Fotografija: Savjetovanja stručnjaka itekako su dobrodošla mladim roditeljima i trudnicama/Foto: Vlado Kos/CROPIX (Ilustracija)
 
Galerija
Savjetovanja stručnjaka itekako su dobrodošla mladim roditeljima i trudnicama/Foto: Vlado Kos/CROPIX (Ilustracija)  

Uključite se na online radionicu i naučite kako poticati kognitivni razvoj svog djeteta

Želimo pomoći trudnicama i roditeljima djece kojima je period života u kojem se nalaze veoma stresan, poručuju iz Društva za psihološku pomoć "Sunce"Gotovo dvije godine je prošlo otkako je pandemija koronavirusa započela i usmjerila nas na neko "drugo, novo normalno" vrijeme. Svi smo se više nego ikada ranije okrenuli digitalnim komunikacijama i danas nam taj vid komuniciranja više nije nimalo stran. Čak i oni koji prije nikada nisu sudjelovali na primjerice, online sastancima, danas uživaju u njima jer, budimo iskreni, svjesni smo da je katkad to jedini način da nešto vidimo i naučimo.

Trudnice i roditelji mogu uz pomoć radionica pronaći odgovore na sva pitanja/Foto: Vedran Visnjic (Ilustracija)
Trudnice i roditelji mogu uz pomoć radionica pronaći odgovore na sva pitanja/Foto: Vedran Visnjic (Ilustracija)

Toga su itekako svjesni i u Društvu za psihološku pomoć „Sunce“ iz Osijeka koji u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade provode projekt „Sunce za roditelje“. Projekt je namijenjen trudnicama i mladim obiteljima koje imaju djecu mlađu od godinu dana. Evo što nam je o ovoj nadasve pozitivnoj priči kazala Mirna Vuksanović, administratorica projekta.

Svi su dobrodošli

- Želimo pomoći trudnicama i roditeljima djece kojima je period života u kojem se nalaze veoma stresan i bez nekakvih dodatnih izazova koje nam je donijela pandemija. Stoga ih sve pozivamo da nas se pridruže bez obzira kakav problem imaju i s kakvim se poteškoćama suočavaju. Što se tiče odaziva, kroz dosadašnje radionice uvidjeli smo da su mnogi zainteresirani za našom pomoći i savjetovanjem. Za individualna savjetovanja nažalost, imamo ograničen broj, no opet dovoljno velik da i dalje pozivamo sve koji imaju posebna pitanja da nam se svakako obrate, istaknula je Mirna.

Pozvani su svi, nijedan problem nije nerješiv, poručuju iz Društva/Foto: Društvo za psihološku pomoć „Sunce“
Pozvani su svi, nijedan problem nije nerješiv, poručuju iz Društva/Foto: Društvo za psihološku pomoć „Sunce“

Projekt obuhvaća dva ciklusa od šest besplatnih radionica koje provodi educirani psiholog, odvijaju se jednom mjesečno i pripremaju buduće roditelje na roditeljstvo učeći ih brojnim praktičnim vještinama. Pogađate, sve je online!

- Trenutno je u tijeku prvi ciklus online radionica, a iduća radionica pod nazivom „Glavica pametnica  - kako poticati djetetov kognitivni razvoj“ bit će u četvrtak, 20. siječnja u 17 sati putem Zoom aplikacije. Usto, otvorene su prijave za individualno savjetovanje.

