Fotografija: Uništena fasada/ Foto: Češka beseda Prekopakra
Galerija
Uništena fasada/ Foto: Češka beseda Prekopakra

VANDALIZAM Uništena fasada na obnovljenom Češkom domu u Prekopakri

"Ovo je već drugi čin vandalizma. Naime, prije godinu dana na istom zidu je razbijen prozor", kaže Igor MatekNepoznati počinitelji ili više njih išarali su fasadu Češkog doma u Prekopakri. Naime, Češka Beseda Prekopakra, udruga posvećena očuvanju češke kulture i tradicije, uložila je značajne napore kako bi Češki dom u Prekopakri postao mjesto susreta, zajedništva i kulturne razmjene, piše Compas.hr.

U suradnji sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj i uz podršku saborskog zastupnika Vladimira Bileka, dom je prošao kroz temeljitu obnovu. Fasada je blistala novim sjajem, stolarija je bila pažljivo zaštićena, a parket je sjajio nakon brušenja i lakiranja. Uloženo je gotovo 11 tisuća eura kako bi dom bio spreman za nadolazeće događaje, uključujući i Slavonski banovac, manifestaciju koja okuplja ljude iz različitih krajeva.

Prošle godine stradao prozor

- Nažalost, članovi ove vrijedne udruge sada su suočeni s izazovom vandalizma. Nepoznate osobe su narušile trud i posvećenost koja je uložena u obnovu Doma. To je čin koji prelazi granice neodgovornosti. Ovo je već drugi čin vandalizma, naime prije godinu dana na istom zidu je razbijen prozor, ističe tajnik Igor Matek za Compas.hr.

Češki dom u Prekopakri/ Foto: Češka beseda Prekopakra
Češki dom u Prekopakri/ Foto: Češka beseda Prekopakra

Ovaj incident naglašava važnost podizanja svijesti i edukacije javnosti o posljedicama vandalizma. Društvo mora shvatiti da vandalizam nije samo oštećenje imovine, već i napad na zajedništvo i kulturu.