Fotografija: Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Ulazak u objekte MUP-a moguć i bez COVID potvrda i negativnog testa. Evo kako...

Ukoliko stranka ili pružatelj usluga, koji je u obvezi ispuniti uvjete za ulazak u objekte Ministarstva te uvjete ne ispuni, odbit će mu se ulazak, poručuju iz policijeZa ulazak u objekte Ministarstva unutarnjih poslova, od danas, 16. studenog, potrebno je predočit digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, poručuju i policije.

Potrebne potvrde

Kako kažu, svi građani prilikom ulaska u njihove prostorije trebaju predočiti:

- digitalnu COVID potvrdu 

- potvrdu da su preboljeli bolest COVID-19 i da im je dijagnoza postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci (potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite koju izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa);

- potvrdu da su imali dijagnosticiranog COVID bolesnika u obitelji i imali su s tim oboljenjima kontakte, proglašeni su tzv. vjerojatnim slučajem te im je bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije);

- potvrdu da im je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci (dokazuje se potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci);

- potvrdu da su preboljeli  bolest COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci  od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 14  mjeseci od cijepljenja).

Valjani testovi

Oni koji nemaju COVID potvrde ili potvrde o preboljenu, mogu ući uz predočenje valjanog testa i to:

- PCR test koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja

- BAT (brzi antigenski test na SARS-CoV-2) koji nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja

Testovi se provode u ovlaštenoj ustanovi ili laboratoriju.

Provjera uvjeta 

Provjere ispunjavanja uvjeta za ulazak zaposlenika, stranaka i pružatelja usluga provodit će se na adekvatnom mjestu prije ulaska u objekt ustrojstvene jedinice.  

Provjera valjanosti EU digitalnih COVID potvrda provodit će se uz korištenje CovidGO aplikacije, a provjera valjanosti dokaza o testiranju ili drugog odgovarajućeg dokaza (potvrde liječnika) provjeravat će službenici neposrednim uvidom u predočeni dokument. 

Izuzetci odluke

Ispunjavanje uvjeta za ulazak – u odnosu na djelokrug rada ovog Ministarstva - ne primjenjuje se na:

- osobe mlađe od 16 godina,

- osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe i                                           

- osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19 – što se dokazuje liječnikom potvrdom – koju pregledava osoba određena za provjeru ispunjavanja uvjeta ulaska.    

Ulazak u objekte MUP-a zbog primjene policijskih ovlasti

Ograničenje ulaska stranaka u prostore/objekte ovog Ministarstva ne odnosi na osobe čija prisutnost u prostorijama Ministarstva je rezultat primjene policijskih ovlasti (npr. uhićenje, dovođenje, privođenje, zadržavanje, poziv, kriminalističko istraživanje i sl.).

U odnosu na zaprimanje kaznenih prijava građana koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u prostorije Ministarstva, građani mogu kaznenu prijavu napisati i sami pa je policiji dostaviti putem elektronske pošte ili osobno. Pouke o pravima i potvrda o prijavljenom kaznenom djelu, tada će im se dostaviti i naknadno, a eventualna daljnja komunikacija o prijavljenom kaznenom djelu odvijat će se putem telefona ili elektronskom poštom. 

Međutim, ukoliko se radi o žurnom i neodgodivom slučaju, kada je kaznenu prijavu potrebno zaprimiti odmah, kaznena prijava će se zaprimiti u službenim prostorijama uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera u smislu držanja distance i korištenja zaštitne opreme od strane građana i policijskih službenika. 

Naime, radi se o osobama koje su u ranijoj Odluci Stožera definirane kao osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima.

Ukoliko stranka ili pružatelj usluga - koji je u obvezi ispuniti uvjete za ulazak u objekte Ministarstva – te uvjete ne ispuni, odbit će mu se ulazak.