Kako se prijaviti

Najlakši put je putem društvenih mreža potražiti link za google obrazac koji se ispunjava. Tamo svi zainteresirani ostavljaju svoju mail adresu na koju će pottom dobiti poziv za zoom meeting. Obrazac možete pronaći OVDJE.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje što prije jer broj mjesta je ograničen. Prijaviti se možete i pozivom na broj 031/368 – 888 radnim danom od 7 do 15 sati, te slanjem upita na mail adresu: dppsunce@gmail.com

Za informiranje i sudjelovanje u sljedećoj radionici možete nas zapratiti na našim Facebook i Instagram stranicama (@Sunce za roditelje), kazala nam je Mirna i ponovila kako je projektom omogućeno pozvati određeni broj trudnica na besplatno individualno savjetovanje koje će se odvijati online ili u prostorijama DPP-a „Sunce“ u Osijeku, ovisno o preferenciji, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Mirna Vuksanović, koordinatorica projekta "Sunce za roditelje" /Foto: Privatni album
Mirna Vuksanović, koordinatorica projekta "Sunce za roditelje" /Foto: Privatni album

Svi znamo kako su trudnoća i roditeljstvo razdoblja iščekivanja, radosti, promjena i novih izazova. Osim ugodnih iskustava znaju se pojaviti i poteškoće kao što su nesigurnost, preplavljenost emocijama, neadekvatna socijalna podrška. Potreba za podrškom može biti veća zbog posljedica pandemije, nemogućnosti prisustva oca/druge osobe na porođaju, smanjenih financijskih primanja. Stoga upravo osnaživanjem roditelja u Društvu za psihološku pomoć „Sunce“ omogućuju djeci odrastanje u okolini koja potiče otpornost i kvalitetne strategije suočavanja sa svakodnevnim izazovima.

Jačanje roditeljskih vještina

- Osim toga, jačanje roditeljskih vještina djeluje zaštitno protiv nepoželjnih i rizičnih obiteljskih situacija, poručuje Vuksanović.

Sve potrebne informacije/Foto: Društvo za psihološku pomoć „Sunce“
Sve potrebne informacije/Foto: Društvo za psihološku pomoć „Sunce“

Dodajmo, radionica Glavica pametnica - kako poticati djetetov kognitivni razvoj, treća je u nizu od šest besplatnih radionica projekta "Sunce za roditelje" kojeg provodi "Sunce" društvo za psihološku pomoć iz Osijeka u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

- Kroz niz radionica svi sudionici imat će priliku upoznati se ili osvježiti svoje znanje o psihomotoričkom, emocionalnom i kognitivnom razvoju djeteta. Također, naučit će neke praktične vještine kojima će moći pružiti bolju potporu djetetovom kognitivnom i emocionalnom razvoju. Imat će također priliku razgovarati o nekim aktualnim problemima i temama koje se šire medijima u svijetu roditeljstva i upoznati se sa stavovima psihologije o istima.

Bolje razumijevanje djeteta

U ovoj radionici "Glavica pametnica - kako poticati djetetov kognitivni razvoj" imat ćete priliku naučiti ili se podsjetiti kako teče kognitivni razvoj djeteta te na koji način možemo otvarati našem djetetu nove vidike te tako potaknuti bolje razumijevanje i sazrijevanje, ističu iz "Sunca", društva za psihološku pomoć iz Osijeka i dodaju kako će svi kroz predavački i grupni rad imati priliku vidjeti jasniju sliku o tome kako poticati djetetov kognitivni razvoj te kojim to postupcima pomoći djetetu da savlada nove vještine i doživi vlastite uspjehe.

Trudnicama i roditeljima period života u kojem se nalaze dovoljno je stresan i bez dodatnih izazova koje donosi pandemija/Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)
 
Trudnicama i roditeljima period života u kojem se nalaze dovoljno je stresan i bez dodatnih izazova koje donosi pandemija/Foto: Tom Dubravec/CROPIX (Ilustracija)  

Radionica će se odvijati putem Zoom platforme, u četvrtak, 20.1. 2022. godine, od 17 do 18 sati. Svi prijavljeni dobit će poziv na mail adresu. Voditeljica spomenute radionice bit će Slađana Vukojević, mag.psych.

Ako imate dodatnih pitanja i/ili želite znati nešto više o projektu javite se na e-mail: dppsunce@gmail.com ili telefon: 031/368-888; pon - pet od 7 do 15 h ili posjetite web stranicu: www.dppsunce.hr