Fotografija: Predstavnici manjina i župan Damir Bajs/Foto: BBŽ
Galerija
Predstavnici manjina i župan Damir Bajs/Foto: BBŽ

Unatoč korona krizi, županijska sredstva za nacionalne manjine ostat će i u 2021. godini ista

Predstavnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj su često samo ukras demokracije, a u našoj županiji se aktivno radi na unapređenju kvalitete života nacionalnih manjina - rekao je Vladimir BilekU utorak je u Kulturnom centru zajednice Albanaca održana sjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. Na sjednici se moglo čuti koje će sve aktivnosti provoditi u ovoj godine, a između ostalog, obilježavat će se značajniji datumi, radit će se  na očuvanju jezika, pisma i kulture, kao i na žaštiti i brizi prava pripadnika nacionalnih manjina te njihovom informiranju o tome, kao i održavanje Smotre manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije.

Navedene aktivnosti teško bi bile provedive bez potpore Bjelovarsko-bilogorske županije, a bez obzira na izazove koje je donijela prošla godina i krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, županijska sredstva za nacionalne manjine nisu se smanjivala te će i u ovoj godini iznositi 600 tisuća kuna, rečeno je na sjednici. 

Značajni projekti

- Na sjednici smo najviše razgovarali o financijama, nadolazećim aktivnostima i popisu stanovništva koje nas očekuje ove godine. U drugim županijama su se sredstva namijenjena za rad nacionalnih manjina drastično smanjivala odmah na početku korona krize, što kod nas nije bio slučaj, na čemu  smo neizmjerno zahvalni županu Bajsu i njegovim suradnicima. Nažalost, Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko - bilogorske županije prošle godine nije mogla biti održana. Nadamo se da će ove godine sve ići po planu, a smotru planiramo održati u Daruvaru u organizaciji srpske nacionalne manjine. Jedan od novih projekata je osnivanje Kulturno-edukacijskog centra Romska kuća u Maglenči. U ovoj godini nam je jako važan popis stanovništva u lipnju, čije rezultate željno iščekujemo. Tijekom prošle godine radili smo onoliko koliko nam je epidemija koronavirusa dozvolila - istaknuo je Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko - bilogorske županije.

Županijsku Koordinaciju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko bilogorske županije. Koordinacija aktivno sudjeluje u našoj zajednici i svojim aktivnostima i programima promiče očuvanje manjinskog identiteta te vrijednosti kulturne i tradicijske baštine nacionalnih manjina na našem području.

Kontinuirana potpora

Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija podržava i druge programe i sudjeluje u njihovoj provedbi,  a koji imaju za cilj unaprjeđenje kvalitete života pripadnika nacionalnih manjina poput dogradnje Češke osnovne škole J. A. Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u vrijednosti 4.3 milijuna kuna. 

- Poznato je da župan Damir Bajs daje jednaku podršku svima, bez obzira radi li se primjerice o pripadnicima nacionalnih manjina, školarcima ili umirovljenicima. Ta potpora je kontinuirana tijekom cijele godine. Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj imaju predstavnike nacionalnih manjina koji su, nažalost, u većini slučajeva samo ukras demokracije. U našoj županiji se razgovora i prati kvaliteta života pripadnika svih nacionalnih manjina, ukazuje se na potrebe i probleme, provode se projekti u kulturi, školstvu, odgoju, obnavljaju se i grade odgojno - obrazovne ustanove, aktivno se radi na unapređenju kvalitete života i još mnogo toga - rekao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Veliki broj manjina

Jedna od posebnosti Bjelovarsko-bilogorske županije veliki je broj nacionalnih manjina koje stoljećima žive na našem području u skladnom suživotu s većinskim narodom te pri tome promiču svoju kulturu i tradiciju. Nacionalne manjine dio su povijesti i tradicije, ali i budućnosti Bjelovarsko-bilogorske županije, a njihova kultura, raznolikost i posebnost veliko su bogatstvo županije. Ne treba zaboraviti kako je naša županija bila prva županija u Hrvatskoj koja je imala Vijeće nacionalnih manjina, a upravo je i to dokaz suradnje nacionalnih manjina na našem području 

- Veliki broj nacionalnih manjina u našoj županiji pokazuje veliko bogatstvo, raznolikost i poštivanje. Vrlo je važno da svi budemo ono što jesmo. Na ovaj način drugima pokazujemo kako se izazovi mogu uspješno svladati. Prvenstveno je potrebno uspostaviti korelaciju između većinskog i manjinskog stanovništva. Uključenost u društvo i prihvaćanje različitog kod nas postoji i zbog toga trebamo biti ponosni. Naglasak uvijek stavljamo na kulturu, jezik, očuvanje narodnih običaja, kao i školovanje, zapošljavanje. Mogućnost razvoja moramo imati svi, bez obzira koje smo vjere ili nacionalnosti. Zajedništvo predstavlja put naš u budućnost. Županija će zajedno s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina vidjeti na koji način još bolje možemo surađivati, koje probleme je potrebno riješiti te koje projekte trebamo imati u provedbi - zaključio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.