Fotografija: Foto: Vatrogasna zajednica BBŽ
Galerija
Foto: Vatrogasna zajednica BBŽ

Vatrogasna zajednica BBŽ-a bila sudomaćin jednog od najvećih vatrogasnih skupova

„Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom, a u tome imate i punu potporu naše Vlade,“ poručio je vatrogascima ministar Tomo MedvedU nedjelju 2. lipnja 2024. održano je 25. jubilarno hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke kojem je prisustvovalo oko 2.000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, a koje je predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Sudomaćinstvo hodočašća ove godine preuzela je Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije te je na okupljanju u Hrvatskom zagorju bilo više od 250 vatrogasaca iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorski vatrogasci bili su sudomaćini tradicionalnog hodočašća/Foto: VZ BBŽ
Bjelovarsko-bilogorski vatrogasci bili su sudomaćini tradicionalnog hodočašća/Foto: VZ BBŽ

Uz vatrogasce, hodočašću i misnom slavlju su nazočili brojni gosti te predstavnici državne i lokalne vlasti

Sigurna Hrvatska

- Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom, a u tome imate i punu potporu naše Vlade. Vatrogasna zajednica je jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti i na tom tragu u proteklim godinama naša je Vlada investirala puno u opremu i vozila, kao i status vatrogasaca. Činimo sve kako bi taj tradicionalno prepoznatljiv sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj i nadalje bio održiv - rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je također nazočio skupu.

Na hodočašću je bilo preko dvije tisuće vatrogasaca/Foto: VZ BBŽ
Na hodočašću je bilo preko dvije tisuće vatrogasaca/Foto: VZ BBŽ

Zapovjednik Tucaković pozdravio je sve vatrogasce kao i visoke goste koji su se odazvali ovom hodočašću.

Opasan posao

- Danas smo na tradicionalnom hodočašću, ove godine jubilarnom, na kojem molimo za snagu koja je potrebna svakome vatrogascu koji brine o sigurnosti i građana te turista koji dolaze u Hrvatsku. Vatrogasni posao je opasan, a nažalost tome smo svjedočili i zadnjih dana kada je na intervenciji stradao vatrogasac. Molimo za njega, sve vatrogasce i za sve naše obitelji koje strepe nad svakim našim odlaskom na intervenciju jer znaju da nam svaka može biti posljednja. Želim da iz ovog Svetišta danas odete puni hrabrosti i dobrote što su i inače odlike naših vatrogasaca - rekao je Tucaković.

Misa i križni put

Prigodnim govorima obratili su se i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir,  župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Kolar te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Popularno marijansko svetište ugostilo je vatrogasce iz cijele zemlje/Foto: VZ BBŽ
Popularno marijansko svetište ugostilo je vatrogasce iz cijele zemlje/Foto: VZ BBŽ

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta MBB-a.

Nakon svete mise je održan Križni put bistričkom kalvarijom.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!