Fotografija: Ekipa iz V. OŠ Bjelovar vrsni su zadrugarri/Foto: V. OŠ Bjelovar
Galerija
Ekipa iz V. OŠ Bjelovar vrsni su zadrugarri/Foto: V. OŠ Bjelovar

V. OŠ Bjelovar domaćin Smotre učeničkih zadruga: "Pogledajte radove učenika iz 15 škola"

U učeničkim zadrugama odvija se konkretan proizvodni rad i stvaraju proizvodi koji imaju uporabnu i tržišnu vrijednost, pojašnjava ravnateljica Jasmina Vuković



BJELOVAR - V. OŠ Bjelovar ove je godine domaćin Smotre učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije koja će se održati danas, 1. lipnja od 9 do 13 sati oko gradskog paviljona.

Tom će prilikom biti izloženi vrijedni radovi 15 prijavljenih škola izlagača s područja cijelog BBŽ-a.

Kako nam kažu iz V. OŠ Bjelovar, zadruge će biti i vrednovane od Prosudbenog povjerenstva te će dvije zadruge koje osvoje najviše bodova ići na Državnu smotru, koja će se održati od 26. do 29. rujna u Karlovcu.

Razvijaju i njeguju radne navike

Kako kaže ravnateljica V. OŠ Bjelovar, Jasmina Vuković, radom u učeničkoj zadruzi se razvijaju i njeguju radne navike i sposobnosti, poduzetničke vještine, odgovornost, inovativnost, kreativnost, samostalnost, ali i potreba za suradnjom, kao bitne sastavnice stvaralačkog odnosa prema radu.

Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar

- Ujedno se pridonosi prijenosu znanja iz nastave u praktične djelatnosti zadruge i obrnuto, znanja iz rada u zadruzi u nastavu, potiče se samostalno-istraživačko učenje, učenici razvijaju ljubav prema prirodi i vrijednostima koje je čovjek stvorio svojim radom te svijest o nužnosti očuvanja ravnoteže u prirodi i zaštiti okoliša, ističe Vuković.

Jasmina Vuković/Foto: MojPortal
Jasmina Vuković/Foto: MojPortal

Ravnateljica dodaje i kako se radom u učeničkoj zadruzi omogućava najveći mogući razvitak sposobnosti učenika te spoznaja vlastitih sklonosti, učenici se pripremaju na izbor školskih programa i budućeg zanimanja, a djeluje se i na sprječavanju društveno neprihvatljivog ponašanja.

Konkretan proizvodni rad

- Učeničke zadruge djeluju pri osnovnim i srednjim školama te posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama kao jedine proizvodne izvannastavne aktivnosti.

Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar
Foto: V. OŠ Bjelovar

Bave se poljoprivrednom proizvodnjom, izradom uporabnih i ukrasnih predmeta, njeguju narodno umijeće, rukotvorstvo i stare zanate.

U učeničkim zadruga odvija se konkretan proizvodni rad, te se stvaraju proizvodi koji imaju uporabnu i tržišnu vrijednost, pojašnjava Vuković.

Više o učeničkom zadrugarstvu možete naći OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!