Fotografija: Posljednja sjednica daruvarskog Gradskog vijeća u ovom održana je u bivšem Hrvatskom domu u Daruvaru/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Posljednja sjednica daruvarskog Gradskog vijeća u ovom održana je u bivšem Hrvatskom domu u Daruvaru/Foto: Predrag Uskoković

Unatoč koroni, Grad Daruvar završio 2020. godinu više od dva milijuna kuna u plusu

Našli smo strateškog partnera, a to je HEP opskrba plinom s kojima smo u procesu pregovora oko cijene i pitanja budućnosti koliko će uložiti u našu mrežu, rekao je gradonačelnik Damir LneničekU dvorani Društveno-kulturni centar Daruvar jučer je s početkom u 18. sati održana 33. sjednica Gradskog vijeća, ujedno i posljednja u ovom sazivu.

Na samom početku sjednice, održan je aktualni sat na kojem su gradski vijećnici postavljali pitanja, uglavnom gradonačelniku Daruvara, Damiru Lneničeku.

Transparentan grad

Vijećnicu Eminu Šimek-Kovačić zanimala je transparentnost internetske stranice Grada Daruvara.

Vijećnica Emina Šimek-Kovačić/Foto: Predrag Uskoković
Vijećnica Emina Šimek-Kovačić/Foto: Predrag Uskoković

Za primjer je istaknula Grad Bjelovar na čijoj se stranici može vidjeti sav sadržaj i proračun Grada, odnosno jasno je vidljivo koja se sredstva gdje i koliko troše. Pitala je kada će Grad Daruvar izmijeniti princip rada svoje Internet stranice. Osim toga, zanimalo ju je u kojoj je fazi uređenje Trga dr. Franje Tuđmana.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković

- Drago mi je što je grad Daruvar prošle godine dobio priznanje Instituta za javne financije kao jedan od transparentnih gradova u Hrvatskoj. 1. travnjem, a možda i ranije krajem ovog mjeseca, će svi naši građani, vijećnici i zainteresirana javnost moći, preko naše stranice, pretražiti pojmove, trgovačka društva ili neke izraze - odgovorio joj je gradonačelnik Damir Lneniček.

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Ratko Vuković, odgovorio je na pitanje oko Trga Franje Tuđmana.

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti Grada Daruvara, Ratko Vuković/Foto: Predrag Uskoković
Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti Grada Daruvara, Ratko Vuković/Foto: Predrag Uskoković

- Izdana je pravomoćna građevinska dozvola za ovu godinu. Vrijednost radova iznosi 2,6 milijuna kuna. Očekujemo u ranu jesen da ćemo krenuti s radovima - dodao je Ratko Vuković.

Drugo pitanje postavio je vijećnik Marijan Fila, predsjednik kluba oporbe i član GO SDP-a Daruvar koji je dao opasku da se sjednice Gradskog vijeća, u kakvom god da se grad ili država stanju nalaze, moraju odvijati na transparentan način i to raspravama svih vijećnika, a natječaji u firmama moraju biti javni i zakonom valjani.

Bivši predsjednik daruvarskog SDP-a Marijan Fila/Foto: Predrag Uskoković
Bivši predsjednik daruvarskog SDP-a Marijan Fila/Foto: Predrag Uskoković

- Zašto ste u plinsku mrežu u 2020. godini uložili pola milijuna kuna i koliko iznosi trošak konzultanata koji vode prodaju, zajedno s pravnim troškovima, te za koliko je prodana. Zašto dozvoljavate krčenje Rimske šume kad smo svi svjesni da se ne radi o sanitarnoj sječi? Građani nam šalju fotografije potpuno zdravih trupaca koji se odvoze -  upitao je Marijan Fila.

Damir Lneniček odgovorio je da kao što su sve kupovali u Gradu Daruvaru u posljednje četiri godine, tako su i prodavali, javnim licitacijama, transparentno, s procjeniteljem i bez ikakvog skrivanja.

