Fotografija: Obitelj koja je odlučila stvari preuzeti u svoje ruke pa su u jeku korone otvorili čak dva salona - frizerski i salon vjenčanica/Foto: Privatni album
Galerija
Obitelj koja je odlučila stvari preuzeti u svoje ruke pa su u jeku korone otvorili čak dva salona - frizerski i salon vjenčanica/Foto: Privatni album

Usred pandemije pokrenuli posao i uspjeli: Očuh je direktor, majka šiva vjenčanice, kćer frizira

Bez kune poticaja otvorili su frizerski i salon vjenčanica te zaposlili jednu osobu. Inovativnošću i spajanjem usluga, osvojili su slavonsko tržište. Sada je na redu bjelovarsko...BJELOVAR – U vrijeme kada smo bombardirani s negativnim vijestima o poskupljenjima namirnica i energenata, nekretnina, režija, u vrijeme kada mnogi još uvijek odlaze tražiti bolju sudbinu izvan Hrvatske, u vrijeme pandemije koronavirusa i sve većeg otuđenja, šesteročlana obitelji Muktić-Čerepinko iz Velikog Trojstva odlučila je uzeti sudbinu u svoje ruke, izboriti se za sebe i to bez ijedne kune državnih poticaja.

Naime, u možda najtežem i najneizvjesnijem trenutku, pokrenuli su vlastiti posao.

Silvija Muktić i Ivan Čerepinko otvorili su Frizerski salon Veronika i Salon vjenčanica Ivana u Bjelovaru, a tim potezom žele osigurati kruh na stolu sebi i svojim kćerima. Ivana je najmlađa i ima 2 godine, Veronika pohađa treći razred frizerske škole i ima 18 godina, Antonija 21 i Larisa 23 godine.

Veronika obožava svoj posao i zato bi voljela da salon opstane/Foto: Martina Čapo
Veronika obožava svoj posao i zato bi voljela da salon opstane/Foto: Martina Čapo

- Otkud ideja, otkud hrabrost? - upitali smo Silviju koja nas je zajedno s kćerkom Veronikom primila u frizerskom salonu u središtu Bjelovara.

Ideja i hrabrost

- Krajem 2020. godine kada se najstarija kćer udavala tražili smo vjenčanicu i shvatili koliko je najam skup, a koliko malo izbora u Bjelovaru ima. Obišli smo nekoliko salona u obližnjim gradovima i posvuda je situacija bila slična. Najam gotovo da i ne postoji ispod 4000-5000 kuna, a na tu cijenu još idu dodaci. Vrtoglavi iznosi samo za jednu noć. Tada smo sasvim slučajno saznali kako možemo po povoljnoj cijeni kupiti vjenčanice te smo malo po malo počeli ići u smjeru otvaranja vlastitog salona. Izdvajali smo novac od suprugove plaće, kupovali opremu, nabavljali potrebne papire, a budući da Veronika ide u frizersku školu, nametnula se ideja za istovremenim otvaranjem salona u kojem će ona raditi kada završi školu raditi. U svakom slučaju, bolja je opcija ponuditi više usluga i na taj način privući mušterije - priča nam Silvija i dodaje kako su kroz nekoliko mjeseci prikupili 50-ak vjenčanica. Do njih su došli putem poznanstva i uz pomoć društvenih mreža. Neke su nove, neke su rabljene, a neke šivaju i same.

Trenutno u salonu ima gotovo 70 vjenčanica/Foto: Martina Čapo
Trenutno u salonu ima gotovo 70 vjenčanica/Foto: Martina Čapo

Inače, Silvija je nekada davno radila u Njemačkoj kao pomoćnica dizajneru vjenčanica tako da je i tamo stekla iskustvo koje joj je sada itekako dobro došlo. Najprije su lani u lipnju otvorili frizerski salon, a svega mjesec dana kasnije, nakon što su prikupili sve potrebne dozvole, otvorena su i vrata salona vjenčanica. U Bjelovaru, iako je velik grad, uz salon vjenčanica Ivana, postoji samo još jedan salon u kojem mladenke mogu izabrati haljinu za svoj najljepši dan u životu tako da djevojke i žene obitelji Muktić, odnosno Čerepinko nemaju veliku konkurenciju.

Promocija na Terezijani

- Za poticaje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nismo imali uvjete tako da smo sve sami morali financirati. Iznajmili smo dva prostora u Šenoinoj ulici u Bjelovaru, zaposlili u frizerskom salonu jednu mladu djevojku i sve je lijepo krenulo. Bilo je to lani u lipnju. Iskoristili smo Terezijanu, Dan Grada i još neke manifestacije izvan Bjelovara kako bi se reklamirali i nametnuli tržištu. Na Terezijani smo obučene u vjenčanice promovirale naš novi salon i bilo je to baš zgodno. Međutim, u rujnu nam je baš promet pao i nekako smo shvatili da više ta ulica nije prometna i da bismo ipak trebali biti na prometnijoj lokaciji. Zato smo 1. prosinca preselili na novu lokaciju, blizu Gradske tržnice, preko puta Doma kulture. Ipak tuda više ljudi prolazi i mogu nas vidjeti - ističe Silvija koja se nada kako će im promet porasti.

