Fotografija: Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Foto: Grad Bjelovar

VALENTINOVO U BJELOVARU Na bjelovarskom paviljonu osvanuo prigodni kutak za fotografiranje

"Zabilježite svoju ljubav, fotografirajte se. I slobodno podijelite fotografiju u komentaru. I da, ugođaj je još bolji uz svjetlost lampica kada padne mrak", poručuju iz Grada BjelovaraBJELOVAR – Danas je Valentinovo ili moderno rečeno Dan zaljubljenih. Netko ga slavi, netko ne, no svima je simpatično bilo jutros na bjelovarskom paviljonu vidjeti instalaciju za fotografiranje.

Naime, uređen je prigodni kutak s crvenim srcima i detaljima koji će doprinijeti da zaljubljeni parovi učine lijepu i posebnu fotografiju za uspomenu.

- Zabilježite svoju ljubav, fotografirajte se. I slobodno podijelite fotografiju u komentaru. I da, ugođaj je još bolji uz svjetlost lampica kada padne mrak, poručuju iz Grada Bjelovara.

Čestitke za Valentinovo

Podsjetimo, u Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao Dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se na Dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se "ftičeki ženiju".

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!