Igor Jareš i Marijan Fila na sjednici Gradskog vijeća Daruvar/Foto: Mojportal.hr
Igor Jareš i Marijan Fila na sjednici Gradskog vijeća Daruvar/Foto: Mojportal.hr

- Natječaji su u svim firmama transparentni, upravo kakvi i trebaju biti. Problem Darkoma distribucije plina je problem koji se proteže zadnjih 10 godina. Drago mi je da je Grad Daruvar u zadnje četiri godine uložio preko dva milijuna kuna u mrežu, a osnovni razlog je sigurnost naših građana. Primjer je Jelačićeva ulica, koja je išla u sanaciju u prosincu sa 100 tisuća kuna, bez dvojbe i odgode tražeći strateškog partnera. Mogu reći da smo našli strateškog partnera, a to je HEP opskrba plinom s kojima smo u procesu pregovora oko cijene i pitanja budućnosti koliko će uložiti u našu mrežu. Kad pregovori završe, javnost će biti obaviještena. Da se ulagalo deset godina kao što smo mi sad ulagali, možda bi se mreža izmijenila. Bez obzira na to, nama 1. travnja stupa na snagu liberalizacija tržišta što znači da Darkom plin gubi monopol - kaže Damir Lneniček.

Rimska šuma

Marijan Fila je na to rekao kako je Grad Daruvar dao na upravljanje Rimsku šumu Šumariji, ali Grad je i dalje vlasnik te dodao da je žalosno to što se radi s drvećem starim preko 100 godina.

- U potpunosti se slažem da je šuma srce grada, osobno sam zvao upravitelja koji je rekao da su posjekli svega 15 stabala. Šuma je šumsko gospodarski pojas, a ne vlasništvo Grada Daruvara. Ona je u gradu Daruvaru, ali svim šumama upravljaju Hrvatske šume - rekao je Damir Lneniček.

Gradski vijećnik Antun Romozi član je Matice umirovljenika/Foto: Predrag Uskoković
Gradski vijećnik Antun Romozi član je Matice umirovljenika/Foto: Predrag Uskoković

Gradski vijećnik Antun Romozi, član Matice umirovljenika, postavio pitanje vezano uz Dom za starije i nemoćne osobe, odnosno kada se očekuje završetak te koliko je došlo prijava na APN s obzirom da se planira gradnja, kako je rekao, Čačićevih stanova.

Dom za starije i nemoćne

- Kredit koji smo podigli u iznosu od 15 milijuna kuna, djelomično smo već otplatili za kupnju Doma za starije i nemoćne, odnosno samostana u kojem je smješten Dom. Sredstva su namijenjena za izmjenu led rasvjete i nadogradnju vrtića. U nepunih godinu dana otplatili smo 2 milijuna kuna što je 20 posto kredita, a samim time smo vlasnici sadašnjeg Doma i budućeg koji ide u proširenje. Projektna dokumentacija se priprema. Tijekom svibnja će i samostan biti gotov što znači da će se oni do kraja lipnja preseliti u novi samostan, a mi u nekom narednom periodu, sukladno projektnoj dokumentaciji možemo planirati proširenje doma na 20 do 30 korisnika, ovisno o dogovoru s ravnateljicom koliko će biti smještajnih kapaciteta. O tome ovisi i cijena - odgovorio mu je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

POS-ovi stanovi

Što se tiče Programa društveno poticane stanogradnje, POS stanova, gradonačelnik Lneniček je rekao kako odaziv nije bio onakav kakvog su očekivali.

