Fotografija: Foto: Martina Čapo
Galerija
Foto: Martina Čapo

Veliko Korenovo je prva nova bušotina za geotermalnu energiju u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina

"Poslovnu zonu želimo oplemeniti vrućom vodom, ali isto tako jačati stakleničku proizvodnju. Možda se u skoroj budućnosti pojave investitori za sušare i hladnjaču", zadovoljan je Dario Hrebak„Naši građani nisu još niti svjesni što ova geotermalna bušotina znači za naš kraj u smislu jačanja poljoprivredne proizvodnje. Mislimo raditi novu, modernu bjelovarsku poljoprivredu temeljenu na geotermalnoj energiji. Strašan je to potencijal, a mi u ovom dijelu Hrvatske možemo napraviti 200 takvih bušotina. Zamislite koliko je to staklenika“, kazao je Hrebak u uvodu današnje konferencije nakon završenog projekta izgradnje bušotine za korištenje geotermalne energije u Bjelovaru.

Podsjetimo, projekt je sufinanciran sredstvima Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Zvonimir Žarec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Zvonimir Žarec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Svi su predviđali da ćemo pronaći temperaturu vode između 60 i 65 stupnjeva na dubini od oko 1500 metara, a mi smo pronašli vodu temperature 83 stupnja. To podaci bit će putokaz ostalim gradovima u Hrvatkoj, ponosan je gradonačelnik Hrebak sjajnim rezultatima. Dodao je kako sada čekaju izvješće o kvaliteti vode, no vjeruju da će ona biti dobra. Osim poljoprivrede, gradonačelnik je uvjeren da topla voda može preporoditi i gospodarstvo.

Partneri s Islanda

- Planiramo najveću poduzetničku zonu u ovom dijelu Hrvatske, želimo ju oplemeniti vrućom vodom, ali isto tako jačati stakleničku proizvodnju. Možda se u skoroj budućnosti pojave investitori za sušare, hladnjaču jer ljudi ne znaju da vruća voda može služiti i za hlađenje, pojašnjava Hrebak.

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

Podsjetimo, Grad Bjelovar je dobio sredstva iz EEA i norveških grantova iz programa „Energija i klimatske promjene“. Prijavljen je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvarena potpora za infrastrukturne radove na bušotini. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers sa Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.468.743,62 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.300.000,00 €, a cilj mu je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.

Rezultati kakvoće vode

Direktor Termi Bjelovar, Zvonimir Žarec pojasnio je kako trenutno čekaju rezultate kakvoće vode. Po prvima analizama INA-inog istraživanja, kakvoća vode trebala bi biti iznimne kakvoće.

Bušotina u V. Korenovu/ Foto: Deni Marčinković
Bušotina u V. Korenovu/ Foto: Deni Marčinković

- Ovo je jedini projekt u Hrvatskoj koji ima bušotinu i koji je sve završio prijevremena. Očekujemo stoga i dodatno financiranje. Ovo je prva nova bušotina za geotermalnu energiju u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina. Sve ostale su postojeće, stare Inine koje su tražile naftu ili plin, a našli su vodu, istaknuo je Žarec.

U sklopu projekta izveli su se infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1 s ciljem eksploatacije geotermalne energije.  Rezultati projekta i provedenih aktivnosti su odlični te otvaraju brojne mogućnosti u budućnosti za razvoj Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije u sektoru toplinarstva  i obnovljivih izvora energije.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!