Fotografija: Željko Held, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije / Foto: BBŽ
Galerija
Željko Held, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije / Foto: BBŽ

Umirovljenici iz BBŽ-a odriču se 10 posto svojih prihoda u korist umirovljenika iz Banovine

Svjesno smo odlučili pričekati da se smiri početna euforija, a kroz mjesec dana znat ćemo konkretno što je i kome najpotrebnije, kaže Željko Held, predsjednik Matice umirovljenika BBŽNizu humanitarnih akcija koje se već više od dva tjedna provode diljem Lijepe naše, pa i šire, priključila se i Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, odlukom izvršnog odbora ove udruge odlučeno je da će se svaka od 24 udruge koje djeluju u sklopu Matice, odreći minimalno deset posto od prihoda koje dobivaju od Županije, a sve u korist umirovljenika s potresom pogođenih područja.

Oko 10.000 eura

 - Brzo nakon razornog potresa počeli su me zvati predsjednici naših udruga. Svi su željeli da se organiziramo i vidimo kako možemo pomoći stradalima. Održali smo izvršni odbor i donijeli odluku o odricanju dijela županijskih potpora - priča nam Željko Held, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, udruge umirovljenika godišnje iz županijskog proračuna dobivaju više od milijun kuna, koje koriste za razne edukacijske, ali i društvene radionice i sadržaje. Prema riječima predsjednika Helda, očekuje se da će se skupiti između 60 i 80 tisuća kuna, možda i više, a sav novac uplatit će se umirovljenicima koji žive na potresom pogođenom području.

Tužni prizori iz područja koje je pogodio razoran potres / Foto: Udruga jedni za druge Općina Sirač
Tužni prizori iz područja koje je pogodio razoran potres / Foto: Udruga jedni za druge Općina Sirač

 - Još uvijek nismo stupili u kontakt s nekim od tih umirovljenika. Svjesno smo odlučili pričekati da se smiri početna euforija, a kroz mjesec dana znat ćemo konkretno što je i kome najpotrebnije. Ono što znamo je to da ćemo pomoći umirovljenicima, a nakon što svi izvrše uplate ponovno ćemo napraviti sjednicu izvršnog odbora i donijeti odluku o donaciji prikupljenih sredstava - kazao je Held i dodao da će to biti ili neka starija obitelj ili pomoć Domu za starije u Petrinji koje je jako stradao ili nešto slično. 

Humanitarne akcije

Kao što smo već rekli, umirovljenici županijske potpore između ostalog koriste i za jednodnevne izlete u Njivice, a prema Heldovim riječima, upravo taj novac proslijedit će umirovljenici s potresom pogođenih područja. Također, ovo nije prvi put da naši umirovljenici organiziraju humanitarne akcije.

- U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, sve naše udruga obilaze i darivaju naše najstarije sugrađane, pretežito samce. Pored toga, svaka udruga najmanje 20 posto svojih sredstava odvaja za najpotrebitije umirovljeniku u vidu pomoći oko lijekova, liječenja i slično - zaključio je predsjednik Matice umirovljenika Željko Held.