- APN sam sebi pravi konkurenciju, dva puta godišnje ide sufinancirana kamata, odnosno sufinancirani krediti. S te strane mlade obitelji se odlučuju na tu opciju kako bi iskoristili jeftiniju kamatu i da kupe nekretninu koju žele, a ne da čekaju izgradnju stanova iduće dvije godine za koju ne znamo koliko će koštati. Što se tiče POS-a, produžit ćemo natječaj još za dva mjeseca, ako bude veći interes. S druge strane drago mi je da se stanovi i kuće u Daruvaru kupuju i da su privatni investitori uvidjeli da stanova nedostaje - rekao je Damir Lneniček.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara, Stjepan Trkač/Foto: Predrag Uskoković
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara, Stjepan Trkač/Foto: Predrag Uskoković

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara, Stjepan Trkač, upitao je što će biti s Uskrsnicama, a zanimalo ga je može li se doznati koliko Grad Daruvar koštaju umirovljenici, računajući parkiranja i umirovljenike kojima se donira posmrtna pripomoć.

Stižu Uskrsnice

- Od ponedjeljka kreće isporuka Uskrsnica za 1500 umirovljenika po 200 kuna za sve one koji imaju mirovinu do 2.500 kuna. Na taj način mi zapravo nadoknađujemo prošlu godinu i izlazimo umirovljenicima u susret. To nije trošak, već znak zahvalnosti našim sugrađanima umirovljenicima koji su radili cijeli svoj životni vijek. Ukupan iznos će ove godine doseći preko milijun kuna, a još kad se zbroje Uskrsnica i Božićnica, parkinzi te pomoć Matici umirovljenika za posmrtnu pripomoć iznos je već između 600 i 700 tisuća kuna. Svake godine se povećava, ali povećavaju se i prihodi Grada - odgovorio mu je Damir Lneniček.

Veteranski centar

Vijećnica Marijeta Donat, članica Rukometnog kluba Daruvar, upitala je kada će biti završena gradnja Veteranskog centra.

- To je najveća investicija Grada Daruvara u posljednjih 40 godina u vrijednosti preko 90 milijuna kuna s 200 smještajnih jedinica za hrvatske branitelje, vojnike i veterane koji će doći u Daruvar i potrošiti svoj novac, a građani Daruvara će raditi u objektu i zarađivati. Izgradnja ide svojim tijekom. Ide sve po planu. Nadam se da će do kraja godine biti završen - odgovorio joj je gradonačelnik Lneniček.

Vijećnica Diana Takač/Foto: Predrag Uskoković
Vijećnica Diana Takač/Foto: Predrag Uskoković

Vijećnica Diana Takač, članica GO SDP-a Daruvar, istaknula je da suradnja Gradskog vijeća nije bila za pohvalu. Tvrdi kako pisani odgovori na vijećnička pitanja nisu dostavljena u propisanom roku, nije im omogućeno u sedam vijeća rasprava o točkama Dnevnog reda, a uskraćeno im je 14 pitanja po svakom vijećniku na koja po Statutu imaju pravo.

Radovi u Svačićevoj

Osim toga, zanimalo ju je hoće li se u Svačićevoj ulici raditi obje strane nogostupa i kada se planira završetak radova te planira li Grad Daruvar po uzoru na ostale turističke gradove osloboditi iznajmljivače smještaja komunalne naknade.

- Ove se godine u Svačićevoj ulici radi samo jedna strana. Plan je za sljedeću godinu raditi i drugu stranu. Planiramo da bude gotovo do kraja travnja - odgovorio joj je pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Ratko Vuković, a gradonačelnik je dodao da su u drugom kvartalu prošle godine oslobodili sve gospodarske subjekte komunalne naknade u iznosu od 300 tisuća kuna.

Gradski vijećnik Branko Kovačić/Foto: Predrag Uskoković
Gradski vijećnik Branko Kovačić/Foto: Predrag Uskoković

Vijećnik Branko Kovačić slikovito je opisao grad Daruvar. Naime, prema njegovim riječima, Daruvar je grad penzionera uglavnom sa skromnim primanjima i slabom kupovnom moći te grad s niskom stopom zaposlenosti uslijed deindustrijalizacije i odustajanja od proizvodnje.

