Fotografija: Ovih dana potpisani su novi ugovori/Foto: Općina Velika Pisanica
Galerija
Ovih dana potpisani su novi ugovori/Foto: Općina Velika Pisanica

Velika Pisanica pomaže mladima: "U manje od 4 godine zadržali smo i doveli u općinu 30 obitelji"

"Gledali smo i nekretnine po Bjelovaru, no tamo su cijene poprilično visoke. Tu je mirnije i ljepše pa smo se odlučili za Veliku Pisanicu" priča nam Josip BelovariMladi Josip Belovari iz Male Pisanice u Općini Veliki Grđevac odlučio je ovih dana preseliti u susjednu općinu – Veliku Pisanicu. On i djevojka ondje su, kaže, pronašli kuću koja im se jako svidjela i odlučili su se skrasiti.

- Ja radim u Bjelinu, a djevojka je tek završila školu. Gledali smo i nekretnine po Bjelovaru, no tamo su cijene poprilično visoke. Na selu se pak mogu naći vrlo povoljne kuće, a nekako je tu i mirnije i ljepše pa smo se na kraju odlučili za Veliku Pisanicu – priča nam Josip.

Novi ugovori

Kupovinu prve nekretnine uvelike im je olakšala Općina Velika Pisanica koja već petu godinu mladim obiteljima pomaže u stambenom zbrinjavanju. I ove godine u općinskom proračunu osigurana su značajna sredstva za tu mjeru, a prošli tjedan načelnik Općine Fredi Pali potpisao je tri nova ugovora, od kojih jedan upravo s Josipom.

- Od Općine smo dobili subvenciju u iznosu od 4 tisuće eura. Puno nam znači ta pomoć i uvelike će nam pojednostaviti ovu investiciju. Hvala Općini Velika Pisanica – rekao je Josip.

Načelnik Pali ponovno ističe kako je u posljednjih nekoliko godina spomenutu mjeru koristilo preko 30 mladih obitelji.

Načelnik Fredi Pali kaže kako je mjera odlično pogođena/ Foto: Deni Marčinković
Načelnik Fredi Pali kaže kako je mjera odlično pogođena/ Foto: Deni Marčinković

- Dio njih je i ranije živio u Velikoj Pisanici, a nakon osamostaljenja i odvajanja od roditelja odlučili su ostati ovdje, u radnom mjestu. No, imamo i onih koji su baš doselili iz drugih mjesta. Josip je samo jedan od takvih primjera, imamo obitelji koje su ovamo stigle čak iz Zagreba – priča nam načelnik Pali.

Pronatalitetna politika

Dodaje kako je riječ o mjeri koja je namijenjena prvenstveno mladim ljudima, s ciljem oživljavanja seoskih sredina, a dosadašnji rezultati pokazuju kako je odluka o kreiranju ovakve vrste potpore bila pun pogodak.

Pravo na mjeru imaju osobe mlađe od 45 godina koje prvi put kupuju nekretninu i koje se žele trajno nastaniti na području Općine Velika Pisanica. Subvencija za kupnju nekretnine iznosi jednu trećinu kupoprodajne cijene, a najviše 4 tisuće eura.

Ove godine donesena je i nova odluka, s novom pogodnošću za korisnike mjere.

- Odlučili smo spojiti politiku stambenog zbrinjavanja i pronatalitetnu politiku pa svaka od obitelji koja je koristila mjeru za kupnju nekretnine, a kojoj se u roku od pet godina rodi dijete ili ga posvoje, ima pravo na dodatnih tisuću eura – kaže načelnik Pali.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!