Fotografija: Predsjednik ustavnog suda Miroslav Šeparović/Foto: Damjan Tadić/CROPIX
 
Galerija
Predsjednik ustavnog suda Miroslav Šeparović/Foto: Damjan Tadić/CROPIX  

Ustavni sud: "Milanović ne može biti kandidat na izborima dok god je predsjednik"

"Predsjednik odgovara za orbanu neovisnosti. Ne može obavljati nijednu drugu dužnost. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke", ističe ŠeparovićNakon šokantne najave predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na listi SDP-a na parlamentarnim izborima, Ustavni sud donio je odluku o tome može li predsjednik Zoran Milanović izaći na izbore kao kandidat na izbornoj listi SDP-a, u 1. izbornoj jedinici ili treba li prije dati ostavku, piše Jutarnji list.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović se nakon dvosatnog sastanka obratio javnosti.

NOVO 13:30 - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon sastanka, koji je trajao više od dva sata, obratio se javnosti.

- Na temelju članka 125. Ustavni sud objavljuje upozorenje na temelju izjave Milanovića da će se kandidirati.

Ustavni sud je razmotrio njegovu izjavu, dužni smo upozoriti da odluke trebaju biti usklađene s temeljnim vrednotama Hrvatske. Predsjednik predstavlja Hrvatsku i odgovara za orbanu neovisnosti. Članak 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu dužnost. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke.

U slučaju ostavke, privremeni predsjednik RH ne može biti i kandidat za Sabor. Odgovornost snose njihovi donositelji, svako djelovanje suprotno je Ustavu.

Cijeli izborni proces bit će pod strogim nadzorom Ustavnog suda, ako se utvrdi da se postupa protivno zakonu, obavijestit ćemo javnost ili poništiti kandidaciju. Neka odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu - oštar je bio Šeparović.

Devet sudaca glasovalo je za ovu odluku, dok je dvoje sudaca bilo protiv, piše Jutarnji list.

- Mislim da je upozorenje Ustavnog suda više nego jasno. Nadam se da nećemo doći u situaciju da bi se trebali poništavati izbori i da bi se morale poništavati kandidacijske liste kao i rezultati parlamentarnih izbora. Ono što Milanović ne smije raditi je ono što je radio od petka do sinoć. Granica je ta da ne smije sudjelovati u političkoj kampanij, ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao potencijalni kandidat za premijera kao ni sudjelovati na ijedan način u političkoj utakmici.

-----------------------------------

12:58 - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas govor na dvadesetom Općem saboru HDZ-a, najavivši da će 16. i 17. travnja biti neradni dani u Bosni i Hercegovini - zbog izbora u Hrvatskoj.

11:15 - Počeo je sastanak Ustavnog suda

Počeo je sastanak Ustavnog suda, no još nije poznato kada će Ustavni sud priopćiti odluku o Milanoviću.

Oni će odlučivati o Milanoviću. 

10:46 - Ustavni sud koji će odlučivati o Milanoviću čine suci: Goran Selanec, Snježana Bagić, Miroslav Šeparović (predsjednik), Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Josip Leko, Mario Jelušić, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Macan: Milanović je dobro pročitao Ustav

10:06U HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog‘ govorili politički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Rimac, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i ustavni stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić.

Rimac tvrdi kako je činjenica da je predsjednik Milanović najavio kako će biti premijerski kandidat jedne velike koalicije i on može sada izaći iz kampanje.

- On je svoj efekt postigao. S druge strane to je fer prema glasačima, govori.

Smatra kako će današnja odluka Ustavnog suda vrlo malo utjecati na izbore. Kako kaže, što se tiče marketinga, Milanović je svoje postigao.

Macan je kazao kako istraživanja pokazuju da 54 posto građana smatra da je Milanović trebao dati ostavku.

- Ovo je sve na rubu. Milanović je dobro pročitao Ustav i ono što ne piše u njemu i igra igru između. Ustavni sud će pokušati popuniti ustavne praznine i nakon toga ne može ništa. Što se tiče kampanje, Milanović će nastaviti biti u njoj, kazao je Macan, piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!