Ukoliko iznajme vjenčanicu, u salonu mladenke besplatno mogu posuditi tijare, ogrlice i ostale dodatke/Foto: Privatni album
Ukoliko iznajme vjenčanicu, u salonu mladenke besplatno mogu posuditi tijare, ogrlice i ostale dodatke/Foto: Privatni album

Haljine za djevojčice/Foto: Martina Čapo
Haljine za djevojčice/Foto: Martina Čapo

Pohvalila je neke od kolega iz drugih frizerskih salona jer su im pomogli kada su počinjali, ali i na kolegijalnosti koju su kasnije pokazivali. 

- Puno nam znači što su nam kolege poslali mušterije kada su oni sami bili u gužvi i nisu ih mogli uzeti. Preporuka uvijek zlata vrijedi, a voljela bih da i drugi to shvate. Ne bismo jedni drugima trebali biti konkurencija, mislim da na tržištu ima dovoljno posla za sve - priča Silvija i dodaje kako su puno toga naučili i vidjeli na jesenskom Salonu vjenčanja u Novoj Gradiški gdje su prezentirali svoj frizerski i salon vjenčanica. No, pohvalili su ih i organizatori te ostale kolege, što im je bio vjetar u leđa za dalje.

Sajam vjenčanja

- Naše vjenčanice su tamo svima bile senzacionalne! Mladenke su prepoznale razliku i to nas je baš razveselilo. Inače svi saloni imaju vjenčanice na isti kalup. A mi se trudimo imati potpuno različit asortiman i veliki raspon cijena. Dakle, trenutno naša najpovoljnija vjenčanica za najam košta 500 kuna, dok je za onu najskuplju, uistinu luksuznu, novu i pristiglu od kreatora iz Dubaija, potrebno izdvojiti osam tisuća kuna. Iz drugih salona su nam rekli kako tu vjenčanicu ne bi iznajmili ispod 12 tisuća kuna. Složit ćete se da je razlika ogromna. Ista stvar je i s frizurama. Buduće mladenke, ali i ostali frizeri su u Novoj Gradiški bili baš oduševljeni onim što smo tamo prezentirali. Veronika ima žicu za to - priča Silvija i dodaje kako se vjenčanice mogu pronaći u veličinama od 36 pa sve do 56. Nadalje, sve dodatne potrebne stvari su besplatne. Jedino se najam bundi plaća.

Najam najskuplje vjenčanice u salonu košta osam tisuća kuna/Foto: Privatni album, Igor Horvat
Najam najskuplje vjenčanice u salonu košta osam tisuća kuna/Foto: Privatni album, Igor Horvat

Crvena vjenčanica uistinu je drugačija i posebna/Foto: Privatni album
Crvena vjenčanica uistinu je drugačija i posebna/Foto: Privatni album

- Kod nas možete posuditi tijare, jastučiće, ogrlice, ukosnice, kišobrane. I to potpuno besplatno. Mi zaista želimo biti pristupačni i zato smo osmislili i pakete za mladenke koje mogu uz najam ili kupnju haljine, ili bilo kojeg drugog artikla, svečanu frizuru i šminkanje dobiti za samo 150 kuna. U ostalim salonima samo jedno od toga obično košta oko 200 kuna, odaje nam Silvija koja bi silno voljela da u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji događanje poput Sajma vjenčanja na kojem bi se mogli promovirati i kroz koji bi mušterije lakše mogle saznati za njih.

Kompletna organizacija

Upitali smo Veroniku koja završava frizersku školu koliko je sretna što ju čeka stalni posao u struci i koliko voli raditi sa škarama.

Pranje kose/Foto: Martina Čapo
Pranje kose/Foto: Martina Čapo

Veronika radi nevjerojatne svečane frizure/Foto: Privatni album
Veronika radi nevjerojatne svečane frizure/Foto: Privatni album

Kovrče su apsolutni hit među mladenkama/Foto: Privatni album
Kovrče su apsolutni hit među mladenkama/Foto: Privatni album

Jedna od popularnijih svadbenih frizura/Foto: Privatni album, Igor Horvat
Jedna od popularnijih svadbenih frizura/Foto: Privatni album, Igor Horvat

- Jako volim svoj posao i zbilja vjerujem da ga dobro radim. To potvrđuju i pohvale na Sajmu vjenčanja, a nema ništa ljepšega od zadovoljnih mušterija koje izađu iz našeg salona. Nadam se da ćemo uspjeti, želim raditi u struci - kazala nam je Veronika koju je oduševio i interes medija u tamošnjem slavonskom kraju. Stoga je kao i njezina majka, mišljenja da bi bilo sjajno kada bi u ovom bjelovarskobilogorskom kraju postojala manifestacija koja bi spojila mladence sa svima onima koji nude njima potrebne usluge.

