Fotografija: Foto: Joško Ponoš/CROPIX (ilustracija)
Foto: Joško Ponoš/CROPIX (ilustracija)

Već u siječnju 1200 novih blokiranih u Hrvatskoj, pravi udar ovrha tek slijedi

Posebno se strahuje da će broj blokiranih ‘eksplodirati’ nakon najavljenog drastičnog poskupljenja energenata početkom travnjaPoktraj siječnja Financijska agencija evidentirala je oko 240.500 blokiranih osoba koje imaju ovrhu na računima zbog nepodmirenih dugova, javlja Danica.hr.

“Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja ove godine, u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirana su 240.474 potrošača, što je za 0,5 posto više nego u prethodnom mjesecu, a 3,2 posto više nego prije godinu dana.

Dug potrošača iz osnova evidentiranih u Očevidniku o redoslijedu osnova za plaćanje iznosio je 18,2 milijarde kuna (glavnica), što je za 0,2 posto više u odnosu na prosinac lani, a 7,5 posto više u odnosu na siječanj prošle godine.

Kamate su iznosile 6,7 milijardi kuna. Najveći dio duga u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata) odnosi se na dug potrošača prema bankama, a prema svim financijskim institucijama dug iznosi 6,7 milijardi kuna”, otkrili su iz Fine.

To, dakle, znači kako je samo u siječnju broj blokiranih osoba veći za oko 1200 nego posljednjeg dana prošle godine. U prosjeku, svaki blokirani građanin danas duguje oko 10.000 eura, točnije 75.700 kuna.

Posebno se strahuje da će broj blokiranih ‘eksplodirati’ nakon najavljenog drastičnog poskupljenja energenata početkom travnja. Vlada je najavila mjere za ublažavanje tog šoka, ali neslužbene procjene govore kako bi električna energija svejedno mogla poskupjeti između 10 i 20 posto, a plin između 20 i 40 posto.

To će biti brutalan udar na ionako nizak standard i kupovnu moć hrvatskih građana. A to će na koncu osjetiti cijelo gospodarstvo. Pred nama je godina teške krize i velikih izazova, nema nikakve sumnje, piše Danica.hr.