Fotografija: Nema veze što pada snijeg, vrećice su u rukama, a mini-šoping obavljen/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Nema veze što pada snijeg, vrećice su u rukama, a mini-šoping obavljen/Foto: MojPortal.hr

Uoči Božića pogoršanje vremena, a Vakula otkrio gdje će padati snijeg

Očekuju nas i kiša, vjetar, susnježica i snijeg, a na sam Badnjak velika je vjerojatnost oborina. Sniježne pahuljice očekuju se u zapadnoj Slavoniji i sjevernoj HrvatskojVremenske prilike se već danima vrlo malo mijenjaju. Pretežno je oblačno u većem dijelu zemlje, ima i pojave slabe kiše i rosulje, na kontinentu, gdje su kolnici mokri i skliski, pa HAK vozače upozorava na oprez.

Povoljnije su prilike na jugu, gdje je naoblaka mala do umjerena, i uglavnom je sunčano, navodi se u vremenskoj prognozi meteorologinje N1 Tee Blažević.

Oblaci i magla

Vrlo malo će se promijeniti vremenske prilike, unatoč činjenici da danas kalendarski počinje zima, u 11 sati i dvije minute.

Ipak, u drugom dijelu tjedna nazire se promjena. Već sutra će zapuhati jugozapadnjak u gorju, a tijekom srijede još i pojačati, što će doprinijeti "razbijanju" oblačnog i maglovitog sloja. Malo kiše tijekom srijede može pasti eventualno na sjevernom, i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici.

U četvrtak, na sam Badnjak, veća je vjerojatnost za oborinu, osobito prema kraju dana, kad će se kiša intenzivirati sa zapada. Jače pogoršanje je u noći na Božić, kad će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u najvišim područjima Gorskog kotara.

Na sam Božić snijeg će padati u Gorskom kotaru i Lici, prije svega, no susnježice i snijega prolazno može biti i u zapadnoj Slavoniji, na području Međimurja, Zagorja, Banovine i Korduna, u unutrašnjosti Dalmacije.

Uz snijeg, dojmu zime doprinijet će i sjeverac na kopnu, olujna bura na moru. Uz buru, koja pahulja snijega može stići i do obale sjevernog Jadrana.

Trodnevna prognoza

Bura će se do kraja petka proširiti na cijelu obalu, puhat će i na jugu, gdje treba računati na kišu, i mogućnost nevera. Treba računati na otežanu prometnu situaciju.

Burno i na blagdan svetog Stjepana, prijepodne još uz slabu oborinu, ali poslijepodne suho.

I HRT-ov meteorolog Zoran Vakula ističe da će za Božić snijega sigurno biti u gorju.

Velika je vjerojatnost padanja snijega i po nekim nizinama sjeverne Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i osobito Dalmacije. Štoviše, uz jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima, pahulje su moguće i gdjegod uz more, navodi Vakula.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) također u sedmodnevnoj prognozi navodi da bi u gorskim predjelima, prvenstveno na području Gospića, Delnica, Knina, Fužina i Udbine moglo pasti snijega, uglavnom u popodnevnim satima.

Pripadnice mlađe generacije nose maske i na otvorenom. Pa, neka još netko kaže da su mladi neodgovorni! Vidite da nisu.../Foto: MojPortal
Pripadnice mlađe generacije nose maske i na otvorenom. Pa, neka još netko kaže da su mladi neodgovorni! Vidite da nisu.../Foto: MojPortal