Fotografija: Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u četvrtak, 5. kolovoza/Foto: BBŽ (Ilustracija)
Galerija
Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u četvrtak, 5. kolovoza/Foto: BBŽ (Ilustracija)

Vanda Cegledi: "Pozivam građane da sutra odamo počast braniteljima i družimo se uz grah"

Svečano će biti i u Bjelovaru gdje će se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježiti polaganjem vijenaca i Svetom misom.
Grad Daruvar poziva građane na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, u četvrtak 5. kolovoza, prigodnim protokolom pridržavajući se svih epidemioloških mjera.

Naime, prigoda je to za prisjećanje na sjajne operacije hrvatske vojske i policije u kojima su prije 26 godina oslobođeni središnji dijelovi Hrvatske. To je ujedno i dan kada se s osobitim ponosom prisjećamo i svih hrvatskih branitelja kojima smo zahvalni za našu slobodu.

Vjerski program

Inače, obilježavanje započinje u 9 sati misom za Domovinu, koju će predvoditi novi župnik u crkvi Presvetog Trojstva Daruvar. Potom će se u 10.30 sati kod Spomenika braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića polagati vijenci i zapaliti svijeće te će slijediti minuta šutnje za sve poginule i kraći vjerski obred. U 11.15 sati poći će se prema Trgu kralja Tomislava, odnosno ispred Gradske uprave gdje će se okupiti branitelji, civilne žrtve Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih branitelja.

<p>Zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi/Foto: Grad Daruvar</p>

Zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi/Foto: Grad Daruvar

Tamo će slijediti svečano postrojavanje i prigodno obraćanje. Obilježavanje će završiti druženjem u 11.30 sati.

Druženje uz grah

- Ovim putem želim pozvati ne samo branitelje i njihove obitelji nego sve građane da odamo počast poginulim sugrađanima u Domovinskom ratu. Nakon što se spustimo u grad u jednom svečanom mimohodu, u centru će kraći koncert održati Gradski puhački orkestar pa opet pozivam sve građane Grada Daruvara, branitelje i njihove obitelji da nam se pridruže i da proslavimo taj dan uz malo druženje uz grah - kaže nam zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi.

Svečano i u Bjelovaru

Svečano obilježavanje važnog datuma u hrvatskoj povijesti održat će se i u Bjelovaru. 

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja započet će polaganjem vijenca u 10 sati na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku u Bjelovaru te Svetom misom za Domovinu koju će u 11 sati služiti biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak i to u šatoru iza katedrale. 

Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata BBŽ u 9:30 sati položit će vijenac poginulim braniteljima na groblju Borik.