Fotografija: Kušanje vina 2021./Foto: Daria Marković
Galerija
Kušanje vina 2021./Foto: Daria Marković

Uzorke vina za ovogodišnji Vinodar možete predati 25. i 26. travnja u daruvarskoj Vinariji

Iz Turističke zajednice se nadaju da će vinari predati što veći broj uzoraka i na taj način predstaviti svoj rad i obogatiti 23. međunarodnu izložbu vina Bjelovarsko – bilogorske županijeDARUVAR - Grad Daruvar u suradnji s Daruvarskom vinskom cestom i Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk i ove godine organizira Vinodar 2022. Riječ je o 23. po redu međunarodnoj izložbi vina ili kako Daruvarčani vole reći - najzabavnijem festivalu vina. Ova izložba vina se permanentno odvija od 1999. godine i čini najvažniju manifestaciju Daruvara, njegovih vinara i šire okolice. Bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnoštvo drugih zabavnih događaja garancija su dolaska velikog broja posjetitelja iz cijele regije.

Devet dana događanja

Vinodar 2022. trajat će devet dana, od 28. svibnja do 05. lipnja i bit će popraćen raznim edukacijskim, zabavnim i kulturnim događanjima. O svim detaljima razgovarali smo s Ivanom Plažanin Vuković, direktoricom TZ Daruvar – Papuk, ujedno i predsjednicom Organizacijskog odbora Vinodara.

Najbolje ocjenjena vina 2021./Foto: Daria Marković
Najbolje ocjenjena vina 2021./Foto: Daria Marković

- Osobito želimo istaknuti izložbu vina koja se odvija u Dvorcu grofa Janković te sajam tradicionalnih proizvoda i obrta koji će trajati od 03. do 05. lipnja na glavnom gradskom trgu uz bogatstvo dodatnih sadržaja kazala nam je Plažanin Vuković dodavši kako je inicijativa Organizacijskog odbora Vinodara da Vinodar bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata.

Za svaku vrstu - šest boca

- Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju. Stoga molimo naše vinare da potpomognu ovu inicijativu na način da svoje uzorke Sauvignona prijave na Vinodar 2022., kao i uzorke od drugih sorata, ističe direktorica i dodaje kako će se zaprimanje uzoraka vršiti 25. i 26. travnja u prostorijama „Badel 1862 d.d. -Vinariji Daruvar“, Donji Daruvar, Bjelovarska 66, 43500 Daruvar.

Ovako je tekla degustacija vina/Foto: Daria Marković
Ovako je tekla degustacija vina/Foto: Daria Marković

Kontakt brojevi: telefon 043/331-943, email: vinarija.daruvar@badel1862.hr.

- Za svaku vrstu vina potrebno je dostaviti šest boca - označenih ispisanim naljepnicama ili službenim etiketama, obavezno u kartonskoj ambalaži/kutijama radi olakšane daljnje manipulacije uzorcima u što je uključen izložbeni eksponat. Kotizacija po uzorku (vrsti vina) je 100,00 kuna, a svaki naredni uzorak je 60,00 kuna i uplaćuje se na račun Udruge Daruvarska vinska cesta, Erste banka HR142402006-1100542279, model  00, poziv na broj: OIB uplatitelja, opis „Vinodar-uzorci“, pojasnila je Plažanin Vuković i dodala kako vinari, ukoliko za predani uzorak posjeduju podatke nekog od kemijsko-analitičkih laboratorija o kemijskoj analizi slijedećih parametara: vol % alkohola, ukupne kiseline, reducirajući šećeri, da isti prilože kod predaje uzoraka.

U pripremi je katalog

Dodajmo, organizator izložbe za sve sudionike Izložbe priprema katalog – cijenu unosa snosi organizator. Katalog sudionika Izložbe s rezultatima Ocjenjivačke komisije objavit će se na dan otvorenja Izložbe 03. lipnja 2022. godine.

Tri najbolje nagrađena vina prošlogodišnjeg Vinodara/Foto: Daria Marković
Tri najbolje nagrađena vina prošlogodišnjeg Vinodara/Foto: Daria Marković

 Iz Turističke zajednice se nadaju da će vinari predati što veći broj uzoraka i na taj način predstaviti svoj rad i obogatiti 23. međunarodnu izložbu vina Bjelovarsko – bilogorske županije i sajam tradicionalnih proizvoda Vinodar 2022., najzabavniji festival vina.

Kompletan tekst i prijavnica koju svaki vinar treba preuzeti nalazi se na internet stranici TZ Daruvar - Papuk.

Ovo su neka od vina kušana na radionici 2021./Foto: Daria Marković
Ovo su neka od vina kušana na radionici 2021./Foto: Daria Marković

Razgovarali smo i sa Suzanom Jurišić, enologinjom u Badelu 1862 d.d. Vinarije Daruvar koja vodi dio vezan uz uzimanje i ocjenjivanje uzoraka u sklopu Vinodara.

- Bitno je da vino bude pripremljeno za ocjenjivanje. Znači vina moraju biti ili filtrirana ili da su se već prirodno razbistrila. Dobro je da budu pakirana u kartonskoj kutiji, a mi ćemo dalje o njima voditi brigu sve do ocjenjivanja koje bi trebali biti oko 12. svibnja. Ovisno o broju prikupljenih uzoraka ćemo sazvati komisiju. Lani smo radili u dvije komisije s po pet članova, a stiglo nam je stotinjak uzoraka. To je neki optimalan broj, po komisiji 50 ili 55 uzoraka, pojašnjava Suzana Jurišić i dodaje kako će, ukoliko stigne više uzoraka, biti tri komisije kao što je bio slučaj nekih prethodnih godina.

Kvalitetna vina i renomirani proizvođači

-Možda smo nekako bili i najsretniji kada smo se vrtjeli oko 150 uzoraka. Makar moram reći kako su lani sva vina bila izvrsna i kvalitetna. Od 97 ili 98 uzoraka, jako je puno bilo zlata i srebra. To je garancija uspješnosti pojedine izložbe, da dobijemo velik postotak vina dobre kakvoće, pojašnjava Jurišić i odaje kako će biti i nešto inozemnih uzoraka. 

Ankica Gašparec, vlasnica OPG Gašparec Ankica iz Dišnika/Foto: Daria Marković
Ankica Gašparec, vlasnica OPG Gašparec Ankica iz Dišnika/Foto: Daria Marković

-Lani su stigla vina iz gotovo cijelog područja kontinentalne Hrvatske. Imali smo vina iz velikih vinarija iz Slavonije i Baranje, Đakovačka vina, Vinarija iz Erduta, renomirani proizvođači iz Kutjeva i naravno jedan postotak i domaćeg vina naših domaćih vinara. Ne vidim razloga da tako ne bude i ove godine. Nadamo se dobrom odazivu, zaključuje Jurišić.