Fotografija: Branko Filipović nipošto ne misli odustati od svoje zemlje i to je jasno rekao svima okupljenima iz BBŽ i HEP-a/Foto: Martina Čapo
Galerija
Branko Filipović nipošto ne misli odustati od svoje zemlje i to je jasno rekao svima okupljenima iz BBŽ i HEP-a/Foto: Martina Čapo

Umirovljenik (92) u ratu s HEP-om: "Ne dam im zemlju za trafostanicu, sve ću onda izgubiti"

Iz HEP-a kažu da je trafostanica od javnog interesa te da će vlasnik dobiti pravičnu naknadu, a umirovljenik Filipović tvrdi da je ponuda od 5000 eura sramotna
BJELOVAR – Prije 10-ak dana nazočili smo neobičnoj zgodi u Hrgovljanima, naselju nadomak Bjelovara. Naime, u spomenuto naselje došli smo na poziv 92-godišnjeg Branka Filipovića koji nam je kazao kako se bjelovarska Elektra, odnosno HEP sprema oteti njegovo zemljište protiv njegove volje. Molio nas je da njegov problem objavimo javno jer se uz pomoć svog odvjetnika, Stjepana Gomerčića, svim silama bori da zadrži svoju zemlju. Borba, kako kaže Filipović, traje čitavu godinu, no sada je kulminirala jer je HEP okupio brojne vještake te su dogovorili sastanak na samom spornom zemljištu kojemu smo nazočili i mi.

Ustavno pravo

- Djelatnici HEP-a su mi rekli kako na mojoj zemlji u Hrgovljanima namjeravaju izgraditi trafostanicu, a ja im kažem da je moje ustavno pravo braniti zemlju koju imam. Oni mi žele uzeti jedan dio čime bi se dogodilo da ostatak mog zemljišta izgubi na cijeni. Tko bi normalan htio kupiti zemljište i na njemu izgraditi kuću ako se na istom mjestu nalazi trafostanica? Posljednje što su mi rekli je da će mi platiti otprilike pet tisuće eura za mojih 50 četvornih metara zemlje koliko im je potrebno za trafostanicu, što je podcjenjivanje. Kada bi pristao na to, ostatak zemljišta više ne bi mogao prodati – pojašnjava nam Branko Filipović i dodaje kako ima plan na svojoj zemlji u Hrgovljanima uz pomoć prijatelja graditi pilićarnik. Poručio je HEP-u da odbacuje svaku njihovu ponudi i da negdje drugdje postave svoju trafostanicu jer im on svoju zemlju nikako ne namjerava prepustiti, a naročito ne za sramotnih, kako kaže, pet tisuća eura.

<p>Branko Filipović smatra da je HEP trafostanicu morao isplanirati na nekom drugom mjestu, a ne na njegovoj zemlji/Foto: Martina Čapo</p>

Branko Filipović smatra da je HEP trafostanicu morao isplanirati na nekom drugom mjestu, a ne na njegovoj zemlji/Foto: Martina Čapo

Kako bi se mogao izboriti za svoje, kako ponavlja ustavno pravo, Filipović je angažirao i odvjetnika Stjepana Gomerčića.

Angažirao odvjetnika

- Moja stranka smatra kako nema zakonskih uvjeta za postupak izvlaštenja jer nije utvrđen javni interes. Smatra da se njega nezakonito izvlašćuje jer izgradnja trafostanice isključivo na njegovom zemljištu nije od javnog interesa, već od interesa trgovačkog društva HEP Elektre – pojašnjava odvjetnik Gomerčić i potvrđuje kako njegova stranka namjerava zemljište od 4400 četvornih metara staviti u gospodarsku funkciju. Dosad mu to zdravlje nije dopuštalo, a ukoliko dozvoli izgradnju trafostanice, napominje Gomerčić, njegova stranka si otklanja mogućnost prodaje, odnosno umanjila bi se vrijednost građevinske čestice.

Nadalje, odvjetnik Gomerčić naglašava kako njegova stranka smatra da se dogodila nepotrebna pogreška kod projektiranja, odnosno misli da je HEP tu trafostanicu mogao i još uvijek može postaviti na neku drugu lokaciju ne dirajući njegov privatni posjed.

<p>Stjepan Gomerčić (lijevo) odvjetnik je koji zastupa Filipovića/Foto: Martina Čapo</p>

Stjepan Gomerčić (lijevo) odvjetnik je koji zastupa Filipovića/Foto: Martina Čapo

- Postupak je upravni i ne želim ništa prejudicirati dok ne vidimo odluku upravnog tijela. Zasad samo štitim prava svoje stranke. Sastanak na čestici sazvan je kako bi se utvrdile tehničke stvari, odnosno kako bi vještaci pogledali zemljište – pojasnio nam je odvjetnik Gomerčić razlog zašto su brojni vještaci, ali i predstavnici BBŽ i HEP-a stigli na Filipovićevo zemljište u Hrgovljanima.

Iako ih je ljubazno sve pozdravio, Filipović nije dozvolio vještacima da ulaze na njegovo zemljište bez posebne privole suda. Kazao je kako samo brani svoje.

