Fotografija: Digitalni inovacijski centar ili HUB nalazit će se u nekadašnjoj zgradi Radio Daruvara u Strossmayerovoj ulici/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Digitalni inovacijski centar ili HUB nalazit će se u nekadašnjoj zgradi Radio Daruvara u Strossmayerovoj ulici/Foto: Grad Daruvar

Uskoro kreću radovi na Digitalnom inovacijskom centru u Daruvaru

Digitalni inovacijski centar ili HUB nalazit će se u staroj zgradi Radio Daruvara u Strossmayerovoj ulici, a u njemu će se nalaziti poslovni prostori za deset osoba, odnosno radnih jedinica, koji će tamo besplatno boravitiU Strossmayerovoj ulici u Daruvaru gdje je nekada bio Radio Daruvar stekli su se svi uvjeti za početak radova na Digitalnom inovacijskom centru ili HUB-u.

Riječ je o međunarodnom projektu gradova Gradiške iz BiH, Lipika i Daruvara u Hrvatskoj i općine Kotor u Crnoj Gori.

Koordinator projektnih aktivnosti je Boris Peranović, nositelj grad Gradiška, partneri grad Daruvar, grad Lipik i općina Kotor, a Razvojna agencija Daruvar pruža pomoć.

Izabran izvođač radova

- Početak provedbe projekta je 1. kolovoz 2020. u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a kraj projekta predviđen je za 31.srpnja 2022. - rekla nam je ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer.

Razgovarali smo i s koordinatorom projektnih aktivnosti Borisom Peranovićem koji nam je rekao da je pokrenut postupak javne nabave te se od osam ponuda odabrala najpovoljnija i to od tvrtke Alaber d.o.o. iz Pleternice po cijeni od 2.618.916,24 kune s PDV-om. Nadzor nad građevinskim radovima vršit će tvrtka DAING d.o.o. Daruvar.

- Učimo se sve u hodu, a dobar primjer nam je grad Lipik te polako kreću građevinski radovi, a do sada se rješavala administracija - ističe koordinator projektnih aktivnosti Boris Peranović.

Online platforma

Ukupna vrijednost cijelog  projekta u kojem sudjeluju grad Gradiška, općina Kotor i partneri Grad Lipik i Grad Daruvar iznosi 1.487.795,35 eura. Grad Daruvar sudjeluje s 530.554,32 eura od kojih Europska unija sufinancira 85 posto. Projekt je aplicirala Razvojna agencija Daruvar u suradnji s Gradiškom.

Direktorica daruvarske Razvojne agencije Danica Cetin Pajer, dogradonačelnica Vanda Cegledi i koordinator projektnih aktivnosti, Boris Peranović/Foto: Grad Daruvar
Direktorica daruvarske Razvojne agencije Danica Cetin Pajer, dogradonačelnica Vanda Cegledi i koordinator projektnih aktivnosti, Boris Peranović/Foto: Grad Daruvar

- Projektom je previđena rekonstrukcija i uspostavljanje 4 DIH-a (digitalni inovativni HUB), širenje informacija o mogućnostima DIH-a kroz Inodays, edukacije za postojeće poduzetnike, start up poduzetnike ili fizičke osobe koje će pokrenuti posao. Također se planira online platforma na kojoj će se moći izmjenjivati znanja i iskustva. Predviđena je uspostava klastera, studijska putovanja u Dansku i Italiju, poslovni prostor za 10 osoba, odnosno 10 radnih jedinica gdje će se moći dobiti mjesto za besplatan boravak bez troškova te 3D printer- rekla nam je ravnateljica Razvojne agencije, Danica Cetin Pajer i dodala kako je za sada odrađena online početna konferencija zbog nemogućnosti održavanja uživo s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Ovim projektom planira se provoditi i edukacija u programu Fusion360 sa zakupom programa na godinu dana, kako bi mogli izraditi proizvod od ideje do realizacije, a održat će se i edukacije za Internet programera ili programerku i edukacija za DIH osoblje.