Prazna i pusta Općina

- Nismo uspjeli revitalizirati poljoprivredu u kojoj su značajni resursi. Sve ove godine nismo pokušali obnoviti stočni sajam. Samo gomilamo trgovačke lance kojih je i sada previše. Bivša Općina Daruvar imala je 73 naselja, bila su puna ljudi i života, dok su danas prazna i pusta. Za neka naselja nema čak ni putokaza. Danas su ta sela devastirana, ali i dalje na atraktivnim lokacijama sa značajnim prirodnim resursima. Bez navigacije će svaki zainteresirani strani ulagač jako teško naći ta mjesta na kojima bi možda izgradio vikendicu. Molim da se uputi prijedlog nadležnoj policiji da se postave oznake, a na ulazu u Daruvar iz Gornjeg Daruvara u smjeru zaobilaznice prema Iridi treba staviti natpis Pakrac, Okučani, Autoput - istaknuo je Branko Kovačić.

Sjednica daruvarskog Gradskog vijeća/Foto: Mojportal.hr
Sjednica daruvarskog Gradskog vijeća/Foto: Mojportal.hr

Gradonačelnik Lneniček odgovorio je da vjeruje da oznake mogu zatražiti od Hrvatskih cesta i to već u ponedjeljak, a kako kaže, pokušavaju napraviti poduzetničku zonu od Dalita u kojoj danas radi preko 100 djelatnika i to je samo početak.

Vijećnica Ivana Kljajić Marović/Foto: Predrag Uskoković
Vijećnica Ivana Kljajić Marović/Foto: Predrag Uskoković

Vijećnica Ivana Kljajić Marović pitala je kada je u planu gradnja rotora kod Dalita, na što joj je gradonačelnik odgovorio kako su posao dobile Ceste Bjelovar na javnom natječaju čiji se ugovor potpisuje tijekom travnja, a radovi počinju do kraja travnja ili početkom svibnja. Do kraja srpnja ili na početku kolovoza radovi će biti gotovi.

Vijećnik Igor Jareš jučer je nakon sjednice Gradskog vijeća objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Daruvara na predstojećim izborima/Foto: Predrag Uskoković
Vijećnik Igor Jareš jučer je nakon sjednice Gradskog vijeća objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Daruvara na predstojećim izborima/Foto: Predrag Uskoković

Predsjednik GO SDP-a, Igor Jareš, naveo je određene primjere koji se za vrijeme mandata gradonačelnika Lneničeka nisu ostvarili, a to su aglomeracija, dolazak velikih vanjskih investitora, Termalni vodeni park i Petrov vrh. Uz to, naveo je i mogućnost odvijanja sjednica preko Zooma što je, kako kaže, puno lakše od organiziranja ovakvih sjednica.

Investicije nisu stale

- Drago mi je da ćemo imati velik izbor kandidata za izbor gradonačelnika. To je demokracija - sučeljavanje programa, mišljenja i planova. Nisam shvatio pitanja, a od strane SDP-a nisam čuo nikakav prijedlog ili rješenje. Investicije nisu stale, plaća nije kasnila, sve obaveze su izvršene čak uz ovo vrijeme korone. Što da nije bilo korone, gdje bi nam bio kraj. U današnje vrijeme medija, da ste imali barem jedan konkretan prijedlog, valjda bi ga stavili na Facebook stranice ili na svoje političke ili osobne stranice - odgovorio mu je Damir Lneniček.

Ukidanje prireza

Vijećnik Mladen Prević, Kandidacijska lista grupe birača Ivana Djedović, pitao je li netko bio pogledati stanje sportske dvorane, procjenu i kada će se to sanirati. Drugo pitanje bilo je vezano uz smanjenje ili ukidanje prireza jer su, kako kaže, na prošlom vijeću izglasali smanjenje poreza na potrošnju za 2 posto.

