Fotografija: Pakračke planinare niti ratovi nisu obeshrabrili. Uvijek iznova izgradili bi dom i bili aktivni/Foto: Planinarsko društvo Psunj
Galerija
Pakračke planinare niti ratovi nisu obeshrabrili. Uvijek iznova izgradili bi dom i bili aktivni/Foto: Planinarsko društvo Psunj

Ustrajni pakrački planinari slave 95. rođendan: "Tri puta ispočetka gradili svoj planinarski dom"

Branka Ečimović, Dragica Širac i Zoran Milaković dobili su Srebrni znak HPS, a dr. Damir Švajda Zlatni znak HPS-a za neprekidni planinarski staž od 1966. godineSvečanom sjednicom Skupštine u vijećnici kurije Janković na kojoj su uručene zahvalnice i priznanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama, članovi Planinarskog društva Psunj obilježili su 95 godina postojanja i rada. Tom su se prilikom pakrački planinari podsjetili na svoju bogatu povijest, piše Pakrački list.

Ratna zbivanja

Na povijest i nastanak društva prigodnim obraćanjem podsjetio je Zoran Milaković, sadašnji predsjednik PD Psunj, okarakteriziravši da su 95 godina organiziranog planinarstva u Pakracu, nažalost, najviše obilježila ratna zbivanja koja su za posljedicu uvijek imala velika materijalna i ljudska stradavanja. Prvo takvo društvo je u Pakracu osnovano 1928. godine pod imenom „Čaklovec“.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Sedam godina kasnije mijenjaju ime u „Psunj“ te uz veliko zalaganje i donacije Josipa Svobode 1937. godine grade prvi planinarski dom na Velikoj Poljani („Dom Josipa Svobode“). Godine 1942. je dom zapaljen, a Josipu Svobodi se gubi trag u partizanskom zatvoru 1945. godine u Zagrebu. Godine 1953. se obnavlja rad društva, ali pod imenom Brezovo Polje, da bi 1964. ponovo bilo vraćeno ime Psunj. Izgrađen je novi dom na Omanovcu koji je 1974. također izgorio. Pakrački planinari 1977. godine, ponovno na Omanovcu, grade i treći svoj dom koji je u Domovinskom ratu ponovno znatno devastiran i značajno obnovljen nakon novog pokretanje rada društva 1996. godine.

Obilježene planinarske staze

Osim rada na domovima društvo je cijelo vrijeme postojanja uredno obavljalo i ostale zadaće pa danas na obroncima Papuka i Psunja imaju oko sto kilometara obilježenih i uređenih planinarskih staza, istaknuo je Zoran Milaković, predsjednik Društva u zadnja dva mandata.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

U povodu jubileja Društvo je uručilo zahvalnice za pomoć u radu 48-orici pojedinaca, najviše svojih dugogodišnjih članova te osam institucija: Gradu Pakracu, Gradskoj knjižnici, Muzeju i Glazbenoj školi, Pakračkom listu, „Omegi“ - Udruzi specijalne policije, HGSS stanica Požega, ispostava Pakrac i Hrvatskom planinarskom savezu. 

Damir Švajda nagrađen je za neprekidni planinarski staž od 1966. godine Zlatnim znakom HPS-a/Foto: Pakrački list
Damir Švajda nagrađen je za neprekidni planinarski staž od 1966. godine Zlatnim znakom HPS-a/Foto: Pakrački list
Branka Ečimović dobila je Srebrni znak HPS-a/Foto: Pakrački list
Branka Ečimović dobila je Srebrni znak HPS-a/Foto: Pakrački list

Istovremeno tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alen Čapar je uručio 10 pakračkih planinara priznanje Brončani znak HPS, Branki Ečimović, Dragici Širac i Zoranu Milakoviću Srebrni znak HPS, a dr. Damiru Švajdi za neprekidni planinarski staž od 1966. godine Zlatni znak HPS-a.

Omanovac jedan od najuzornijih domova u RH

Tajnik Čapar je tom prilikom pohvalio ovaj dugogodišnji organizirani napor pakračkih planinara na razvijanju ljubavi prema prirodi i planinama, a naročito ustrajnost u izgradnji i obnovi vlastitog doma pri čemu je sadašnji Omanovac među planinarima Hrvatske prepoznat kao jedan od najuzornijih i najfunkcionalnijih domova radi čega ga za svoje aktivnosti povremeno koristi i HPS kao lani za organizaciju seminara za planinarske vodiče cijele Hrvatske.   

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je čestitajući obljetnicu istaknula da joj je uvijek zadovoljstvo surađivati s planinarima jer je riječ o vrlo vrijednim ljudima koji su vrlo važni gradu radi realizacije zajedničkih projekta naročito u pogledu doma na Omanovcu, „biseru koji treba čuvati, maziti i paziti, ali i drugima pokazivati“ te stoga ne čudi da postoje konkretni planovi za unapređenje njegovih sadržaja.

Uz prigodna darivanja obljetnicu, ali i dosadašnji rad ne skrivajući pri tom zavist zbog Omanovca, čestitali su i predstavnici susjednih društava iz Lipika, Daruvara i Novske.

Članstvo raste

U radnom dijelu sjednice Milaković je izvijestio o lanjskom radu Izvršnog odbora, a detaljno o brojnim izletima po Psunju, Papuku, i drugim hrvatskim i slovenskim planinama te brojnim radnim akcijama su izvijestili predsjednici sekcija: za izlete i propagandu, gospodarstvo te markaciju. Ono što lanjsku godinu izdvaja od uobičajenog rada je sudjelovanje na natječaju Fonda za zaštitu okoliša na kojem su za izradu projektne dokumentacije dobili 326.000 kuna s kojima će biti izrađena neophodna dokumentacija za postavljanje fotonaponske elektrane te raznih drugih radova i neophodnih certifikata za što je u tijeku ishođenje građevinskih dozvola.

Foto: Planinarsko društvo Psunj
Foto: Planinarsko društvo Psunj

Brzina realizacije ove dokumentacije ovisit će o daljnjoj dinamici domaćih i EU natječaja. Za društvo je značajno da je i lani došlo do povećanja članstva pa sada imaju 149 članova ili 37 više nego 2021. godine.

Lanjski proračun društva, zajedno sa sredstvima Fonda je iznosio 386 tisuća, a troškovi oko 358  tisuća kuna, izvijestila je Dragica Širac.

Foto: Planinarsko društvo Psunj
Foto: Planinarsko društvo Psunj

Planinari su usvojili program rada i financijski plan za 2024. godinu u kojem planiraju prihode od 8200 eura, što je Milaković pojasnio da im nije planiranje na duge staze problem jer su u njemu sada iskazane sve uobičajene redovne aktivnosti, a ako bude adekvatnih natječaja i sredstava on se lako prilagodi.

Uobičajeno kod okupljanja planinara i ovo je proteklo uz bogatu ponudu domaćih kolača te planinarsku veselicu, piše Pakrački list.   

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!