Fotografija: Prezentirano je 14 projekata, a predstavili su se dječji vrtići iz Bjelovara, Lekenika, Koprivnice i Zagreba te Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar – Dječji odjel/Foto: Foto: Ornela Malogorski
Prezentirano je 14 projekata, a predstavili su se dječji vrtići iz Bjelovara, Lekenika, Koprivnice i Zagreba te Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar – Dječji odjel/Foto: Foto: Ornela Malogorski

ULAGANJE U BUDUĆNOST Bjelovarski vrtići predstavili 7 projekata osmišljenih za mališane

Projekti su različiti. Od proučavanja glazbe, plesa, pokreta i kretanja, ritma, izuma, matematičkih zadataka i promišljanja, mindfulnessa, poticanja darovitosti, zdravih stilova života...BJELOVAR - Početkom svibnja u Bjelovaru je održan Susret stručnjaka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Tom su prilikom predstavljeni mnogobrojni projekti predškolskog odgoja i obrazovanja.

Naime, Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar jedina je udruga koja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji okuplja djelatnike ranog odgoja i obrazovanja radi skrbi o interesima najmlađih, promicanja interesa struke i zadovoljavanja želja, potreba i interesa odgojitelja, stručnih suradnika i drugih osoba zaposlenih u predškolskom odgoju. 

Do sada je Predškolska sekcija organizirala niz stručnih skupova, brojne izložbe, likovne natječaje, promocije knjiga i sl.

Raznovrsne ideje

-Ove godine potaknuIi smo djelatnike u predškolskim ustanovama na prikaz projekata koje provode u svojim ustanovama s ciljem omogućavanja prezentacije projekata provedenih u predškolskim ustanovama u zadnje tri godine.

Bogatstvo, raznovrsnost, ideje, inovativnost riječi su koje najbolje opisuju prezentirane projekte. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje kao baza hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava može ponuditi temelje aktivnog i stvaralačkog načina učenja djece i odraslih u vrtićima – zajednicama koje rastu i razvijaju se i to je i ovim susretom dokazano.

Susret stručnjaka ranog i predškolskog odgoja obrazovanja održan je 4. svibnja 2023. godine u Bjelovaru u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, kaže na, Ornela Malogorski, predsjednica Ogranka Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Ističe kako je susret bila prilika da se predškolski djelatnici ponovo okupe, proslave uspjehe, kreativnost i profesionalnost koju daju djeci, roditeljima i zajednici  - i to svakodnevno. Prepoznajući jedni druge, međusobno se podržavajući i osnažujući svjesni da tako mogu utjecati na dječju dobrobit i dobrobit  društva.

-Prezentirano je 14 projekata, a predstavili su se dječji vrtići iz Bjelovara, Lekenika, Koprivnice i Zagreba te Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar – Dječji odjel.

Pokazali su koliko su predani svom radu, koliko stručno promišljaju odgojno-obrazovni proces u svojim odgojno-obrazovnim skupinama, rade na zadovoljenju svakidašnjih potreba djece i njihovih razvojnih zadaća te potiču razvoj svakoga djeteta prema njegovim sposobnostima.

Istraživanje i novo otkrivanje

Predstavljeni projekti ukazali su na mogućnosti istraživačkog učenja u vrtiću kroz različite metode i oblike rada na različitim temama od proučavanja glazbe, plesa, pokreta i kretanja, ritma, izuma, matematičkih zadataka i promišljanja, mindfulnessa, poticanja darovitosti, zdravih stilova života, motoričkih vještina, općenito socio-emocionalnog razvoja i sl. Kroz prikazane projekte mogla se vidjeti briga za osiguranje uvjeta i podrške za tjelesni rast i razvoj te razvoj intelektualni sposobnosti. Vidljivo je da su aktivnosti promišljane na način da se u svakoj od aktivnosti djeci omogućuje istraživanje, otkrivanje i razumijevanje, kritičko razmišljanje, ali i briga o sigurnom okruženju, napominje Malogorski. 

Dodajmo, prikaz svih projekata bit će dostupan u digitalnoj brošuri.

-Nadamo se da će se ovakva druženja, razmjena iskustava i međusobna podrška nastaviti, a Ogranak HPKZ Bjelovar nastaviti okupljati djelatnike u predškolskom odgoji i obrazovanju pružajući im priliku za razmjenu iskustava i nova učenja, zaključuje Malogorski.

Popis predstavljenih projekata

-Izumi - Dječji vrtić Bubamara, Bjelovar

-Dinosauri u knjižnici - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar i Dječji vrtić Ciciban

-Kutić humanosti -  Dječji vrtić Ciciban, Bjelovar

-Mindfulness u odgojno-obrazovnim aktivnostima  - Dječji vrtić Ciciban, Bjelovar

-eTwinning projekti u radu s potencijalno darovitom djecom: "Igrom do znanja i zabave" - Dječji vrtić Ciciban, Bjelovar

-My rhythm, my world - Dječji vrtić Bjelovar

-Razlike u motoričkim sposobnostima petogodišnjih dječaka i djevojčica -  Dječji vrtić Bjelovar

-Pčelice u svijetu sporta -  Dječji vrtić Bjelovar

-eTwinning projekti u radu s potencijalno darovitom djecom: "Pokusi su nova fora 3", Dječji vrtić „Smiješak“ -  Koprivnica

-Samostalnost u svakodnevnom životu s elementima Montessori pedagogije - Dječji vrtić Osmijeh,  Bjelovar

-Matematičke kompetencije u jaslicama -  Dječji vrtić Osmijeh, Bjelovar

-Dobrobiti ostvarivanja projekata: Budućnost je u povratku vrijednostima – vrijednosni  sustav odraslih, odgojna praksa i razvojni učinci - Dječji vrtić Medveščak, Zagreb

-1, 2, 3 kreni sada ti! - Dječji vrtić Lekenik.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!