Fotografija: Đurđa Adlešić, mons. Tomo Vukšić i Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar
Đurđa Adlešić, mons. Tomo Vukšić i Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar

Ustoličenju novog vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića nazočio i bjelovarski dogradonačelnik

U današnjim izazovnim vremenima važno je pružiti ruku Hrvatima u BiH. Ako nestane našega naroda u BiH gdje im je dom, prva granica Republike Hrvatske bit će muslimanska država i Republika Srpska, kaže BrajdićSvečanom liturgijskom predstavljanju novoga dijecezanskog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije, nadbiskupa koadjutora mons. Tome Vukšića, održanom jučer u Sarajevu prisustvovao je i zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić u pratnji bivše potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Đurđe Adlešič, koja je pokrenula suradnju s Vrhbosanskom nadbiskupijom.

Dugogodišnjeg kardinala Vinka Puljića, koji je otišao u zasluženu mirovinu, Sveti papa Ivan Pavao II. imenovao je nadbiskupom vrhbosanskim – sarajevskim 19. studenog 1990. godine, a sada je predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću. 

- Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom" - istaknuo je tom prigodom Vinko Puljić.

Pružanje ruke Hrvatima u Bih

Kako su poručili iz Grada, zamjenik Brajdić naglasio je da mu je čast što je prisustvovao liturgijskom uvođenju u službu novoga Nadbiskupa u katedrali Srca Isusova.

- Izuzetno je važno u današnjim izazovnim vremenima pružiti ruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ako nestane našega naroda u BiH gdje im je dom, prva granica Republike Hrvatske bit će muslimanska država i Republika Srpska. Vrlo je važno očuvati mir i stabilnost u regiji, poručio je Brajdić.

Susret s veleposlanikom

Iz Grada su dodali i to da se bjelovarska delegacija u Sarajevu susrela i s Veleposlanikom RH u Bosni i Hercegovini Ivanom Sabolićem s koji su razgovarali o stanju u toj državi i suživotu triju naroda. Posjetili su i Općinu Kreševo gdje ih je dočekao načelnik Renato Pejak. U tamošnjem samostanu i Muzeju ukratko im je predstavljena povijest i sadašnjost Kreševa, kao i hrvatskog naroda. U Muzeju i samostanu dobrodošlicu Bjelovarčanima iskazao je gvardijan fra Josip Tomas koji je pobliže objasnio važnost i ulogu fratara u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, upoznali su i tradiciju potkivanja jaja koja je jedinstvena u svijetu te su majstore tog zanata kao i delegaciju Općine Kreševo pozvali u Bjelovar za vrijeme uskrsnih blagdana.

Srdačan susret bio je i s ravnateljem Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Mirkom Šimićem i časnom sestrom Katom koji su ih ugostili i dali do znanja da cijene potporu hrvatskome narodu u BiH.