Fotografija: Foto: KU Mato Lovrak
Galerija
Foto: KU Mato Lovrak

VELIKI GRĐEVAC Pokreće se školski radio i radionica pečenja kruha u krušnoj peći

U planu je kupnja informatičke opreme, knjiga na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne te info ploča taktilnog reljefnog tipa koja će biti postavljena u Lovrakovom centruKulturna ustanova „Mato Lovrak“ iz Velikog Grđevca kreće u realizaciju međunarodnog projekta kojemu je cilj očuvanje jezične kulturne baštine. Projekt „Osjeti knjigu riječ po rič“ u idućih šest mjeseci provodit će s partnerima Bosne i Hercegovine, Udrugom Sretna škola iz Širokog Brijega, tamošnje Prve osnovne škole.

Jačanje suradnje dviju država

-Naš projekt jedan je od 88 projekata, odabranih među 350 projektnih prijava koje su pristigle na Javni poziv za provedbu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Cilj ovog programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a jedna od zajedničkih aktivnosti bit će edukacija u pripremi i provedbi projekta financiranih iz EU fondova i programa – kazala je ravnateljica Kulturne ustanove „Mato Lovrak“ Zvjezdana Galkowski.

Na dodjeli ugovora Ministarstva regionalnog razvoja/Foto: KU Mato Lovrak
Na dodjeli ugovora Ministarstva regionalnog razvoja/Foto: KU Mato Lovrak

Kulturnjaci iz Velikog Grđevca i Hercegovine već su isplanirali čitav niz aktivnosti koje će provoditi u sklopu ove zanimljive prekogranične priče.

- Okrugli stol o inkluzivnim knjižnicama u osnovnim školama, na kojemu će biti predstavljena praksa knjižnice Prve osnovne škole iz Širokog Brijega i knjižnica škola Bjelovarsko-bilogorske županije, te Kviz „Rič po rič“, bit će održani već 27. lipnja. Iste večeri, u Lovrakovom centru bit će projekcija filma „Vlak u snijegu“ prevedenog na hrvatski znakovni jezik, na koju su svi pozvani – kaže Galkowski.

Radio, knjige, ploče…

Dodaje i kako će kroz projekt biti kupljena informatička oprema za provedbu projektnih aktivnosti, knjige na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne te info ploča taktilnog reljefnog tipa koja će biti postavljena u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu.

ODobren je čitav niz projekata koji povezuju udruge i ustanove iz Hrvatske te BiH/Foto: KU Mato Lovrak
ODobren je čitav niz projekata koji povezuju udruge i ustanove iz Hrvatske te BiH/Foto: KU Mato Lovrak

-Partner iz Širokog brijega u sklopu projekta pokrenut će školski radio, pa je predvidio kupnju radijske opreme. Također je predviđeno održavanje nekoliko zajedničkih radionica, u Velikom Grđevcu filmska radionica i radionica izrade tijesta i pečenja kruha u krušnoj peći, a u Širokom Brijegu izrada maketa mlina i vlaka te lutkica i nakita od komušine – kaže Galkowski koja je zahvalila Javnoj ustanovi Razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije na pomoći u izradi ovog projekta za koji je Centru i širokobriješkoj udruzi odobreno nešto manje od 25 tisuća eura.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!