Vještacima zabranio ulaz

Koliko je nama bilo sa strane poznato, okupljeni vještaci su potom odradili svoj posao procjene zemljišta iz daljine, odnosno ne ulazeći na posjed Branka Filipovića.

Kako bi doznali njihovo mišljenje, poslali smo upit u HEP kako bismo doznali i drugu stranu priče, odnosno što planiraju raditi na zemljištu Branka Filipovića te na koji način namjeravaju dalje postupati budući da Filipović nije zainteresiran za miran dogovor.

<p>Od ukupno 4400 četvornih metara Brankovog zemljišta, HEP treba samo 50 metara kako bi izgradili trafostanicu/Foto: Martina Čapo</p>

Od ukupno 4400 četvornih metara Brankovog zemljišta, HEP treba samo 50 metara kako bi izgradili trafostanicu/Foto: Martina Čapo

- Održan je očevid zbog provođenja upravnog postupka osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina, koji prethodi postupku potpunog i nepotpunog izvlaštenja zbog izgradnje trafostanice u Hrgovljanima. Postupak je pokrenut pred Upravnim odjelom za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Bjelovarsko-bilogorske županije na optimalnoj lokaciji za izgradnju trafostanice.

Nužnost trafostanice

Naime, zbog učestalih pritužbi korisnika mreže HEP-Operatora distribucijskog sustava na loše naponske prilike, a u cilju osiguranja kvalitete opskrbe električnom energijom korisnika mreže, u navedenom dijelu grada Bjelovara nužno je izgraditi novu trafostanicu.

<p>Branko Filipović srdačno je pozdravio vještake, no nije ih pustio na svoju zemlju/Foto: Martina Čapo</p>

Branko Filipović srdačno je pozdravio vještake, no nije ih pustio na svoju zemlju/Foto: Martina Čapo

Interes Republike Hrvatske za izgradnju predmetnog elektroenergetskog objekta utvrđen je člankom 4. Zakona o energiji po kojem je izgradnja energetskih objekata, njihovo održavanje i korištenje, te obavljanje energetskih djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Prije ishođenja dokumentacije za izgradnju elektroenergetskog objekta potrebno je stupiti u kontakt s vlasnicima nekretnina i riješiti imovinsko-pravne odnose.

U konkretnom slučaju u tu svrhu smo više puta pregovarali s vlasnikom nekretnine koji je aktivno i zainteresirano sudjelovao u pregovorima na način da smo mu predlagali angažirati ovlaštenog sudskog vještaka za procjenu tržišne vrijednosti predmetne nekretnine. Nakon načelne suglasnosti oko rješavanja financijske naknade za otkup dijela čestice, vlasnik nekretnine se predomislio te smo rješavanje imovinsko-pravnih poslova nastavili postupkom potpunog izvlaštenja.

Pravična naknada

Po Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade prije pokretanja postupka potpunog i nepotpunog izvlaštenja nužno je pokrenuti postupak osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnine pred ovlaštenim upravnim tijelom. U svrhu provođenja pokrenutog postupka nadležno upravno tijelo odredilo je očevid na koji su pozvani ovlašteni geodetski vještak, građevinski vještak, poljoprivredni vještak, vlasnik nekretnine i korisnik izvlaštenja, odvjetnik vlasnika nekretnine uz prisustvo voditeljice postupka.

Vlasniku nekretnine ponudit ćemo pravičnu naknadu za izvlaštenje po primitku nalaza i mišljenja ovlaštenih sudskih vještaka koji su prisustvovali očevidu.

<p>Iako je bilo nešto povišenih tonova, sastanak pored Brankovog zemljišta prošao je u civiliziranom tonu/Foto: Martina Čapo</p>

Iako je bilo nešto povišenih tonova, sastanak pored Brankovog zemljišta prošao je u civiliziranom tonu/Foto: Martina Čapo

Ako niti nakon naše ponude ne pristane s nama sklopiti ugovor o ustupanju nekretnine i ugovor o osnivanju prava služnosti, pred nadležnim upravnim tijelom nastavit ćemo zakonom predviđeni postupak izvlaštenja.

Napominjemo da je za navedeni zahvat u prostoru od Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara izdana Lokacijska dozvola (...) koja je postala pravomoćna dana 18.03.2021.

Dokazan javni interes

Važno je naglasiti da su sve aktivnosti koje Elektra Bjelovar provodi, uvažavajući životnu dob vlasnika nekretnine, u potpunosti u skladu s važećim propisima i javnim interesom njegovih sugrađana zbog ostvarenja prava zajednice na kvalitetnu električnu energiju za svakodnevni život. 

<p>Branko namjerava zajedno s prijateljem na svojoj zemlji graditi pilićarnik/Foto: Martina Čapo</p>

Branko namjerava zajedno s prijateljem na svojoj zemlji graditi pilićarnik/Foto: Martina Čapo

S vlasnikom nekretnine je Elektra Bjelovar provodila već ranije (oko 1992. g.) sličan postupak rješavanja imovinsko-pravnih poslova za izgradnju TS na drugoj lokaciji, na kraju kojeg postupka su obje strane bile objektivno zadovoljne, stoji u odgovoru HEP-Operatora distribucijskog sustava.