- Neće se samo obnoviti parket nego i unutarnje uređenje sportske dvorane kao i projekt energetske obnove gdje čekamo javni natječaj. Ukidanje prireza ću ostaviti za izborne programe svih nas. Zašto ne u nekoj budućnosti kad se riješimo kredita – kazao je Damir Lneniček.

Komunalni red

Dinka Kavalir, ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar, upitala je za što će Grad Daruvar uložiti dobivenih 3 milijuna kuna od prodaje zemljišta za trgovački centar te što je s komunalnim redom u gradu i parkiranju vozila na zelenim površinama, točnije u Gajevoj ulici i kako to riješiti. Prema njenim riječima, neki građani ne mogu parkirati ispred svojih kuća pa smatra da se treba naći način za rješenjem tog problema.

- Sredstva koja se ostvare prodajom nekretnina, dalje se ulažu u nekretnine, sanaciju i modernizaciju istih. U ovom je slučaju Kuhačeva ulica potpuno asfaltirana kao i Lipovac Majur, a u planu je i nogometno igralište s umjetnom travom kao nadogradnja na park - odgovorio je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Akcija u Gajevoj ulici

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Ratko Vuković, odgovorio je na drugo pitanje.

- U regulaciji prometa, nijedno osobno vozilo ne smije biti parkirano na zelenoj površini. Kontrolu toga vrše komunalni redari. Napravit ćemo akciju u Gajevoj ulici gdje će komunalni redari obići sve slučajeve, a komisija će dati točne naputke što ljudi mogu napraviti kako bi parkirali svoja vozila - dodao je Ratko Vuković.

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi/Foto:Mojportal
Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi/Foto:Mojportal

Antun Romozi, za kraj je postavio pitanje zamjenici gradonačelnika, Vandi Cegledi, oko monografije povijesti Daruvara.

- Grad Daruvar konačno će dobiti povijesnu monografiju koja će biti napisana od struke, naših povjesničara i doktora znanosti. Doktor Vladimir Strugar s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će je napisati i urediti da na taj način možemo sačuvati povijest Daruvara - rekla je Vanda Cegledi.

Najveće ostvarenje proračuna

Nakon aktualnog sata, uslijedilo je usvajanje svih točaka Dnevnog reda, a posebno zanimljiva točka bila je ona o proračunu Grada Daruvara. Naime, prihodi su prošle godine bili za 6 milijuna kuna veći od rashoda. Ostvarenje proračuna za 2020. godinu bilo je najveće ostvarenje proračuna do sada. Rashodi su ostvareni u iznosu od 56 milijuna kuna što je za pola milijuna kuna više u odnosu na 2019. godinu. Grad Daruvar ostvario je višak prihoda od 2,2 milijuna kuna zbog dobivenih sredstava za projekte koji se nisu stigli provesti u 2020. godini, a čije će ostvarenje biti ove godine.

Sjednica Gradskog vijeća u Daruvaru/Foto: Predrag Uskoković
Sjednica Gradskog vijeća u Daruvaru/Foto: Predrag Uskoković

Nakon posljednje točke dnevnog reda, gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček, obratio se prisutnima.

- Nadam se da neće doći treći val korone. Želim zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima na dosadašnjem radu, pohvalama, kritikama, sugestijama, primjedbama i svemu ostalome. Želim vam svima zdravlja, mira i uspjeha, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Zahvaljujem se i medijima koji su nas pratili sve ove godine - rekao je na kraju posljednje sjednice Gradskog vijeća prije lokalnih izbora, gradonačelnik Damir Lneniček.

Igor Jareš i Damir Lneniček, dva kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima s trenutnim dogradonačelnikom, gradskim vijećnikom i saborskim zastupnikom, Vladimirom Bilekom/Foto: Mojportal.hr
Igor Jareš i Damir Lneniček, dva kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima s trenutnim dogradonačelnikom, gradskim vijećnikom i saborskim zastupnikom, Vladimirom Bilekom/Foto: Mojportal.hr