Fotografija: Župan i resorni pročelnik u razgovoru s uzgajivačima/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan i resorni pročelnik u razgovoru s uzgajivačima/ Foto: Deni Marčinković

Vapaj svinjogojaca: "Suradnja s pršutanama i subvencija osjemenjivanja uvelike bi nam pomogla"

Situacija nikada nije bila gora i teža. Troškovi proizvodnje najveći su u povijesti, a s druge strane potražnja i cijena jako je mala i ne pokriva troškove, kaže uzgajivač ForjanS ciljem modeliranja što boljih i kvalitetnijih mjera za svinjogojski sektor, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić održao je danas radni sastanak s predstavnicima stočarskih udruga koje djeluju na području županije.

- Ovo je prvi sastanak s uzgajivačima svinja vezan za donošenje mjera, jer do sada to nije bila praksa. Naša nit vodilja je prvo pitati uzgajivače, odnosno ljude na terenu koje su to mjere koje su im najpotrebnije, a sve u cilju maksimalnog iskorištavanja sredstava koja su nam na raspolaganju. Dobili smo puno korisnih savjeta i vjerujem da će javni poziv biti raspisan u lipnju, pored ostalog kazao je župan Marušić dodavši da su prošlogodišnje mjere bile raspisane tako da se niti jedan uzgajivač nije mogao na njih javiti. 

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Sami proizvođači zadovoljni su pozivom i pruženom suradnjom, jer bez pomoći županije, ali i države, nažalost više neće moći opstati.

Nikad teža situacija

- Situacija nikada nije bila gora i teža. Troškovi proizvodnje najveći su u povijesti, a s druge strane potražnja i cijena jako je mala i ne pokriva troškove. Neke od mjera koje bi nam moglo pomoći svakako su pomoć pri proizvodnji rasplodnih svinja, ali i potpora u plasmanu proizvoda na tržište, kazao je uzgajivač Ivo Forjan.

Jedan od oblika pomoći pri plasmanu na tržište je i suradnja sa Šibensko-kninskom županijom, točnije s drniškim pršutanama. Prema riječima župana Marušića, inicijalni razgovori već su vođeni, a ideja da se domaće proizvođače svinja poveže s proizvođačima pršuta.

Udruživanje kao spas

Predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja BBŽ Vlado Biškup kazao je da se u procesu osnivanja proizvođačka organizaciju svinjogojaca na području pet susjednih županija.

Prvi sastanak s uzgajivačima svinja glede poticajnih mjera Županije/ Foto: BBŽ
Prvi sastanak s uzgajivačima svinja glede poticajnih mjera Županije/ Foto: BBŽ

- Tako jedino se možemo boriti s održivošću, jer bez oduživanja ne možemo ispoštovati količine prema trgovačkim lancima. Vjerujem da će organizaciji zaživjeti za dva mjeseca, a potporu imamo i od Ministarstva poljoprivrede, pored ostalog kazao je Biškup.