Fotografija: Predavanje će biti vrlo korisno za sve umirovljenike/Foto: Ante Čizmić/ CROPIX (ilustracija)
Galerija
Predavanje će biti vrlo korisno za sve umirovljenike/Foto: Ante Čizmić/ CROPIX (ilustracija)

Umirovljenici i patronažne sestre mogu danas u Gudovcu doznati kako se nositi s demencijom

O demenciji će govoriti doc.dr.sc. Želimir Bertić, a bit će obuhvaćena različita područja - od prepoznavanja, dijagnostike, do liječenja i zbrinjavanja bolesnika s Alzheimerovom bolešćuBJELOVAR – U modernom društvu sve se češće postavlja pitanje: „Kako se nositi s demencijom?“

Stručne preporuke i saznanja o demenciji korisnici projekta „Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju“ saznat će na predavanju koje će biti održano 29. listopada (petak) u 13 sati, u Mjesnom domu u Gudovcu

Naime, članovima Matice umirovljenika Bjelovar, patronažnim sestrama i djelatnicima centara za skrb o toj će temi govoriti doc.dr.sc. Želimir Bertić.

Podrška starijima 

Bit će riječi o praktičnoj primjeni saznanja iz područja kognitivnih poremećaja, a obuhvaćena su različita područja od prepoznavanja, dijagnostike, do liječenja i zbrinjavanja bolesnika s Alzheimerovom bolešću. Polaznici će steći znanje o komunikacijskim vještinama za uspješno pružanje psihosocijalne podrške starijim osobama i suradnju s njihovim obiteljima.

Predavanje će biti održano u skladu s aktualnim odlukama Stožera civilne zaštite, epidemiološkim mjerama i preporukama HZJZ o odlukama Stožera civilne zaštite RH  radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Nošenje maski za lice ili medicinskih maski je obavezno.

Projekt „Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju“ provodi Grad Bjelovar i partnerske udruge Matica umirovljenika Bjelovar i Bjelovarski slavuji – fakini.

Cilj projekta je podići kvalitetu života starije populacije/Foto: Martina Čapo
Cilj projekta je podići kvalitetu života starije populacije/Foto: Martina Čapo

Cilj projekta je implementacija usluga psihosocijalne pomoći, podrške u mobilnosti, edukacije (krajnjih korisnika i stručnjaka) i društvene integracije. Doprinosi i podizanju kvalitete boravka (adaptacija i nabava opreme) te senzibiliziranju javnosti o potrebama starijih osoba.

Staračko stanovništvo

Ciljne skupine su starije osobe, starije osobe oboljele od demencija, članovi obitelji starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija te stručnjaci u sustavu socijalne skrbi koji rade s navedenim ciljnim skupinama.

Izvor financiranja: Europski socijalni fond (ESF), Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali.

Osobe starije od 65 godina sačinjavaju 17,7 posto udjela ukupne populacije RH, dok je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji registrirano je 22.013 osoba starijih od 65 godina. Ciljne skupine projekta su, izuzev starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija (240),  članovi obitelji starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija (250), stručnjaci koji rade s navedenim ciljnim skupinama (iz sustava zdravstva i socijalne skrbi) (20) te lokalno stanovništvo.

Tijekom ljetnih mjeseci u okviru projekta također su se provodile aktivnosti za starije/Foto: Martina Čapo
Tijekom ljetnih mjeseci u okviru projekta također su se provodile aktivnosti za starije/Foto: Martina Čapo

Podaci o potrebama starijih osoba i članova njihovih obitelji ukazuju na probleme nedostatne skrbi, nemogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, opterećenje članova obitelji oko skrbi za stariju osobu, što im onemogućava rad i izvršenje drugih obiteljskih obveza, nedostatka psihosocijalne podrške te nedostatak programskih sadržaja za starije osobe.

Mobilnost

Obzirom da su starije osobe onemoćale u svojim psiho motoričkim funkcijama te im kvalitetan život nije moguć bez pomoći društva, lokalna zajednica, Grad Bjelovar, u suradnji s projektnim partnerima, projektom će provesti usluge koje omogućuju ispunjenje potreba osoba treće životne dobi. Ključne aktivnosti projekta su uspostava podrške u mobilnosti starijih osoba, poboljšanje uvjeta dnevnog boravka te provedbe niza edukativnih i društvenokulturnih programa (re)integracije starijih osoba u lokalnu zajednicu. U okviru dnevnog boravka omogućiti će se i pružanje psihosocijalne podrške starijim osobama kroz angažman niza stručnjaka (psiholozi, socijalni radnici, pravnici) koji će im biti na dispoziciji. 

Projekt je relevantan za ulaganje sredstava EU zbog  inovativnog pristupa (implementacija socijalnih usluga za starije osobe) koji će predstavljati jedinstven model na razini Županije te će biti podloga za ostale projekte slične ili iste tematike (follow-up projekta) u okviru vlastitog financiranja (u okviru partnerstva) ili putem EU/nacionalnih sredstava.