanta koja dobije najviše glasova bit će konačan izgled nove bjelovarske ljepotice i „živi svjedok“ vremena. 

Putem jedinstvene web ankete građani mogu izabrati između tri varijante:     

https://kwiksurveys.com/s/mI49CXDg 

1. Smeđe – beige

2. Bijele

3. Plavo – sive

Glasovanje će trajati od 21. studenog do 6. prosinca u ponoć. Ovo je jedinstveni način izabira pročelja jedne zgrade javne namjene, a kako će ona izgledati biraju upravo oni za koje se ona gradi, a to su građani Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i svi građani koji svoju zdravstvenu skrb ostvaruju u Općoj bolnici Bjelovar, njih trenutno oko sto i trideset tisuća.

Najveći objekt u gradu

- Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar ključna je za budućnost zdravstva naše Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovo vrijeme korone upravo potvrđuje potrebu za modernim i kvalitetnim zdravstvenim objektima. Moram reći da sada više nitko ne dovodi u pitanje niti potrebu niti svrsishodnost gradnje bolnice. Naglasit ću da je to i najveći objekt ikada napravljen u gradu Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ovom dijelu Republike Hrvatske. Time mi stvaramo i jedan dio povijesti i želimo ostaviti i trag za budućnost -  naglasio je župan Damir Bajs i pozvao građane da odaberu izgled pročelja nove bjelovarske bolnice.

Marko Jagačić, projektant i direktor tvrtke Capital Ing, istaknuo je kako na ovom projektu sudjeluje puno ljudi zbog čega se i pojavila se ideja investitora da zajednički dođe do konačnog izgleda zgrade.

- Mi smo tu odradili nekoliko ideja u konzultacijama s konzervatorima i investitorom. Napravili smo tri varijantna rješenja koja su diktirana s odabirom materijala, zgrada je kombinacija dva tipa fasade i tako smo i birali boje koje će biti prezentirane kroz kratka tri filmića i prepuštena da se dođe do varijante koja je svima najinteresantnija i najljepša - rekao je Marko Jagačić.

Impozantni gabariti

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj pojasnio je kako se bolnica gradi na prostoru koje je zaštićeno kulturno dobro kojem su svojstva utvrđena rješenjem Ministarstva kulture 2006. godine. Građevina je impozantnih gabarita i problematika se prije svega odnosila na dispoziciju građevine, rasporedu masa i gabarita same građevine i na njeno završno oblikovanje.

- U tom smislu mi smo s projektantima i investitorom razrađivali najpovoljnije opcije koje bi se uklopile u postojeću situaciju i postojeći povijesni kontekst - naglasio je Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru.