Fotografija: Vesna Bosanac/Vlado Kos/CROPIX
Galerija
Vesna Bosanac/Vlado Kos/CROPIX

Umrla je Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice

Bila je ravnateljica bolnice u Vukovaru te ostala u bolnici do pada grada, a potom i završila u zatočeništvuU Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar nakon duge i teške bolesti jutros je u 73. godini života preminula dr. Vesna Bosanac, vukovarska ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice, heroina Domovinskoga rata, javlja Hrvatski radio Vukovar.

Rođena je 1949. godine u Subotici, a po struci je bila pedijatrica.

U vrijeme napada na Vukovar u Domovinskom ratu postala je simbolom junaštva, građanske hrabrosti i humanosti.

Ravnateljicom Medicinskog centra Vukovar postala je 24. srpnja 1991. godine kada su počele pripreme za snalaženje u ratnoj agresiji koja se pripremala u okolici Vukovara. Vodila je bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar organizirajući njen rad u vrlo teškim ratnim uvjetima.

Vesna Bosanac na koncertu za vukovarsku bolnicu/Foto: Dragan Matić/CROPIX
Vesna Bosanac na koncertu za vukovarsku bolnicu/Foto: Dragan Matić/CROPIX

Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, tisuću od njih moralo je biti podvrgnuto teškim operacijama. U bolnici je ostala do samoga pada grada, bila je zatočena, a kasnije puštena.

Godine 2002. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata dodijelila je dr. Vesni Bosanac i Općoj bolnici Vukovar Veliku zlatnu plaketu 16. siječnja 2021. za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.