Što se tiče spajanja usluga, Silvija nam je odala kako su u tijeku pregovori o spajanju šireg asortimana usluga. Dakle, cilj im je da njihove mušterije kod njih dobiju kompletnu uslugu.

Na Sajmu vjenčanja u Novoj Gradiški/Foto: Privatni album
Na Sajmu vjenčanja u Novoj Gradiški/Foto: Privatni album

Vjenčanica grčkog stila predstavljena u Novoj Gradiški/Foto: Privatni album, Igor Horvat
Vjenčanica grčkog stila predstavljena u Novoj Gradiški/Foto: Privatni album, Igor Horvat

Veronika u jednom od predivnih modela vjenčanica/Foto: Privatni album
Veronika u jednom od predivnih modela vjenčanica/Foto: Privatni album

- Želimo ići do kompletne organizacije vjenčanja. Veći dio oko tog koraka smo već dogovorili. Preko nas moći će se dogovoriti vožnja na vjenčanje kočijom, limuzinom ili oldtimerima, omogućit ćemo ukrašavanje automobila, kao i sale, preko nas moći će se riješiti pozivnice ili zahvalnice, zatim svjetlosni efekti, snimanja i fotografiranja. Sve će to ljudima omogućiti znatne popuste i uštedu vremena - kaže Silvija koja inače i sama šiva vjenčanice. To ju posebno veseli, iako zahtjeva nešto više posla pa mladenke moraju malo duže i čekati.

Strpljenje i ljubav

- Mladenke iz pet različitih vjenčanica vide nešto što im se sviđa, ja naručim materijal preko tvrtke, krenem u izradi i stavim gotovi proizvod u radnju. To je također nešto čega ovdje u našem kraju nema, priča Silvija i dodaje kako u ponudi imaju haljine u koje se mladenke mogu kasnije presvući. Isto tako, iznajmiti se mogu haljinice za malene djevojčice, a interesantna je i crvena vjenčanica na koju malo tko ostane ravnodušan.

Sestre Veronika (lijevo) i Larisa (desno) u modelima vjenčanica/Foto: Privatni album
Sestre Veronika (lijevo) i Larisa (desno) u modelima vjenčanica/Foto: Privatni album

Tata Ivan čuva najmlađu Ivanu dok ostale ženske članice obitelji vrijedno rade u salonima/Foto: Privatni album
Tata Ivan čuva najmlađu Ivanu dok ostale ženske članice obitelji vrijedno rade u salonima/Foto: Privatni album

Vjenčanica većeg konfekcijskog broja koju je Silvija sašila/Foto: Martina Čapo
Vjenčanica većeg konfekcijskog broja koju je Silvija sašila/Foto: Martina Čapo

U sve što rade, naše sugovornice utkale su mnogo strpljenja i ljubavi, što se vidi na svakoj mogućoj fotografiji. Nije im teško satima mladenkama raditi kovrče, kao niti odjenuti vjenčanice i prošetati centrom Bjelovara. A sve kako bi pokazale što znaju i umiju i tako se prezentirale sve zahtjevnijem tržištu. Budući da tek slijedi ovogodišnja sezona vjenčanja i ostalih svečanosti koje zahtijevaju svečano šminkanje ili frizuru, nadamo se kako će ženske članice obitelji imati pune ruke posla. Danas je pola puta ka uspjehu biti inovativan i drugačiji, a budući da one jesu jedno i drugo, vjerujemo da uspjeh neće izostati.

Najnoviji model vjenčanice koji Silvija upravo završava/Foto: Privatni album
Najnoviji model vjenčanice koji Silvija upravo završava/Foto: Privatni album

Iako je Antonija u međuvremenu zbog ljubavi odselila u Nizozemsku, i dalje je dovoljan broj ženskih ruku koje će frizerski salom i salon vjenčanica držati pod kontrolom. Ivan Čerepinko, po čijem nadimku je tvrtka i dobila ima „Pinko“, tu je moralna podrška koju svaki direktor mora osigurati kako bi posao tekao glatko.

Haljine za djevojčice/Foto: Martina Čapo
Haljine za djevojčice/Foto: Martina Čapo

U salonu vjenčanica mogu se iznajmiti i kišobrani/Foto: Martina Čapo
U salonu vjenčanica mogu se iznajmiti i kišobrani/Foto: Martina Čapo

Bunde su neizostavni dio outfita zimi/Foto: Martina Čapo
Bunde su neizostavni dio outfita zimi/Foto: Martina Čapo

Promocija salona vjenčanica na Terezijani bila je apsolutni hit/Foto: Privatni album
Promocija salona vjenčanica na Terezijani bila je apsolutni hit/Foto: Privatni album