Fotografija: Gužve na benzinskim crpkama zbog divljanja cijena goriva/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Galerija
Gužve na benzinskim crpkama zbog divljanja cijena goriva/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Upravo objavljene nove neslužbene cijene goriva, dizel drastično poskupljuje

"Ugrozit će se i prijevoz srednjih i osnovnih škola, kao i svih građana. Cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platiti vozače, dobavljače, gorivo, za ništa", upozoravaju prijevozniciPortal Cijene goriva koji je specijaliziran za praćenje kretanja cijena naftnih derivata upravo je objavio neslužbene informacije oko sutrašnjeg poskupljenja benzina i dizela.

Prema njihovom pisanju, spremnik benzina od 50 litara sutra će biti skuplji za 41 kunu, a prosječni spremnik dizela za čak 70 kuna dok bi plin (LPG) trebao ići gore za 9 kuna.

Problem ruralnih sredina

Prema njihovim informacijama, očekuje se poskupljenje benzina od 80 lipa po litri dok će cijena dizela jako skočiti i litra će biti skuplja za otprilike 1,40 kuna lipa po litri.

Na ove informacije odmah su, naravno reagirali prijevoznici i poduzetnici. Tako su iz Udruge javno linijskih prijevoznika za Novu TV poručili da je opstanak javnog prijevoza zbog poskupljenja goriva došao u pitanje. Također su naglasili kako će problem javnog prijevoza pogotovo doći do izražaja u slabije naseljenim djelovima države gdje su autobusi jedini prijevoz do škole, posla, ljekarne ili trgovine.

- Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prijevoz nestati i da će se prestati voziti ijer više nemamo pomoć za radna mjesta, a gorivo je sad otišlo do neslućenih razina - rekao je predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u, Hrvoje Meštrović.

Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX
Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX

Zato su od Vlade zatražili pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

Traži se hitna reakcija

- Ugrozit će se i prijevoz srednjih i osnovnih škola, kao i svih građana. Cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platiti vozače, dobavljače, gorivo, za ništa... - objasnio je Meštrović novinaru Nove TV.

Udruga Glas poduzetnika upozorava kako će ova drastična poskupljenja goriva za mnoge značiti kraj poslovanja i zbog toga od Vlade traže uvođenje mjera pomoći u iznosu od dvije kune po litri povrata trošarine.

- Inzistiramo na hitnoj reakciji inače će Vlada svojom nezainteresiranošću dopustiti da jedna grana gospodarstva u potpunosti nestane - poručili su iz Udruga Glas poduzetnika Udruge i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.